Hogyan lehetne megértetni egy 16 éves fiúval, hogy nem attól lesz valaki, mert iPhone-ja van és nem azért nem veszünk neki, mert nem szeretjük?
16 eves legalisan dolgozhat diakmunkan.
Kuld el melozni es majd megveszi abbol maganak a telot.
2-3 honap alat ha rafekszik a melora meglesz...
Legalabb megerti hogy nem a fan terem a penz.
Azért ilyenkor kinyílik a zsebemben a bicska. Ez az egész sztori egyáltalán nem az ájfónról szól.
"Már az osztályfőnökkel próbáltam beszélni, hogy legyen az ügy előrelépése érdekében valami, de ő azt mondta, hogy ez nem az ő terepe"
-> na ezért nyílik ki a bicska a zsebemben. A kedves peda jó lenne, ha nem csak akkor csapkodná a tamtamot, ha a lemaradt a mateklecke. Pedagógus. Ez azt jelenti, hogy nemcsak tanít, hanem NEVEL is. A gyerekek rá vannak bízva, ergo felelősséggel tartozik irántuk. Szóval DE, DE IGEN, igenis az ő terepe! Ha akarja, ha nem.
Ja, hogy kellemetlen? Pont nem érdekel. Ez az ő problémája. Oldja meg. Ha egy gyerek a sok iskolai bullying miatt neadjisten bántja magát, akkor az kinek a felelőssége?
A szülőé is, igen (mármint a bántalmazó gyerek szüleié), de ugyanúgy a tanáré is, hogy szépen a homokba dugta a fejét, ahelyett, hogy fellépett volna. Ha nem tud kezelni egy ilyen szituációt, menjen el szépen máshova dolgozni, vagy menjen el egy továbbképzésre, ahol megtanítják neki, mit kell ilyenkor csinálni. Vagy kérjen ő is segítséget.
Vissza az ájfónra. Ez a szerencsétlen srác totál kétségbe van esve, borzasztóan sajnálom őt. Ő nem ájfónt akar, hanem védelmet. Azt akarja, hogy ne csúfolják (és most az majdnem lényegtelen, ez valós félelem e - ő így érzi, ez a lényeg). A kamaszkor az énkép (szelf) kiépülésének időszaka, az önbizalom, önértékelés ilyenkor nagyon ingatag, és egy rakás külső tényező befolyásolja - többek közt a státus is. Márpedig az áfjón egy státusszimbólum.
A (többnyire tudattalan, szubjektív meggyőződéseken alapuló) gondolatmenet tehát ez:
Van egy hierarchia az osztályban -> aki alul van, azt kiközösítik -> nem akarom hogy kiközösítsenek -> feljebb kell kerülnöm -> akinek ájfónja van, az menő = felül van = nem cseszegetik -> kell az ájfón
Az ájfón tehát egy eszköz, amivel (őszerinte) el tudja kerülni a kiközösítést.
Na, ha nem kapja meg akkor az valahogy úgy csapódik le a fejében, hogy: "a szüleimet nem érdekli, ha engem kiközösítenek"
Nyilván ez egy eléggé irreális gondolatmenet, de valami ilyesmi fut le a srácban. NEM az ájfón megvétele a megoldás. Rövidtávon az, de hosszútávon többet árt, mint használ.
Veszekedés helyett fontos megértéssel fordulni felé. Meghallani, hogy valójában mit szeretne. Hogy mi a probléma. Mi az, amit nem tud kezelni, és hogyan lehetne azt másként? Felvértezni őt azokkal a kommunikációs eszközökkel, amivel higgadtan lepattinthatja a bullykat. Megértetni vele, hogy ő nem attól lesz értékes, hogy ájfónja van.
Párom lánya fesztiválon minden nap a mocskot vakarta a toi-toiból, szedte a szemetet és megvette a telefont magának... Még ő adott kölcsön pénzt a szüleinek, amikor kellett
Minden nevelés kérdése
Ha az osztályfőnök képtelen rendet tenni az osztályában akkor sürgősen beszélnek az igazgatóval tovabb a ta kerületi vezetővel, de van az Alapvető Jogok Biztosának a hivatala akit meg lehet keresni.
Nagyon sok cikizős-kiközösítéses atrocitás volt eddig is, sajnos volt ami halállal végződött. Biztosan nem hagynám annyiban.
Legvégső esetben a médiához fordulnék, de kivenném a gyereket az iskolából. Közben kicsinálnám a pedagógust.
Nekem nincs gyerekem, de arra törekednek hogy a maximumot tudjam neki nyújtani ezért is van 3 diplomám és beszélek 3 nyelven illetve tudatosan választottam párt. Engem is csúfoltak gyereknek, kb tudom miről van szó.
Amugy megvenném a telefont a gyereknek de közben a pedagógust kicsinálnám!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!