Kértem tanácsokat egy idő utáb ezt kaptam válaszul. Ez család akkor vagy nem?
Bocs, de Te fogyatékos vagy?
Senki nem írta, hogy ne lehetne tanácsot kérni. De nem kötelező adni, főleg ha nem tud az ember. És neked ezt kötelességed elfogadni.
Mit nem értesz ezen?
"Pont olyantól kérdezek, akinek általaban mindig mindenről megvan a véleménye"
. Hát, pont akkor erről nem tudott.
Bocs, de egy párkapcsolatban csakis te tudsz releváns véleményt alkotni, mert te élsz benne.
Egyetemi szakot, munkahelyet is neked kell választani, mert ami másnak fontos szempont, nem biztos, hogy neked is az lesz.
Elmondta az illető a véleményét, ennyi, te figyelembe tudod venni, ha akarod. De nem, nem várhatod el, hogy helyetted döntsön, miközben te cseszegeted többedszerre is.
15-össel nagyon egyetértek. Főleg ha a kérdések úgy hangzottak el, ahogy leírtad (melyik szakot válasszam, szakítsak-e, stb.). Ezekre ilyen formában az az egyetlen épeszű válasz, hogy csinálj amit akarsz, vagyis neked kell eldönteni. Egy másik ember csak arról tud véleményt mondani, hogy Ő mit csinálna a helyzetedben, vagy hogy NEKI melyik választás felelne meg jobban (és maximum ezt kérdezheted meg, nem pedig azt, hogy te mit csinálj). De ő nem te vagy, és ez nagyon nem mindegy, ezért a tanácsokat így is kell kezelni. Pl. hogy Bandikának jobban bejön az x munkahely, mert közel van és nyugis, de nekem semmi bajom egy kis ingázással, és ezt a melót halálra unnám, a másik viszont érdekel, úgyhogy nekem a másik a jobb választás. Vagy Bandi szerint szakítanom kéne a pasimmal, mert otthonülős szar, és férfiatlan is, de én is otthonülős szar vagyok, és Bandival merőben eltérnek a nézeteink arról, hogy mi a férfias, ezért a hülye véleményével nem vagyok előrébb.
Ha a megkérdezett fél nem biztos ezer százalékig abban, hogy a tanácsát a helyén kezeled, nem pedig akaratlanul "telebeszéli a fejed", és mész utána, mint a vak ló, akkor bölcsen teszi, ha olyan ügyekben, amik ennyire jelentősek az életedben, és ennyire a te felelősséged alá tartoznak, nem ad tanácsot.
Ha így tetted fel a kérdéseket, ahogy ide leírtad, az nálam is kiverné a biztosítékot, és juszt se mondanék semmit, mert ha az én véleményem hatására azt választod, amit én mondtam, akkor majd engem fogsz szekírozni később, ha megbántad, hogy "de hát te mondtad, hogy ezt válasszam".
Ha úgy kérsz véleményt pl:
"Figyi, a vegyészmérnöki és biológus szak között vacillálok. Mindkettőt magaménak érzem, mert a kémia és a biológia is az erősségem, imádnék vegyszerekkel dolgozni, kutatni a hatásukat, de a baktériumkutatás is érdekel. Nyilván a kettőt egyszerre nem tudom csinálni, ezért érdekelne, hogy szerinted melyiket miért lenne érdemes tanulni."
Egy ilyen jellegű kérdés nem azt sugallja, hogy a másiktól várod, hogy hekyetted döntsön, hanem tényleg csak a véleményére vagy kíváncsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!