Mi lesz így a nagyszülő házával?
2014-16 között beszéltünk arról hogy, annak örülne a mama ha 3 unoka közül valaki rendbe vágná magának a házat, nyilván senki nem akar elkótyavetyélni egy olyan ingatlant amit kőműves nagyszülő épített, és csak a telek lett megvéve egykor, a szülők ott nőttek fel, ők is annak örülnének ha közülünk lakná valaki továbbra is a házat, ehhez életkorban, és megtakarításban úgy volt ez idáig hogy én állok a legközelebb, fiatal férfiként. Viszont a család elképzelését, keresztül húzta a csok, és egyéb idióta törvényhozások, 19 éves korom óta tudatosan készülök arra hogy már ne lakást kelljen vennem felnőttként, garzonban éltünk hárman, 2 éves koromig, utána egy 55nm-es lakást vettek a szülők.
2012ben még "csak" 9 millió ft volt egy olyan állapotú ház, mint a mostani eladásra várók, abban az utcában ahol a nagyi lakik 38ért tartanak egyet, korábban néhány utcával lejjebb 36 ért, két hét alatt el kelt egy, nm és telekfekvés alapján ez sem ér kevesebbet, tehát 35-40 között.
A két örökös anyu, és neki a húga, az ő családja de mi sem tartjuk elképzelhetően hogy kifizessük egy bizonyos vételár felét, mivel nem kevés a teljes összeg fele sem, legrosszabb esetben kapnak tőlünk 19 milliót, de mit kezdek egyedülálló 31 évesként egy teljesen felújításra, belső térben átalakításra váró házzal? Nettó 290-310e ftos jövedelem mellett?
Anyu keresztgyereke vagy én kezdhetek valamit a helyzettel, húgom már 3 éve házas, a férje még a csok előtt tudott egy jó helyen lévő házat elcsípni szintén szülői segítséggel, amit már közös összefogással újítottunk fel, és igyekeztünk spórolni azon amit magunk is eltudtunk végezni.
40# Ez mint szép és jó! De azért mondjuk 20 milliót kitörleszteni, és akármi lehet a törlesztő féllel, nem tudja fizetni vagy akármi akkor nem mindegy hogy egy családtaggal, rokonnal harcoljak a pénzemért szarul is esne...Hogy hajtanád be?
Mert 20 millit kitörleszteni nem 1-2 év!
Hiába család tag és szemétség...De szerintem mindenki szereti egybe megkapni és letudni...
Amit eddig gyűjtöttél tedd bele valami pici ingatlanba, és ha otthon élsz add ki!
Nagyinak jó egészséget! Így akár 15 éved is van még a meglevőhöz pénzt gyűjteni.
"de mit kezdek egyedülálló 31 évesként egy teljesen felújításra, belső térben átalakításra váró házzal? Nettó 290-310e ftos jövedelem mellett?"
Akkor gondolom egy vasa sincs!
Nem véletlenül tartana igényt a házra...
persze, hogy mindenki szereti egybe, de az senkit sem érdekel, hogy a nagyi mit szeretne? Ha én lennék az öreglány, akkor eltartási szerződést kötnék azzal az unokával amelyikre számíthatok és amelyik tud is mit kezdeni a házzal. Aztán kit érdekel hogy a kormány intézkedései hogy rángatják az ingatlan árakat? Megkapnám a ház árát törődésben, szeretetben kifizetve.
De a valóságbeli nagyi nyilván nem tesz ilyet, mert mindegyik unokájának egyformán jót akar. És bele fog törődni hogy a háza idegen kézre kerül, mert az örökösök egybe akarják a milliókat. Nem tudnak egymás felé sem bizalmat sem elköteleződést és felelősséget vállalni. (De a legtöbb család amúgy ilyen)
"persze, hogy mindenki szereti egybe, de az senkit sem érdekel, hogy a nagyi mit szeretne"
Hát ne haragudj, de ez a megoldás majdnem olyan, mintha kisemmiznék az egyik örököst. 20 millió forint mondjuk 20 évig havi kb. 90 ezer forint, oké, de ez a törlesztő hamar elinflálódik, 10 év múlva már nem annyit ér, mint most, ergo a másik örökös nagyon sz*rul jár.
Illeteve, mint írták, ha a rokon nem tud fizetni, majd vele fog pereskedni? És igen, hogy tudna a kérdező havi 90-et törleszteni, meg felújítani a házat és élni is a fizujából? És miért ne lenne a másik félnek is szüksége a pénzre, ha van gyereke, akinek szintén nincs ingatlana?
Ez a kérdés átlagemberekről szól, nem milliomosokról, akiknek nem számít 20 millió. Adják oda az unokatesónak a házat, és kapjon törlesztőt a kérdező, na az meg neki nem tetszene.
A nagymama meg minek kössön eltartási szerződést, mikor itt szó sincs arról, hogy letojják őt az unokák és csak egy foglalkozik vele?
Abszurd ez az egész, amit írsz. A kérdező nagyszülei meg biztos nem olyan áron akarnák, hogy a családban maradjon a ház, hogy azzal valaki kvázi ki legyen semmizve
Ha az örökösöket inkább a pénz foglalkoztatja, mint a nagyi, akkor úgy gondolom igenis le van tojva.
A kisemmizéshez annyit, hogy a ház még ugyanaz a ház, mint mielőtt elszálltak az ingatlan árak. Azzal, hogy most többet is kaphatnának érte, kvázi összeugraszthat egy családot egyetlen tollvonás felülről (értsd.: "családbarát" támogatások.) Pedig, mint írtam, a ház még ugyanaz. És ha az én családomról lenne szó, örülnék, ha nem rángatna dróton minket az aktuális kormány aktuális idiótasága. Plusz szintén értékelném, ha nem kéne egy bankot megetetni a családi békéhez. Nem vagyok álszent, nálunk sincs ehhez elég erős bizalom, épp azok a dolgok miatt amiket leírtatok.
Én még mindig a nagyit sajnálom a történetben, mert számára a ház felbecsülhetetlen. Az eltartásit azért írtam, mert én magam ezt tenném, de ezt ki is hangsúlyoztam. Ő valószínűleg jobb ember nálam.
Tudom hogy ezt is szarrá pontozzátok, de legalább egy gondolat szintjén maradjon meg a kérdezőben, hogy akár másképp is lehetne, mint ahogyan lesz valószínűleg.
A házat megveszi majd gazdagék gyereke. Ismét kikerül az átlag ember kezéből az időt álló vagyon. Így szokott lenni.
"És ha az én családomról lenne szó, örülnék, ha nem rángatna dróton minket az aktuális kormány aktuális idiótasága."
Ja, de ha neked is lenne gyereked, meg a testvérednek is, fogadjunk hogy Te sem mondanál le a pénzről azért, hogy az unokaöcsédnek legyen háza, miközben a tiednek nincs és nem is tudsz mással segíteni.
Ez tök abszurd, amiket írsz, hogy a ház ugyanaz :D Attól még az ára nem ugyanaz. A nagyi meg kétlem, hogy annyira betegesen ragaszkodik a házához, pláne a halála után, hogy azt akarja, emiatt valaki rosszul járjon.
A nagyi azt akarja hogy a családban maradjon. Ennyi volt a kívánsága. Járhat valaki emiatt rosszul, vagy dönthet úgy, hogy áldozatot hoz, (nem fog, ez tiszta sor) és akkor nem rosszul jár, hanem önként hozott egy döntést. Felfogás kérdése.
Ha lesznek gyerekeim, valószínűleg nekem sem lesz más lehetőségem, minthogy az örökségem tovább adásával támogassam őket. De az anyámmal jó a kapcsolatom, túl jó ahhoz, hogy egy ilyen kívánságát ne teljesítsem. Valahogy megoldanánk. Egy testvérem van nekem is. Szót értünk, még ha nem is tökéletesen. Nem tudom, hogy alakulna.
Saját anyámnak azt javasolnám, kérdezze meg az unokákat, ki tervez a városban maradni. Ha csak egy jelentkező van, akkor még életében adja el neki a házat olyan áron amit ő határoz meg és nem a piac. Ha a testvérem gyereke lenne a vásárló, akkor pár éjszakán át sajnálnám a piaci árból elképzelhető milliókat, amik már nem képzik majd az örökségem részét, majd néhány nap után már tudnék jól aludni.
Ha több jelentkező is lenne az nehezebb kérdés. Ha a végén mégiscsak eladnánk, legalább ott lenne a tudat hogy megpróbáltuk. Legalább egyszer leültünk beszélni róla, legalább a szándék megvolt, hogy anyám a fontosabb és nem a pénz. Ezt a szemléletet hiányolom egyedül.
Nekem mindig extrém morbid, amikor örökösökről meg örökségről beszél/ír valaki, holott a majdani örökhagyó még vidáman él. Gusztustalan dolognak tartom. Hagyatéki ügyintézőként amúgy baromi sok örökössel és vagyonokkal van dolgom, határozottan forog a gyomrom ott is az egymás torkának ugró leendő örökösöktől.
Jelen esetben a nagyinak kívánok nagyon hosszú, boldog életet, még legalább 20 évig éljen, az örökségre ácsingózókat meg remélhetőleg addig megüti a guta.
Ki mondta hogy a nagyszülő háta mögött beszélünk ezekről?
Nagyon sokszor előforduló téma, és még nyilván az is lesz, ha kimegyünk az udvarra "Mi lesz itt hagylak benneteket, nagyapátokkal vettük az első telket egyikét, a család egymásnak segített, az építkezési fázisban pár év különbséggel."
Itt arról van szó, hogy egyik örökös családja sincs a pénzénél annyira, hogy normálisan át kerüljön valakire az épület, és rendbe vágja, pár éve még azt hittük így lehet egyszer.
Ennek az árfelhajtó marhaságnak pedig csak az a hozadéka hogy ami a családé, az kerüljön idegenhez, az unokák meg menjenek kényszerből oda ahová engedi a pénzük.
Nekem agglomerációban érhető most el egy 2 szobás ház.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!