Kinek van igaza, hugomnak vagy apánknak?
Húgom (35) nagyon berágott apánkra (61), mert rendszeresen rossz néven szólítja a lányát. Húgom kislánya Nóra, de apánk többször Dórának szólította már a gyereket.
Múltkor családi összejövetelen megint ledórázta az egy éves unokahúgomat apánk, mire a tesóm elkezdett kiabálni apuval, hogy nem igaz hogy nem tudja megtisztelni azzal a gyereket, hogy megtanulja a nevét. Apánk próbálta elviccelni a dolgot, hogy csak nyelvbotlás volt meg mit kiabál, most komolyan emiatt kiabálni kell vele, olyan egyformák ezek a nevek... Mire a húgom azt mondta neki, hogy ha még egyszer rossz néven szólítja a gyereket, akkor feláll és eljön (gyerekkel, férjjel együtt persze), nem érdekli, milyen alkalomból jött össze a család.
Most nem beszélnek egymással. Felhívtam a tesomat, hogy próbáljam békíteni, de azt mondta, elege van. 13 évet vártak a gyerekre a férjével, elvileg apánk is nagyon várt az unokára (második unoka, nekem van egy fiam), szereti is a kislányt, de a tesóm totál kiborul azon, hogy apu minden második alkalommal, mikor találkozik a gyerekkel, akkor rossz néven szólítja.
Érhető, hogy egy év alatt megtanulhatta volna már a gyerek nevét, megértem, tényleg olyan, mintha direkt rontaná el vagy nem is érdekli, miközben hugomnak ez rosszul esik... de szerintem a tesóm is túlreagálta.
Ti mit gondoltok? Kinek van igaza?
36/N
Amúgy apánk egészséges, életerős férfi, nem demens, nem szenilis, még dolgozik, jó fizikai és szellemi állapotban van. A családban nincs Dóra, hogy azzal a névvel keverhetné össze.
A nagymamám hívott mindig a fia nevén, mikor kettesben voltunk, pedig a lány unokája voltam. Egyszerűen szeretett és nem gondolt bele, hogy egy generációt ugrottunk.
Apád viszont szerintem nem ért egyet a hugod és a fejére által választott névvel és ezért hívja következetesen máshogy a kislányt. Most még pici és nem zavarja össze, de amikor kötődni kezd a nevéhez, beszélni fog, akkor már probléma lesz. A tévesztés akkor lehetne opció, ha lenne a napi környezetében hasonló korú Dóra kislány, de írod, hogy nincs, így simán bunkó. A hugodnak igaza van, be kéne fejezni, túl sokáig húzta ezt a poént, a szülők nem akarják átnevezni és még rosszul is esik nekik. Ne apádat védd, hanem a testvéred helyett legközelebb te szólj apádra, hogy rosszul mondta, a kislány Nóra! Ha a rokonság nem hagyja rá, apád is le fog szokni erről.
Kérdező!
Te ismered apádat, nem mi!
Írd le őszintén!
Kinézed apukádból, hogy direkt húzza a tesódat ezzel?
Utólag milyen volt apukád reakciója? Bántotta, hogy eltévesztette és mérges lett rá a tesód?
Ezek baromi fontosak lennének és te voltál ott, te láttad, te ismered őt! Nem mi!
Kösz az eddigi válaszokat!
Két-három hetente találkoznak azt hiszem, tesómék és apuék. Tesóm szerint minden második-harmadik alkalommal ledórázza a gyereket.
Mikor találkoznak, apánk játszik a kislánnyal, minőségi időt tölt vele, tényleg szereti. De arra láthatóan tényleg nem figyel, hogy jó néven szólítsa a gyereket. Én is hallottam már korábban, hogy elrontotta, a húgom akkor is kikérte magának vagy a gyereknek a dolgot.
A tesóm hajlamos ilyen sündisznó üzemmódba kapcsolni, ha bántják őt vagy a gyerekét, és ő ezeket bántásnak veszi, mondta. És akkor csattan. Nincs könnyű természete.
Viszont az is igaz, amit #7 írt, hogy apám meg ez a "kötekedek, de ne sértődj meg, mert csak vicceltem" típus, érdekes humora van. Hát ez így rossz kombináció.
Amúgy tényleg nem tudom eldönteni, hogy apám véletlenül rontja el mindig az unokahúgom nevét vagy szándékosan cukkolja. Nem egyedi eset amúgy, hogy rossz néven hívnak gyerekeket a családban, vagy nem jegyzik meg a gyerek nevét. Anyámat is valahányszor kérdem, hogy hívják ezt vagy azt gyereket a környéken/családban, csak legyint, hogy nem emlékszik.
Hát, amit leírtál, abból tényleg úgy tűnik, hogy apád szándékosan húzza a tesódat.
Jajj, miért kell békétlenséget csinálni, amikor békességben is együtt lehetnének!
Hajamat tudnám tépni az ilyenektől.
Hát, lehet hogy ez oda fog vezetni, hogy sokkal kevesebbet fog találkozni emiatt az unokájával. Beszélgess el vele erről, kérdező négyszemközt.
#15 Őszintén? Kinézem belőle, hogy direkt csinálja, azt hiszi vicces. Vagy már annyiszor rontotta, hogy ott motoszkál a fejében, hogy jaj el ne rontsam és mint az önmagát beteljesítő jóslat kicsúszik a száján? Nem tudom.
Az sem segít, hogy a húgom felcsattant és rakiabált apánkra. Aki ezek után amúgy nem kért elnézést (mondjuk húgom sem a kiabálásért), mint írtam, próbálta elviccelni, hogy véletlen volt, meg jaj, ez nem is olyan nagy dolog... Aztán párszor odaszúrt a tesómnak, hogy menjen pszichológushoz vagy szedjen Frontint, ha ilyen ideges.
Azóta nem beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!