Meddig számít valaki árvának/félárvának?
25 éveskorig jár elméletileg tudtommal az árvaellátás, illetve ha valaki abbahagyja a tanulmányait nem jár.
Ha én 28 éves vagyok és folytatom a tanulmányaimat nappali tagozaton. Mondhatom magam félárvának? (apukám elhunyt)
de pl mondjuk 60 évesen (csak írok valamit) van akinek nem élnek már a szülei akkor ő árva? Akkor nyilván nem mondjuk már, hogy árva, de akkor meddig mondhatja magát valaki árvának/ félárvának?
Csak 25 éves korig ameddig jár az árvaellátás? Vagy 28 évesen is nyilatkozhatom azt, hogy félárva vagyok (ha nappali tagozaton tanulok, vagy esetleg nem tanulok de tanulástól függetlenül) félárvának számítok?
6 éves voltam, mikor meghalt az apám, felarva lettem, kaptam az arvaellatast, illetve 90%-os utazási kedvezményt.
Én 20 éves koromig tanultam nappali tagozaton, addig kaptam ezeket. Biztos maximalizálva van az életkor, utána kell nézni.
Viszont ettől még 30 évesen is felarva vagyok, hisz nem él az egyik ,,szulom".
#11 25 éves korig jár árvaellátás, amennyiben valaki folyamatosan tanul nappali tagozaton, ezzel tisztában vagyok.
Engem olyan szempontból érdekel, hogy szociális ösztöndíjon nyilatkozhatom-e magam (még) félárvának, tehát annak számítok-e 28 évesen is.
Én is úgy gondolom igen, de nem vagyok benne teljesen biztos
11# jaj gyerekek, akkor mindenki megárvul ha meghal a szülője akkor amikor ő már nagykorú?
Na ne röhögtessetek már.
Gyerekek! Az árvaság megszűnik mint olyan, 18 életévet betöltve. A juttatásnak csak a neve az, lehetne életkezdési támogatás néven is akár.
Árva az, akinek a szülei meghaltak. Vagy egyik szülője és félárva.
De kérdező nem is értem. Felnőttél, semmiben sem különbözöl mástól. Dolgozol, eltartod magad.
Meddig akarod sajnáltatni magad hogy te árván nevelkedtél?
Már nem vagy az! Mitől járna neked bármiféle kedvezmény is?
Személyi kedvezményt bármelyik önkormányzatnál igényelhetsz. De sehol senkit nem fog már érdekelni hogy te árván nevelkedtél mert már felnőttél. Mindenki más is boldogul felnőtten, ha élnek a szülei, ha nem.
Mivel az árva azt jelenti, hogy meghaltak a szülei, a félarva azt, hogy az egyik szülője halt meg, ezért ez a megnevezése igen, kedves utolsó. Nem tudom mi olyan nagyon nevetséges benne számodra.
Azt sem tudom mi benne az onsajnalat, részemről pont, hogy soha nem hangoztattam, hogy a drága apám elpatkolt.
Egyetértek.
A kérdés is azért tettem fel, hogy a családomnak segítsek. Nyilván nem a 10 ezer Ft-ból szeretnénk megélni de van akinek mondjuk 10 havi ösztöndíj 100 ezer Ft is sokat jelent.
# 16
szívemből szóltál
Persze úgy gondoltam hogy beírom, aztán majd elbírálják, ahogy jónak látják
Köszönöm
Idézek az egyetemünk szociális ösztöndíjakra vonatkozó útmutatójából:
"árva (25 éves életkor alatt)."
25 felett már eltartott se lehet a szociális ösztöndíj szempontjából valaki. Akkor se, ha nincs keresete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!