Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megszakítanád a kapcsolatot...

Megszakítanád a kapcsolatot ilyen családdal?

Figyelt kérdés

5 éve elköltöztem otthonról, azóta teljesen felborult a családi élet. O

Előtte sem volt normális, de nem volt ekkora káosz. Szüleim elváltak, a gyerekeket pszichiáter kezeli mentális zavarokkal (súlyos szorongás, borderline személyiségzavar, nárcisztikus személyiségzavar). Apukám pszichopata és nárcisztikus személyiségzavara van. Szinte negyed évente követ el valamelyik testvérem öngyilkossági kísérletet, az anyukám teljesen tanácstalan és rám támaszkodik, mert apukám mellett élve 25 évet, teljesen elvesztette az önállóságát és a döntésképességét. Mellette a saját problémáit is nekem mondja, nem csak a gyerekekét. Hogy szakított ötvenedszerre a pasijával, aki szerinte megcsalja, de nincs bizonyíték, csak gondolja. De én nem véletlenül menekültem el innen 18 évesen. Akármennyire szeretem a családom, egyszerűen megfojtanak a problémáikkal. Az utóbbi pár hétben naponta többször jönnek hozzánk, telefonálnak, hogy szükségük van rám és fogalmuk sincs mit csináljanak. Most hívtak megint, hogy a húgom megint megpróbált öngyilkos lenni. Megint vészhelyzet van, írnak, hívnak veszettül, én viszont szörnyen belefáradtam már ebbe. Van egy férjem és egy 8 hónapos kislányom, éjszaka így sem alszom sokat. Nem akarom feláldozni magammal a testvéreim miatt. Közben meg nehéz egyszerűen félredobni őket, hogy oldjátok meg egyedül, ha meghal, akkor így járt, én megyek aludni. Ti mit csinálnátok ebben a helyzetben?

2023. márc. 7. 22:49
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
78%

Nem kell foglalkozni velük, neked SAJÁT családod van, ők meg éljenek, ahogy akarnak.

Engem is fenyegettek öngyilkossággal - ha elköltözöl, megölöm magam. Azt hiszed, érdekelt, minimálisan is? Csak megerősítette, hogy miért KELL elmennem abból a beteg környezetből.

2023. márc. 8. 07:19
 12/22 anonim ***** válasza:
92%

Szerintem is mondd meg nekik - akár telefonon akár személyesen - hogy többet ne hívjanak, mert nem tudsz segíteni.

Akár családsegítőben dolgozó különféle szakemberektől vagy "06/80" számú, a nap 24 órájában ingyenesen hívható lelkisegély szolgálattól kérjenek segítséget.

Este x órától másnap y időpontig némítsd a hívásokat.

Minden pillanatban tudatosítsd magadban, hogy te nem vagy szakember, meg egyébként se tudsz segíteni hogy megoldják a lelki problémáikat.

2023. márc. 8. 07:45
 13/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, én mindenkit felértékeltem. Anyukám már így is jár pszichológushoz, de úgy érzem, hogy ezek az állami pszichológusok nem sokat érnek, a magán meg drága lenne. Pláne ennyi emberre. Amennyire borzasztó családi helyzetből jöttem, a saját családom (mármint a férjem és a lányom) a legtökéletesebb kis család, amit egy ember képzelni tud magának. Tökéletes, boldog életem van, ez az egy az, ami próbál visszahúzni. De én sem tudok segíteni már. Nem tudok mit mondani napi negyedszerre arra, hogy "nem akarok élni". Adok pár napot nekik, hogy ne erre a nagy stresszre dobjam be még én is nekik, hogy szeretnék visszalépni, addig meg nem nézek rá a telefonra tudatosan, válaszolok napi 1-2x.

Igazad van 11-es, nekem ez része volt az életemnek, de nem akarom, hogy a családom is megismerje ezt az életformát, mert semmi jó nincs benne, csak borzasztóan mérgező.

2023. márc. 8. 09:10
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: jól látod, szerintem ha napi szinten ezt kell hallgatnod, az a hangulatodra meg a családoddal való kapcsolatodra (férjed és lányod) is rányomhatja a bélyeget, hiszen pl. nem tudsz jelen lenni amikor velük vagy, mert traktálnak a megoldatlan problémáikkal.

Ha úgy látod: nem sokat ér az állami pszichológus, akkor sem tudsz segíteni rajtuk.

Pszichoterápia tudna segíteni, személyiségzavar esetén... (mármint ha az illetők is akarnák és belátnák hibáikat, nyitottak lennének változni/változtatni)

2023. márc. 8. 09:43
 15/22 anonim ***** válasza:
92%
Nem tőlem kérdezted, hogy miből gondolom, hogy társfüggő vagy, de én úgy tudom, mindenki az, aki hosszabb ideig benne marad egy romboló kapcsolatban. Magamra nézve elfogadom CodA definícióit, főleg a megalkuvó viselkedésformákban ismerek magamra.
2023. márc. 8. 09:46
 16/22 BalazsBence válasza:
100%

Kicsit eltérő válasz az eddigiektől, de ha messzebbre költöztök, az is segíthet a probléma kiegyensúlyozottabb kezelésében. Már nem tudom hol olvastam, de ez egy ismert jelenség, hogy emberi kapcsolatokban nagy jelentőséggel bír az, hogy a felek fizikálisan milyen messze laknak egymástól. És meglepő módon, ez még a mai kommunikációs eszközök és közösségi média korában is igaz, még akkor is, ha első hallásra logikátlannak tűnik.

Ha pl. ugyanabban a városban vagy esetleg ugyanabban az utcában laksz, akkor a családod is jobban érzi, hogy ’van értelme’ terhelni téged a problémáival, illetve te is nehezebben fogod tudni meghúzni az egészséges határt. Szintén, ha elköltözöl, akkor nem mindegy, hogy a szomszéd városba vagy az ország másik végébe. Pl. ha messze laksz tőlük, akkor sokkal jobban kivitelezhető, hogy hazalátogatsz évente 1-2 alkalommal, és a köztes időben neked is kevesebbet fog járni az eszed az ő problémáikon.

A messzebbre költözés önmagában nem fogja megoldani a helyzetet, de sokat segíthet. Hátránya, hogy nehezen kivitelezhető, problémás lehet megoldani.

2023. márc. 8. 10:06
 17/22 A kérdező kommentje:

Járnak állami pszichológushoz és pszichiáterhez is folyamatosan, csak nem látom, hogy vezetne bármire. Gyógyszeres terápiával kezelik kettejüket, én ennél többet biztos, hogy nem tudok segíteni.

Anyukám, amikor megtudta, hogy mi a nárcisztikus személyiségzavar, teljesen belebolondult a témába, úgyhogy évek alatt rengeteg információt szereztem a nárcisztikus személyiségzavar minden tünetéről és hatásáról. Miután elköltöztem 2 évig jártam pszichológushoz is, hogy segítsen tiszta lappal kezdeni az életet. Én még mindig nem gondolom, hogy rám illenek a tünetek.

A családom budapesti, mi most Tökölre költöztünk, ami azért egy valamekkora távolság, de ha akarnak valamit, autóval így is el tudnak jönni. Most vettük ezt a házat egy éve, sajnos költözni nem opció, pláne Budapesttől messzebbre el. De köszönöm szépen a tanácsot! :)

2023. márc. 8. 19:11
 18/22 anonim ***** válasza:
50%
A pszichológus, akihez jártál, lefuttatta a SCID-5 tesztet? Ha igen, megvan a diagnózisod (vagy az derült ki, hogy nem vagy személyiségzavaros). Ha nem, akkor kérd meg, hogy csinálja meg nálad.
2023. márc. 8. 20:12
 19/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, de most nem járok pszichológushoz egy ideje és nincs is rá kapacitásom, pedig nagyon hasznosnak találom a munkájukat. Alapvetően boldog vagyok és elégedett az életemmel, így nem érzem az igényt, hogy kitöltsem a tesztet. A férjem mostohaanyja próbált mindenkit bediagnosztizálni valami személyiségzavarba, ami borzasztóan idegesített, úgyhogy emiatt még kevésbé rajongok a gondolatért. A családommal beszéltem, egy részük megsértődött, anyukám megértette, úgyhogy mostmár ez a része is rendbe került az életemnek. (Nem szakítottam meg velük teljesen a kapcsolatot, de mondtam, hogy nem szeretnék lelki segélyvonal lenni, ezzel a témával kapcsolatban nem fogok válaszolni. Egészséges emberi kapcsolattartásra itt vagyok. Remélem, ez így működni fog.)
2023. márc. 9. 09:38
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Helyesen teszed, meg kell húzni a határokat. Ha kezdik ezt a lelki témát telefonban, akkor jelezd, hogy el fogsz köszönni.

Ha meghúzod a határokat, le fognak szokni erről. A következetesség nagyon fontos.

2023. márc. 9. 12:07
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!