Mi az "illő" ilyen helyzetben?
Szerintem nem kell 1 emberhez 8 másiknak alkalmazkodni.
Ha vegetáriánus lenne, akkor is elég, ha van húsmentes opció, emiatt nem kell mindenkinek salátázni.
Ha meg rosszul van már a pezsgő vagy bor látványától, akkor pszichológus kell neki, nem absztinens családi buli.
Nem.
Ha ő nem bírja az alkoholt, akkor üljön otthon a 4 fal között.
Ne 7 ember igazodjon 1-hez, hanem fordítva.
Normál társadalmi viselkedés a kultúrált (!) alkoholfogyasztás felnőttek körében, vendégségben pl.
Azzal, hogy az illetőnek nem KÖTELEZŐ innia, tehát VÁLASZTHAT, hogy ő maga nem iszik, te biztosítasz ehhez neki pl. ÜdÍtőt, vizet vagy teát stb. - ezzel eleget teszel minden illemszabálynak és normális vendéglátó vagy.
Az egy dolog, hogy erre illik figyelemmel lenni (ami kimerül annyiban, hogy lehet nem alkoholos dolgot is innia annak, aki nem kér alkoholt vagy más miatt nem ihat, pl gyógyszert szed, vezet stb.)-de az nonszensz, hogy ennek az egy embernek a hozzáállása miatt bekorlátozunk másik 7-t, aki egyébként bír normálisan viselkedni és fogyasztani.
Továbbmegyek: ha az én háztartásomban ez az illető még neki is állna cirkuszolni, hogy ő pl hogy nem bírja elviselni a bor szagát vagy fujj ez a pezsgő, vagy minősítgetné a többieket, hogy milyen tré dolog az IVÁSZAT, na akkor ott mondanám neki mindenki előtt, hogy állítson magán, mert ez egy vendégség, ünnepség, készültem, őt is szívesen látom, de ahhoz, hogy másoknak beszóljon semmi, de semmi joga nincs. Ha nem tudja ezt befejezni, akkor legyen szíves a maradék 7 embert békén hagyni és otthon nyugodtan háboroghat a “gusztustalan ivók”-on.
…mondom mindezt úgy, hogy én magam sem iszom, soha, semmikor- de eszembe nem jutna más, normális keretek között alkoholt fogyasztó családtagot vagy bárkit ezért kioktatni.
Nem tartanék alkoholmentes találkozókat, csak azért, mert egy ember az alkoholt a részegséggel azonosítja.
Az, hogy az ő családjában mindenki piás, egy dolog, de a másikat ettől nem kell beskatulyázni, hogy "ha iszol, berúgsz", mert az nem így van.
7-es, sokan szeretünk pl a vacsora mellé felszolgálni egy-egy pohár bort is.
Máris nem lesz alkoholmentes a dolog, egy pohár bor meg semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!