Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Pocsékul főz, de akar, hogy...

Pocsékul főz, de akar, hogy lehet kezelni?

Figyelt kérdés

Anyám rettenetesen rosszul főz. Soha nem volt mesterszakács, de általában meg lehetett enni. Az évek alatt egyre borzasztóbb, már mindenki csak megkóstolja, aki nagyon éhes mert nem evett előtte otthon az kicsit eszik is, de tényleg ehetetlen.

Mondtuk hogy ne főzzön ha vendégség van, majd megcsináljuk mi, vagy rendelünk. Nem, neki az nem jó. Majd ugyebár nem esszük meg amit készít, megsértődik, hogy nekünk kár főzni.

Próbáltunk minőségi alapanyagokat bevásárolni ha főzhetnékje van, azt is elrontja.

Kapott hajhálót, hogy legalább hajszál ne legyen benne, ez sem jött össze.

Próbáltam hogy ha ő főz, én is viszek valamit, hogy csak összedobtam, elhoztam. Sógornőm is próbalta, ő is szokott hozni. Persze megint duzzog hogy ő főztje megmarad.

Többször megmondtuk hogy ehetetlen, és csak pocsékba megy, de hetekig duzzog utána.

Most a karácsony lesz nála, sütni, főzni szeretne, és fog is.

Mit kellene még kipróbálni, ötlet hogy mit tehetnénk még? Ha viszek enni megint minden lesz csak békesség nem,hogy ő mennyit fáradozott, mi meg hálátlanok vagyunk. Nem együtt lakunk, nem állhatok mellette a konyhában.

2022. nov. 29. 09:34
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
84%
Esetleg ilyen szakács tanfolyam?
2022. nov. 29. 09:36
 2/25 anonim ***** válasza:
90%
Ezt elmondjátok neki+ valami tevékenységet kitaláltok, amivel ő is hasznosnak érzi magát. Olyat nem lehet, hogy eltiltjátok a főzéstől (tök jogosan), de cserébe semmit nem csinálhat. Bízzatok rá valami mást, esetleg süteményt? Azt annyira nem lehet elcseszni.
2022. nov. 29. 09:40
 3/25 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem egyszer, nagyon keményen meg kell neki mondanod, hogy anya, k*rva szar a kajád, ehetetlenül főzöl, megtennéd, hogy mostantól nem főzöl nekünk semmit és nem pazarlod az ételt és az alapanyagokat? Majd hozunk mi kaját, és azt mindenki meg fogja enni stb.

Biztos baromi rosszul fog neki esni, mint ahogy eddig is rosszul esett, de talán megértené.

Vagy szimplán hozzatok kaját mindig, senki ne nyúljon az ő főztjéhez.

2022. nov. 29. 09:40
 4/25 anonim válasza:
38%
Mondasz egy-két konkrét példát? Milyen egy elrontott étele? Ilyen sok főzésből már csak véletlenül is sikerülhetne valami jól, vannak azért elég egyszerű ételek.
2022. nov. 29. 09:41
 5/25 anonim ***** válasza:
95%
Menj egy nappal előbb és együtt fozzetek meg a menüt. Én szegény aposommal csináltam ugyanezt évekig, annyira fuszeresen és zsírosan főzött, hogy nem bírtuk megenni.
2022. nov. 29. 09:41
 6/25 anonim ***** válasza:
89%

Megkell neki mondani hogy ne főzzön. Pihenjen, kímélje magát. Karácsonykor is úgy mentek hogy ti visztek mindent vagy rendeltek. Ő ne főzzön. Ha mégis főz akkor nem esztek belőle. Ha megsértődik akkor így járt. Majd megeszi ő a sok ételt. Örökké úgy sem haragszik.

Idős amúgy? Hogy nem jól megy a főzés?

2022. nov. 29. 09:59
 7/25 anonim ***** válasza:
100%
Meg kell mondani neki konkrétan.
2022. nov. 29. 10:17
 8/25 A kérdező kommentje:

70+ éves. Egyszerűen tényleg nem jó. Például remekül el lehet rontani az ételt hogy a használt olajat tesz mondjuk olyan ételbe ahol kiérződik, kihagy lényegi hozzávalókat vagy behelyettesíti valami oda nem illővel, nincs átsütve, megpirítva, kemény, összedobalva a hozzávalók nem megfelelő sorrendben, áll benne a víz, elázik aminek ropognia kell, ilyesmi. Sütemények ugyanígy.

Szerintem elfelejtett főni, vagy talán kezd szellemileg leépülni. Állítja hogy ő mindig így csinálta pl a bablevest (olajos lében bab, szárazkolbász, sárgarépa, só más tényleg nincs benne), nem érti mi nem ízlik benne, hiszen eddig szerettem, direkt nekem készítette.

Nagyon hajlok arra hogy viszünk mi is kaját megint, ő meg készít amit akar. Szólok is neki majd hogy én is készülök, hátha kevesebbet készít.

2022. nov. 29. 10:19
 9/25 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos aki nem találkozott ilyen emberrel, ezt nehezen érti vagy akár hiszi el. Nekem anyósom ilyen, mikor megismerkedtünk szinte az első dolog volt, amit elmondott magáról, hogy ő milyen szuperül főz. Aztán eljött az első ott evés ideje, egyszerűen iszonyatos. A bablevesben a bab mindig le van égetve (emberek, van bárki más, aki leégeti a babot?! így alig ehető!), a rántotthús szinte szénné van égetve, az egyszerű főtt krumpli tocsog a zsírtól (mint megtudtam az égett rántotthús használt olaját locsolja rá, sírhatnékom van még mindig ha eszembe jut), a süteményekben korcog a cukor a fogad alatt (a piskótában is).

Amikor már komoly volt a fiával a kapcsolatunk egyszer megkockáztattam, hogy segítsek neki, megkaptam feladatként az almáspite töltelékének az ízesítését. Ez ugye nem egy nagy kaland, bármelyik gyerek meg tudja csinálni - csakhogy nála az édességhez való fűszerek előre be vannak keverve cukorral, így egyszerűen nem lehet annyira fahéjas, amennyire kellene, mert ezzel rengeteg cukrot is viszel bele. Ja, hab a tortán, hogy a megvett mosogatószert a flakonjából kétfelé önti és mindkét fél flakont feltölti vízzel... Használni viszont nem szabad belőle.

2022. nov. 29. 10:24
 10/25 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is egyértelműen meg kellene mondani, hogy Jól van, anyu, elmegyek karácsonykor, de rám ne is főzz, mert mondtam már, hogy nem fogok enni belőle.

Lehet, megsértődik, az én anyám is megsértődne elsőre, de egy jó kapcsolatban túl kell lépni ezen.

2022. nov. 29. 10:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!