Családon belül, miért nem értékelik a szakmai tudását az embernek, miért nem képesek szakemberként is tekinteni rá, tapasztaltál már ilyet?
Hát igen, ez már csak így van. No de nem új dolog ez, hogy egy ismert alakot idézzek:
„Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában.” Jézus.
18
És orvos vagy vagy valami (önjelölt) természetgyógyász?
Erre van egy sokkal általánosabb, szélesebb körű magyar szólás: senki nem lehet próféta a saját hazájában...
Családon belül az érzelmek, érzések, az egymáshoz való viszonyulás egészen más, mint idegenek között. Családon belül dominálnak a szeretettel kapcsolatos vagy rokon érzelmek, ami miatt a családtagot tőlünk nem független, idegen személynek tekintjük, hanem saját magunk egy részének. Így tehát a tisztelet, ami tulajdonképpen feltételez egy tőlünk független, idegen személyt, az nem fér bele ebbe a családi kapcsolatba. Ezért van az, hogy családon belül könnyen lehülyézünk valakit és az nem sértődik meg, legfeljebb elküld minket a pi..ába, de mi nem megyünk. Nehéz ez családon belül, mert a kis krapek, akit mi pelenkáztunk és puszilgattunk, az egyszer csak a fejünkre nő, többet tud nálunk, sikeresebb az életben stb. Sokszor nagyon nehéz kezelni az ilyen helyzeteket. Mindkét részről kiemelkedő empátiát kíván.
Jajj, de ismerős :/ Idősebb vagyok, tehát nekem van igazam. Fú de felb*sz ez.
De azért itt is vannak ám sokan akiket idegesíti az, ha valaki valamit jobban tud :D
26
Már ha valóban jobban tud :) Mert bőven vannak ám, akik tűlértékelik a képességeiket :D
Mert van, amikor a szakmabeli okoskodik olyanról, amiről fogalma nincs - vagy kéretlenül, ami még rosszabb.
Mostohaanyám pl tanárnő, de sokszor elámulok, hogy milyen nettó ostobaságokat mond és mikben hisz.
Pl a mézes gyömbértea elmúlasztja az influenzát, vagy a szegfűszeg meggyógyítja a gyulladt fogat.
Vagy az ellenkezője, hogy egy köhögésre is már antibiotikummal tömetné a gyerekét, de ha az orvos mondja, nem kell, akkor a doki a hülye, etc.
De ő tanárnő, okos, diplomás ember - senki nem vitatja, hogy a magyar-törit keni, de egyébként félelmetesen buta.
Hidd el, ez a jobbik helyzet.
Én könyvelő vagyok, és utálom, mikor felhív hétvégén a két éve nem jelentkező rokon azzal, hogy nem érem el a könyvelőmet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!