Régen a családi életet, a gyerekkel járó gondokat a nők miért vették könnyebben?
"Azért tegyük hozzá az eddigiekhez, hogy régen a gyerek, úgy 6-8 éves korig volt gyerek, de kornak megfelelően folyamatosan egyre több házimunkát nekik kellett végezniük."
Jó, most már a kérdezőnek illene "tisztába tenni" hogy mennyre régi időkre gondol. Mert úgy látom sok válaszoló már 2-300 éveket ment vissza.
Nem mindegy, mikor volt az a "régebben". Anyám 44-ben született, most lesz 79 éves, ő már az a generáció, aki bizony lehúzta a maga 8 óráját minden nap a munkahelyen (és ő még nem műszakozott, irodában volt). Volt segítsége, mert bár külön laktak a nagymamáktól, szomszéd faluban, de lényegében akkor b...szott oda a mamának, amikor akart. Teljes nyári szünetekre is akár. (És akkor még sok helyen egy faluban, akár egy utcában lakott a nagyszülő is).
Ettől függetlenül nem mondanám, hogy anyám pl. olyan jól megoldotta. Oké, rend volt, meleg étel, tiszta ruha, kívülről minden csodás. De nem volt egy türelmes szava, nem hallgatott meg soha, nem érdekeltük soha (húgom és én).
Nem "vették könnyebben", csak kifelé volt egy megfelelési kényszer, és nem illett kimutatni, hogy a p...csája tele van az egésszel. (Itt be merem vallani névtelenül, de anyámon - már nagylány koromban - sokszor láttam pl. a zugivás jeleit:((((((( Biztos nem azért, mert olyan lazán megoldott mindent és baromi jól érezte magát a bőrében.
N/48.
15, ne is mondd. 4 (!!) évesen minden héten három nap egyedül voltam otthon 2 órát (1970-ben). Anyu 5-re érkezett haza a munkahelyről, apu pedig 3-kor indult az esti gimibe a szomszéd városba, előtte hazavitt az oviból.
Idős szomszéd bácsi egyszer átjött, megnézett, kb. annyi, hogy élek-e (a 20 dioptriájával nem is igen láthatott mást).
Én a 17 évesemet nem hagytam egyedül a házban. És én is azon vagyok ledöbbenve, hogy ma a tized részéért bilincsben vinnék el a szülők nagy részét.
Nem vették könnyebben csak nem beszélhettek róla - fontos különbség!
Főleg, ahol szalagon mentek a gyerekek - ott sokszor nem is szülésekben teljesen tönkrement anyuka nevelt, hanem a "legidősebb".
#42 szüleim gyerekkorát írtam le, 60-as években születtek.
Nem kell ehhez régre menni, 2000 után születettem, de én is segítettem a családi vállalkozásban annam megfelelően, hogy mit tudtam csinálni.
Csak az utóbbi 20 évben van ez a kényelem, hogy minden készen terem a polcokon, mindenkinek csak vásárolni kell és mindenki utazik a munkába.
De 40 éve nem volt kirívó dolog, hogy ne adj Isten a gyerek enni ad az állatoknak, vagy felsepri az udvart.
Kicsit mozdulj ki a burkodból.
Én 26 éve születtem, akkor sem vették már zokszó nékül az akadályokat anyám. Mindig mondta, hogy mennyire utál dolgozni, de muszáj. Mellette amúgy 2 egyetemet elvégzett, szóval nem volt lusta soha, de sokat is panaszkodott, hogy igáslónak érzi magát.
A háztartást meg lazábban vette, főtt étel leginkább hétvégén volt (hétköznap úgysem volt otthon senki), én meg már alsós koromban egyedül jöttem haza az iskolából, és egyedül is voltam ötig-fél hatig amíg a szüleim haza nem értek. Ma már szerintem ezt nem merik sokan megcsinálni, én sem hiszem, hogy a merem majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!