A nők házasság után miért veszik fel a férjük nevét?
Régen mindenki "Józsefné" volt,aztán jöttek a "Nagyné Kis Juliskák"..
Most meg az új trend "Nagy-Kis Juliska"
Szerintem rohadt hülyén hangzanak..
Miért nem tartják meg a születési nevüket?
#11, abszolút egyetértek veled, nekem a férj vezetékneve + nő keresztneve full az, mintha testvérek lennének.
Nekem a kötőjel tetszik, azzal úgyis csak a saját életemet nehezítem meg, hogy hosszabb nevet kreálok magamnak, de így egyszerre van meg benne az összetartozás és én magam is.
Második házasságomban élek. Az elsőben felvettem az exem nevét (Xné Y Z) formában, mert ő szerette volna, ha felveszem. Én nem akartam alapvetően megváltoztatni a nevem, mert nagyon szeretem, egyedi, tudtommal nincs névrokonom Magyarországon, de a kedvéért megtettem. Aztán 5 év múlva elhagyott egy 10 évvel fiatalabb fruskáért (akivel persze nem működött a dolog, így az exem azóta is eszi a kefét és egyedül van, de ez már az ő baja).
A válás után visszavettem a lánykori nevem, és így is marad a dolog. A második férjem nem akarta, hogy felvegyem a nevét, aminek nagyon örülök. Azért nem amúgy, mert ő is elvált, az ex-felesége anno felvette kötőjelesen a nevét, majd válás után nem csinálta vissza. Ez azzal járt, hogy mikor újra férjhez ment, az új férje felvehette volna az én párom családnevét. Jogilag lehetséges, hiszen a feleség hivatalos neve volt - akkor is, ha se neki, se az új férjnek igazából nem volt köze az én párom elég különleges vezetéknevéhez.
Szerencsére nem használták ki ezt a kiskaput, hanem a nő inkább felvette az új férje teljesen átlagos vezetéknevét, és most élnek, mint Tóth László és Tóth Andrea.
Mi viszont a születendő gyermekeinknek kötőjelesen odaadjuk majd mindkét vezetéknevünket. Ez nekem fontos, mert nálunk senki sem viszi tovább a családnevet. Velem kihalna, ezt pedig nem szeretném. Szeretem a nevem.
Én azért vettem fel Nagyné Kis Juliska formában, mert szerettem volna követni a hagyományt abból a szempontból, hogy a nevemből kiderüljön, hogy házas vagyok. Tetszett a férjem neve, és a saját nevemet is szeretem, így a házas nevem főleg tetszik.
A kötőjeles és a férj vezetéknevére váltás nekem azért nem tetszik, mert nem derül ki, hogy házas, úgy meg minek váltani. De van rá példa a családban, aki azért váltott a férje vezetéknevére, mert a saját nevét utálja, a xy-né meg nem nem tetszett neki. Így érthető, csak akkor se derül ki bemutatkozásnál, hogy saját neve, vagy testvérek, vagy házasok.
Nem értem miért fontos kivulalloknak hogy testvérek vagy házaspár vagyunk e a férjemmel bemutatkozáskor. Minket még soha nem neztek testvéreknek egyebkent.
Másnál se érdekel h hazas-e.
szerencses voltam mert amikor en mentem ferjhez X Yne volt a 90 % a aferjezett noknek. imadtam a ferjem nevet mert ferfi nevben a kedvencem volt. valamint nagyon buszke voltam ra hogy hordom a nevet. aztan kulfoldre koltoztunk vegleg es a ferjem vezetek es az en keresztnevem a jelenlegi. nekem ez nem okozott oromet de itt ez a bevett szokas vagy marad a lanykor neve az illetonek. szoval en azon kevesek koze tartoztam aki szivesen volt
Kis Belane most mar csak Kis Mari maradok amig elek;-(((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!