Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A nők házasság után miért...

A nők házasság után miért veszik fel a férjük nevét?

Figyelt kérdés

Régen mindenki "Józsefné" volt,aztán jöttek a "Nagyné Kis Juliskák"..

Most meg az új trend "Nagy-Kis Juliska"

Szerintem rohadt hülyén hangzanak..

Miért nem tartják meg a születési nevüket?

2022. jún. 29. 23:43
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
78%
30 hiszed vagy sem ezen pont gondolkozunk a férjemmel, hogy mennyivel kiralyabb lenne, ha a hazassagkor magunknak találhatnank ki egy tök új, közös családi nevét :)
2022. jún. 30. 10:57
 32/48 anonim ***** válasza:
82%
Mondjuk míg mindenkinek saját döntése hogy miként szerené addig gond sincs vele.
2022. jún. 30. 11:02
 33/48 anonim ***** válasza:
87%
Csak megjegyezném, hogy mi a feleségemmel egymás nevét felvéve nyomtuk el egymást.
2022. jún. 30. 11:32
 34/48 anonim ***** válasza:
30%
Elég szexista szokás. Régen azért volt jelentősége, mert az apja után házasság után már a férfi birtokolta a nőt. Hogy ma mi jelentősége van a szexista hagyomány éltetésén kívül, azt nem tudom. Sokan romantizálják az abúzust, nekem jó lesz a saját nevem is. :)
2022. jún. 30. 12:16
 35/48 anonim ***** válasza:
90%
Én azért, mert egyfajta összetartozást jelent. Másrészt mert a lánykori nevem kacifántos, szabadulni akartam tőle. Meg aztán kishazánkban ezzel a vezetéknévvel csak mi futunk, mindenki akai ismeri egy rokonom, rögvest tudja ki vagyok. Nem akarom, hogy összemossanak a hibbant famíliámmal.
2022. jún. 30. 14:15
 36/48 anonim ***** válasza:
80%

Én a férjem vezetéknevét vettem fel a saját keresztnevemhez. Leginkább azért, mert a férjem szeretem, hozzá akartam tartozni, apám meg gyűlölöm, és az ő nevétől örültem, hogy megszabadulok. Az ügyintézés egyetlen kormányablak meglátogatásában kimerült, nem volt horror, és fizetni se kellett sehol, de pl a negyedik diplomám már pont házasság után szereztem, ott nem szóltam már, jó volt a régi néven is.

A gyerekek méh kicsik, az ő szempontjukból teljesen praktikus, hogy mindenki vezetékneve ugyanazy azon viszont nagyon meglepődik az 5 éves, ha anyukának más a neve, mint a gyereknek, nekik a mi felállásunk a természetes. Nála még a kutyát is Xy Kirának hívjàk, hiszen a vezetéknév közös.

2022. jún. 30. 15:15
 37/48 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem nem kell mindenkit ugyanúgy hívni és nálunk anyukának más a neve, mint a gyereknek, de ő ezt teljesen elfogadja, hiszen két különböző ember vagyunk és nem egy névazonosságtól vagyunk egy család.

Nyilván az érthető, ha valaki szabadulni akar a saját nevétől, na olyankor pont kapóra jön egy férj azaz a házasság! :)

2022. jún. 30. 15:21
 38/48 anonim ***** válasza:
24%
37, nem azt mondom, hogy így kell, nálunk így van. És ezért a gyereknek furcsa, hogy máshol nem. Pl anyósom a lánykori nevén van, a férje a saját (külföldi) nevén, a közös gyerek apa nevén honosítva, de még otthon lakik sógórnőm is, aki apósom (saját apja) nevét viseli. A gyerek nem érti, hogy hogy van az, hogy mama, tata, nagynéni, nagybácsi, de mindenkit máshogy hívnak...
2022. jún. 30. 15:28
 39/48 anonim ***** válasza:
21%
38: hát el kell neki magyarázni, majd megszokja!
2022. jún. 30. 15:44
 40/48 anonim ***** válasza:
86%

Én pl. egyáltalán nem vettem át, még a vezetéknevét sem. Pedig 54 éves nő vagyok. Persze a körzeti asszisztens belém állt (pedig nem falu, hanem agglomerációs 70 ezres város), hogy miért mindenki Tóth a családban, (mármint férjem, közös gyerekünk és az ő első házasságból levő gyereke), és csak én vagyok Nagy. Hát mondom neki, hogy mert ez van.

Erre két éve voltam ott egy beutalóért, rákérdez, hogy nem kellene már megházasodni?

Azt hittem, a pofám leszakad, mondtam neki, hogy én kérek elnézést, 26 éve törvényes férjem.

Komolyan, ész megáll, 21. század:(

2022. jún. 30. 16:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!