A nők házasság után miért veszik fel a férjük nevét?
Régen mindenki "Józsefné" volt,aztán jöttek a "Nagyné Kis Juliskák"..
Most meg az új trend "Nagy-Kis Juliska"
Szerintem rohadt hülyén hangzanak..
Miért nem tartják meg a születési nevüket?

Nem mindenki veszi fel.
Szerintem főként azok veszik fel, akiknek nem tetszik a saját nevük vagy tudatni akarják a világgal, hogy nem maradtak vénlányok vagy mert ez a szokás/elvárás.
Szerintem nem a közös név fejezi ki az összetartozást, hanem az, amit egymás iránt belül éreznek.
Én a férjem nyomására felvettem a nevét, de képtelen voltam megszokni az új nevemet, így visszaváltoztattam miközben mindenki hlyének nézett, de nekem hatalmas megkönnyebbülés volt, mert úgy éreztem, hogy visszakaptam önmagamat, szóval nem érdekelt.
Szerintem talán a kötőjeles verzió a legjobb, de vkinek az is túl hosszú lehet.
Kétség kívül jobban/komolyabban hangzik az pl. hogy dr. Monostoriné dr. Apáti Etelka, mint az hogy pl. Kiss Anna, de szerintem mindenki vegye fel azt a nevet, ami neki tetszik, vagy maradjon a sajátján, ami tényleg az övé.
Sosem értettem, hogy miért kell azért nevet váltani, mert vki férjhez megy. Aztán rájöttem, hogy nem, nem kell. :)
A papírmunka meg tényleg borzasztó, lecserélni az összes igazolványt stb, aztán válás esetén megint, áááá!

22: na ez az! Ez megint egy felesleges teher a nőknek. De sztem az még nagyobb hlyeség, amikor a pasi akarja felvenni a neje nevét, de mééér?!
Én azon a néven szeretem a másikat, amelyiken megismertem és nem akarnám, hogy nevet változtasson, hacsak nem valami szörnyű neve van pl. dr Halál. :D

#20 na de tele van az élet szimbólumokkal és felesleges (?) ritualiekkal. Én pl a lagzit tartottam feleslegesnek meg is meg tudom érteni, ha valakinek jelent valamit.
Egyébként bennem jó érzést kelt ha a ferjem vezetekneven szolitanak, de általában továbbra is Kinganak szoktak, nem pedig Tóth -nak :D
Na igen,ha lúd,legyen kövér,sz-pjon a pasi is a kötőjellel.
Férj nyomására nevet felvenni..
Tipikus birtoklás.
Vannak,akik kifejezetten vezetéknevet használnak.
"Na jöjjön Tóth"
Aztán nő is vagy,meg nem is ilyen névvel születtél,de te leszel a "Tóth"
Röhejes.

#10 Ezzel az erővel a férjed miért tartja meg az eredeti vezetéknevét, ha már te és a gyereketek lesz az új családja?
Én 17 éve vagyok férjnél, megtartottam a nevem, pedig nem vagyok sem orvos, sem ügyvéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!