Házaspárok, milyen érzés úgy élni, hogy a hàzastárs különvagyonát képező lakásból esetleges válás vagy a házastárs halála esetén hurcolkodni kell?
Nálunk kb ez a helyzet, csak még bonyolultabb, mert a lakás papíron még csak nem is a férjemé, hanem az ő szüleié, de amúgy gyakorlatilag az övé, csak még bizonyos okok miatt nincs a nevén. Ha majd arra is kerül, a házasság előtti különvagyona lesz neki.
Engem elinte frusztrált ez, mindenképp gyűjtögetni akartam, hogy ha mennem kell innen, akkor legyen valami alapom. Aztán úgy elszálltak a lakásárak, hogy már feladtam ezt a tervet, a büdös életben nem lesz nekem sajátom (csak ha öröklök, de az még odébb van reméljük). Most már házasok vagyunk, amit gyűjtünk az közös, nyilván feleznénk ha elválnak, nem lehet külön gyűjtögetni. Most már nem érdekel amúgy ez a szituáció. Bízom benne, hogy örökké együtt leszünk, és soha nem lesz ez kérdés.
Ami viszont nehéz ilyen esetben, hogy hiába csak az egyik félé a lakás, mivel vagyonközösség van, a pénz ami pl a felújításokra megy, az igenis közös. Mi fel fogjuk venni a babavárót, és az én részem is teljesen bele fog menni egy olyan lakásba, amihez jogilag semmi de semmi közöm nincsen. A mi konkrét esetünkben ez nem érdekel, mert tudom, hogy ha el is válnánk, korrekten kifizetne, de nem fogunk elválni. Viszont ebből a szempontból a "csóró" fél is tök nagy kockázatot vállal sokszor.
Ha meghal, akkor reméljük már az ő nevén lesz a lakás, és mint házastárs én öröklöm. De remélve, hogy idős korában hal meg, addigra már nekem is lesz sajátom. És amúgy életbiztosítása is van a nevemre, ha meghal kapok egy önerőnyi pénzt (ő is kap ha én halok meg).
Házassági szerződést soha nem írtam volna alá. Nem azért, mert ki akarom forgatni a vagyonából, hanem mert nekem nem kell olyan férj, aki ennyire nem bízik bennem. Teljesen megértem, aki nem akar kockáztatni, meg a rossz lehetőségre készül, de nekem ez egy házasságban nem fér bele. Akkor inkább nem kell elvennie, lehet házasság nélkül is boldogan élni, semmi akadálya. De nekem ne fogadjon hűséget úgy, hogy közben már a B opcióra készül. Akkor inkább hagyjuk az egész házasság témát, és éljünk együtt a papír nélkül.
"De remélve, hogy idős korában hal meg, addigra már nekem is lesz sajátom."
Hogy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!