Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Házaspárok, milyen érzés úgy...

Házaspárok, milyen érzés úgy élni, hogy a hàzastárs különvagyonát képező lakásból esetleges válás vagy a házastárs halála esetén hurcolkodni kell?

Figyelt kérdés
2022. ápr. 8. 12:55
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim ***** válasza:
91%

Nalunk közös a lakás, de páromnak volt először sajátja, abban laktunk. Ha akkor szétmegyunk milyen alapon háborognék hogy el kell menni? Lehet hogy rossz lett volna, de maga a szakítás miatt inkább.

Aztán lecseréltük, nyilván az a lakás az ő része, és a közös lakásba is beszámít, ( örökség plusz takarék az meg az én részemet fedezte). Nekem egyértelmű volt így. Fel kellett volna újítani a saját lakását, több millió értékben, akkor úgy döntöttünk inkább összerakjuk amink van közösbe. A masík opció az lett volna hogy az én örökség plusz takarékom rámegy, de csak ha kapok belőle részt. Mivel kicsi volt a lakás így nem ezt választottuk, nem érte volna meg. 5 millio hitel kellett még az újhoz, azt kozosen vettuk fel es fizetjuk. Abba nem mennék bele hogy nagy értekű felújításba csak úgy beleadjak, pl egy panelba kb 1,3 misi volt csak a furdőszoba, meg 1 misi az ablak stb. Persze egy festés más.

Egy fél eletet azert nem érdemes így tervezni hogy csak a masikéba lakjon a csalad. Az ember hozzászokik, megy bele a pénze ( igaz hasznalja is), kicsit magáénak érzi, de megsem az. Biztos érzelmileg nehéz feladni ha történik valami. Bár mondom, én nem élnék így. Hallottam én is olyat hogy ott a 3 gyerek, es a srac lakasaban laknak. Hát barmennyire nagy a szerelem, bármi lehet..

Szerintem lehet megoldást találni ha az egyik félnek már lakása van de a masik is szeretne sajátot, legalabb egy felet. Csak meg kell beszélni és ami fontos jogilag letisztázni. Akkor mindenki gyugodt, es nem sérül senki érdeke. Na ez el szokott maradni.

2022. ápr. 8. 16:37
 32/60 anonim ***** válasza:
96%

Mondjuk a kiszolgáltatottság témát nem értem. Hiszen mi abban a kiszolgáltatottság, hogy menned kell onnan, ami alapból nem a tiéd? Ha valaki a párjánál lakik, akkor a párja nélkül is otthon vagy albérletben lakna.

Így legalább tiszta a történet, míg alapból közösen vásárolt/épített ingatlannál elindul egy végtelen kié legyen vita.

2022. ápr. 8. 18:25
 33/60 anonim ***** válasza:
88%
Mondjuk nem értem a kérdést. A házastárs halála esetén megöröklöd a lakást, vagy a gyerekekkel együtt öröklitek. Nem? Válás esetén persze nyilván, menni kell.
2022. ápr. 8. 18:41
 34/60 anonim ***** válasza:
10%
Ezt a Gyakori oldalt olvasva egyre inkább belátom, hogy sosem szabad nősülni. Sok srác a belét kidolgozza, hogy lakása legyen, erre kiderül, hogy baromság az egész???
2022. ápr. 8. 18:50
 35/60 anonim ***** válasza:
38%
33# Az, hogy leéltél egy életet és üres pi.csával kezdted és 20+ év után azzal jössz ki a házasságból. A másik felet nem motiválja a közös otthonteremtés, teljesen érthető módon nem fog gürizni egy másik, veled közös lakásért. Költitek a pénzt, még nem is kell ehhez nagy lábon élni, elmegy a fizud a mindennapi dolgokra, wellnessre, eggyel jobb kocsira, a lakás karbantartására, új konyhabútorra, ezer féle csipp-csupp dolog, és csak az esetleges kiköltözéskor szembesülsz vele, hogy nincs hol laknod, nincs semmid. Holott lehet, hogy a fizetésed alkalmas lett volna a közös otthon rád eső részének megteremtéséhez.
2022. ápr. 8. 19:01
 36/60 anonim ***** válasza:
0%

Már megint nem jó a matek!

Mi van az örökségetekkel? Senki nem örököl lakást a nagyitól, szülőktől, előző partnertől,...?

2022. ápr. 8. 19:04
 37/60 anonim ***** válasza:
88%
37 milyen matek? Bizony sokan nem örökölnek lakást, ha igen töredéket, aminek a rá eső részéből nem lehet újat venni. Az ilyen pénz is tipikusan a közös életre megy el, felélik a párok.
2022. ápr. 8. 19:17
 38/60 anonim ***** válasza:
91%
Egyébként a házastársnak ha a másik fél lakásában kezdik az életközösséget lakáshasználati joga keletkezik. Ez vagyoni értékű jog. Amit meg lehet váltatni, igen, jól sejtitek, a lakás tulajdonosával. Tehát nem olyan sima ügy adott esetben, hogy válás és csomagolj, gó a híd alá.
2022. ápr. 8. 19:20
 39/60 anonim ***** válasza:
2%

39.-re.

"Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen, és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve. Szolgálati lakás esetében azonban a bérlőt a lakás elhagyására nem lehet kötelezni.

A bíróság a házastársak közös tulajdonában vagy közös bérletében levő lakásának használatát megosztja, ha azt a lakás alapterülete, alaprajzi beosztása és helyiségeinek száma lehetővé teszi."

Mi a rák????

Kirakhatnak a SAJÁT TULAJDONÚ lakásomból, ha a volt nejem kapja a gyereket???

B+, ha ezt előbb elmondják a férfiaknak, már kihalt volna az ország!

Na kész, 40 évet kibírtam kölök nélkül, a maradék 10 is menni fog.

2022. ápr. 8. 19:26
 40/60 anonim ***** válasza:
41%

Sőt, ha nincs gyereked, de a te házadban laktok, akkor válás esetén kártérítést kell fizetned a házastársadnak, mert a házassággal joga keletkezett ott lakni. Itt a nagy rózsaszín szerelmes ködben mindenki lepontozta a 17-est, közben meg milliókba is kerülhet egy olyan férj/feleség, aki csupasz seggel érkezik a házasságba. Jómódú nőként én se házasodnék olyannal, akinek semmije nincs, lehet dobni rám a köveket.

2022. ápr. 8. 19:38
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!