Hogy kezeljem a családom állandó pánikkeltését?
Mindennel kapcsolatban.
Mikor covid volt, anyám szinte sírva hívott, hogy azonnal menjek haza Pestről, mert le fogják zárni az egész várost, se ki, se be. Meg hogy a boltokba már nem érkezik áru, be kell tárazni, mert mindent ki fognak fosztani. Otthon a garázsban literszámra állt az öblítő, mosókapszula, olaj, ásványvíz, tisztítószerek, fertőtlenítők. 10 kilójával vitte haza a lisztet, cukrot, krumplit, zöldségeket. A háromállásos garázsunkba két autó fért el, annyi mindent összevásárolt az anyám (igen, komolyan). És keltette a pánikot, telefonált mindenkit körbe, hogy ő mit hallott, hogy milyen korlátozások lesznek és hogy már Pesten is tömegsírokat alakítanak ki a halottaknak a parkokban...
Most az ukrán-orosz háború miatt csinálja ugyanezt. 2 hete fújja, hogy vegyem ki az összes pénzemet a bankból, mert az összes bank ki fog vonulni ebből a térségről. Meg hogy Észak-Magyarországon már nem működnek a telefon- és internetszolgáltatók, ott már nem is lehet használni az ATM automatákat, ki van fosztva minden bolt és benzin sincs.
Tegnap azzal hívott fel, hogy a nagyanyám hívta, hogy megszakították az adást az összes adón, mert Románia belépett a háborúba Ukrajna oldalán és mi leszünk a következők majd. Utánanéztem ennek, mert pl. nálunk semmilyen adón nem szakadt meg emiatt semmi... Annyi történt, hogy az ukránok használhatják a román légteret, reptereket.
Otthon ülnek, nézik a tv-t és egymást hergelik. Pedig az anyám 49 éves, a nagyim 71. Értelmes, tanult nők. Van mind a kettőnél internet, két perc alatt utánanézhetnének az ilyen infóknak ahelyett, hogy körbetelefonálják a családot, ismerősöket és keltik feleslegesen a pánikot. A tegnapi után már mondtam, hogy inkább köttessék ki a tévét maguknál, vásároljanak be, aztán zárják magukra az ajtót és várják a háborút. Erre az anyám fel van háborodva, hogy ő csak aggódik... De ő mindenen, és nem is csendben teszi, hanem napjában háromszor felhív ezekkel.
8
"Atomháború nem lett '56-ból, az igaz, de lerombolt főváros, kijárási tilalom, kenyérért sorban állás, miközben lőttek és többeket el is találtak, halottak az utcán..."
Ha jól értelmezem, akkor az ukrán helyzetre érkezett 1956-os párhuzamról vitatkozunk. Ukrajna esetbében Magyarország egy külföldi ország, mégha szomszédos is. Nem rémlik, hogy az 56-os események során fenyegették volna az általad felsorolt szörnyűségek az akkori szomszédainkat pl. Romániát vagy Csehszlovákiát. A kérdező azt hiszem magyar, a családja meg egy esetleges eszkalációtól félve aggódik. A szétlőtt város, halottak, kijárási tilalom Ukrajnában sajnos már most megvan.
Az oltás ellen nem vagyok, meg a covidot sem egy őrült konteónak gondolom. Igen, tudom, hogy létezik, és hogy veszélyes (is lehet). Elsők között kaptam meg az oltást tavaly, soron kívül. Szóval nem azt mondom, hogy ezek a veszélyes nem léteznek, nem valósak.
De akkor sem hiszem, hogy a megfelelő reakció rá, hogy bevásárolok 30 kiló lisztet, meg 10 liternyi Sanytolt és várom a világvégét.
Kérdező, mindenki máshogy reagál a stresszre. Anyukád gyűjtögetéssel.
Annyit tudsz tenni, hogy elfogadod, hogy ő így védekezik, és megkéred, hogy a lehető legkevesebbet traktáljon mindezzel.
Amúgy értelek, mert az én anyám hasonlóképpen működött - már nem él -, és engem is szörnyen bosszantott/zavart/idegesített az örökös pánikolásával.
Neked a családod ilyen, nekem a kedves párom. Szerinted?
Hülyét kapok tőle, mert mindig "jaj, csak felkészülök a legrosszabbra", és folyamatosan stresszel meg jön az agymenéseivel.
Hozzáteszem, teljesen feleslegesn ingerli magát és engem is, de ilyenkor néha elgondolkozok rajta, hogy szükségem van-e ilyen vészmadár társra.
17-es, nem az a baj, hogy valaki így védekezik, hanem az, hogy napjában 3x zaklatja a másikat a nettó bromságaival.
Mert ez így ebben a formában az, felesleges pánikkeltés és hergelés a semmin.
És engem nem érdekel, hogy jaj, ők megélték a háborút, és ezért csinálják. NEM ezért csinálják, hanem mert rettentő pesszimisták és ráadásul minden hlyeséget elhisznek válogatás nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!