Mi lenne a jó megoldás ezesetben?
Röviden a szituáció: 3-an élünk együtt, feleségem, a 7 hónapos fiunk, és én. Feleségem egész nap otthon van, háztartásbeli talán a hivatalos kifejezés rá. Én nap közben dolgozok, 7-től 5-ig a munkahelyemen, után általában este 8-ig maszekban, hétvégente néha dolgozok, néha otthon vagyok. Én meg vagyok így, viszont a feleségem már nem bírja. Már hetek óta panaszkodik, hogy túl sok munka neki nevelni a fiunkat, főzni/mosni/takarítani rá(nk). Ezen csak úgy tudnánk változtatni, hogy ha felhagyok a maszekolással, viszont akkor havi szinten annyi pénzt bukunk, hogy nem tudnánk 0-ra sem kijönni. (Havi 240 ezer körüli fix kiadásunk van, plusz élelmiszerek, gyerekcuccok, benzin, stb.) Ebbe én belemennék, simán átvállalnám 5 után a gyereknevelést, de akkor meg a feleségemnek kellene valami munkát keresnie akkorra, ami nem fog menni, nincsen semmi olyan a környéken, amit lehetne így végezni és ő is tudná. Napközben Homeoffice-os vagy hasonló munkát nem tudna végezni, így az ő részére az egész nap ki van lőve. Ha felmondok, és ő keresne egész napos munkát, akkor azzal sajnos megint nem lennénk előrébb, az én fizetésem kb. 60%-áért tudna elhelyezkedni jelenleg.
Emiatt én nem látok lehetőséget arra, hogy változtassunk a dolgon. De közben mégis muszáj lesz valaminek változnia, mert hosszú távon ez így nem mehet tovább. Ahogy hazaérek, az első fél óra az kiabálással megy el. Általában nyugodtan végig szoktam hallgatni, hogy ez miért nem jó így, hogy ebbe bele fog rokkani, nem fogja bírni már sokáig. Szóval valaminek változnia kell. De minek? Mi lenne a jó megoldás?
Nem a munka a sok neki. Az tényleg simán koordinálható, abba nem rokkan bele. Viszont hét hónapja nem csinál mást, csak gyereket nevel és a háztartást viszi. Nyilván neked fizikailag megterhelőbb, de neki lelkileg sokkal nehezebb. Te legalább találkozol felnőttekkel, a munkád is valamennyire más, plusz ha hazamész, az megint egy másik szituáció. Ő viszont 7/24-ben ugyanazt csinálja.
Legyen egy nap, vagy csak egy délután, amikor elmehet otthonról a gyerek nélkül, találkozzon a barátnőivel, iratkozzon be egy tanfolyamra, vagy akár egy aerobikórára.
Ha ilyenkor még behajítod a szennyest a mosógépbe vagy csak simán elmosogatsz, azt álomként éli meg, de szerintem az is elég, ha csak simán leléphet néhány órára.
Köszönöm a válaszokat.
"Énideje" szerintem van bőven, csak az a baj, hogy neki ez sajnos kevés, nem szokott még hozzá, hogy nincs napi 24 óra felesleges ideje. Azt gondoltam az első hónapokban (és ő is reménykedett ebben), hogy ez majd meg fog változni, hozzászokik idővel, és jól fogja érezni így is magát. De ez nem következett be a mai napig, és úgy néz ki, hogy nem is fog, amíg nem változtatunk valamin. Nekem 10 éve nincs énidőm, 10 éve dolgozok napi 12-14 órában. Pont úgy, ahogy most is. Nem tűnik fel, hogy hiányozna. Próbáltunk szerepet cserélni, 1 hónapon keresztül én voltam otthon, középiskolás korom óta nem volt annyi szabadidőm, mint akkor. Ő azt mondja, hogy a teendőkbe fárad bele, mind fizikálisan, mint mentálisan. Szóval azokat kellene valahogy minimalizálni. Segítőt fogadni biztos hogy nem tudnánk, nem tudnánk kifizetni. Anyósom szokott néha átjönni segíteni kicsit, de ő is csak délután munka után tud. A főzés, mosás, takarítás napi kb. 2 órát tesznek ki. A többi a gyereknevelés. Feleségem azt mondja, hogy fizikálisan is belefárad ezekbe, de ezt nem igazán hiszem el, szerintem csak úgy érzi, a mentális fáradtság miatt. Hogy viszont az miből fakad, azt nem tudom megmondani.
#1: Bölcsibe nem szeretnénk adni, az az utolsó opció.
#2: Idős emberek nem igazán jöhetnek szóba, szerintem egyikünk se engedbe be ismeretleneket a házba. Mosogatógép az van szerencsére, a többi nincs, de nincs is nagy szükség rá, takarítva hetente van egyszer, ablakmosás pár havonta. Nem ezek viszik el az időt a hétköznapokban. Vasárnapokon az esetek 90%-ban otthon szoktam lenni, akkor ő csak pihen, magával tud foglalkozni. Ennyi szabadidőt tudtunk keríteni neki.
#4:
1) Több szabadidőt szeretne.
2) Már csomószor újraterveztünk, átrágtuk az egészet, nincs olyan kiadásunk, amitől meg tudnánk szabadulni.
3) Nem tudja pótolni, hónapokon keresztül keresett délutáni munkalehetőséget a környéken, de nem talált megfelelőt. Ebben az időben, ennyi időre (kb. 4 óra) nem alkalmaznak senkit.
4) Próbáltam többet maszekolni 1-2 órával, de ez nem tartható hosszú távon, mivel akkor nem találkozok vele egész nap. Reggel 6 fele indulok, ha este 10-kor érek haza, akkor már vele nem is tudok beszélni sem, mert akkor már alszik. Illetve mikor hazaérek 8 fele, akkor mindig én szoktam fektetni a gyereket (sajnos korábban nem alszik el valamiért), szóval már az is segítség, hogy otthon vagyok ilyenkor. Ezt pénzre becserélni ő sem akarja.
Munkahelyváltáson már én is gondolkodtam, de nincs jobb lehetőség a környéken. 150 kilométerrel odébb van az első normális állás, ami jobb mint a jelenlegi.
#5: Akkor még volt rá pénz. Azóta feleségem nem dolgozik, a cég aminél én voltam, meg váratlanul megszűnt (legalábbis a városban lévő telephelyük).
Hogy viszont az miből fakad, azt nem tudom megmondan
abból, hogy te, a teremtés koronája azt hiszed, mert hazaviszed a pénzt, neki ennyinek elégnek kell lenni.
Hát nem elég. Én pl szarnék a pénzre, inkább megoldanám valahogy olcsóbban az életet, már ha élet az, hogy nem látja a férjét, nincs családi életetek.
És erre te azt tartod megoldásnak, hogy próbáltál még többet maszekolni...
Tényleg érdekel, miért kellett a gyerek?
12. "Vasárnapokon az esetek 90%-ban otthon szoktam lenni, akkor ő csak pihen, magával tud foglalkozni. Ennyi szabadidőt tudtunk keríteni neki."
Azt hiszem, te totálisan nem érted a "szabadidő" fogalmát.
Marha nagy szabadidő az, amikor meg kell főzni a vasárnapi ebédet, és a többi... Otthon van - így nem lehet kikapcsolódni!
A valódi szabadidő az, amikor nyugodtan el tud menni bárhová, és nem azon kell agyalnia, hogy vajon a gyerek megkap-e mindent....
Gondolom, befigyelt némi szülés utáni depresszió is, amit észre se veszel, mert csak aludni jársz haza.
Ő meg elszigetelve otthon, mert egy baba-mama torna, ringató, vagy hordozóklub nem fér bele a keretbe.
Az szép, hogy dolgozol, de te írod, hogy ez az előtt is így volt, hogy a feleséged terhes lett. Miért hibáztatod ezért? Neked nem volt egyértelmű, hogy a gyed kevesebb, mint a fizetése?
Másrészt: ő megcsinálja a házimunkát, te dolgozoni jársz. EZ a munkamegosztás. Azt ne keverd ide, hogy az apai teendőket magasról xarod telibe. A feleséged a gyerek anyja, és ezt hozza is. De ha az apai részt is rátolod, az már nem munkamegosztás, hanem áthárítás. Nem magának szülte a gyereket!
Persze, én idő... te az életben egy percet nem voltál egyedül otthon a gyerekkel. Már csak azért is, mert ez nem úgy működik, hogy kedvetek szerint cserélgetitek, a munkahely meg bele se szól. Úgyhogy vagy ez a része kamu a sztorinak, vagy az egész.
Az biztos, hogy ha a fele legalább igaz, ti abban a percben váltok, amint a feleséged újra keresőképes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!