Mit kezdenétek egy ilyen kapcsolattal? Tiltanátok azonnal szó nélkül, vagy adnátok neki egy esélyt, ha mást nem, sajnálatból?
Nézd, nekem volt egy kollégám. Három egymást követő nagyfőnökkel volt nagyon csúnya konfliktusa. Ráadásul mindben minimum félig igaza volt. De a stílus, ahogyan ezeket intézte és az egyéb konfliktusok őt komolyan kerülendő emberré tették. Egyébként szakmailag kerek volt a fazon. Ezígy senkinek nem volt jó. Leültemvele egyszer erről beszélni négyszemközt,zárt ajtó mögött. Felvetettem, hogy vonjon be szakembert, ha már amúgy is pszichológus a lánya, adhatna telefonszámokat. Mire a kollégám, hogy hívhatna szakembert, de nem fog, gyakorlatilag mint a Monthy Python "Az élet értelmében" a protestáns férj az óvszerrel. Elmondta, hogy szerinte ez miért nem megoldás. Ekkor én végleg leírtam a fazont, mint menthetetlent. A legközelebbi cimborája ugyanígy tett. Pár év múlva, nyugdíj előtt egy évvel lett kirúgva. Az állapota nem lett jobb, csak már minket nem fáraszt.
Vagy terápiára menjen ez a személy vagy nincs kapcsolat. Ennyi.
Így van.
Nem jogosít fel valóban (engem sem, hogy a terapeutámmal szemben felemeljem a hangomat, de sajnos néha elkövetem, már ritkábban, de nem eléggé ritkán 😔), de 3-szor érdemes elviselni, úgy hogy felvilágisítjuk az illetőt. Ha nem tanul belőle, akkor kuka, elmondva, miért.
#16: Amit mondtál, az mindannyiunknak egyértelmű volt már eleve. Te emberként nem vagy köteles helyette meghalni, sem a keresztjét vinni (kivéve ha vallásos vagy).
Leírtuk, mi a teendőd, és ha nem vagy mártír, ennyit teszel, és nem többet. Ez rajtad múlik. Ha ez az ismerős, ilyen marad, akkor - lelkileg - elrohad élve. Ez van. Nem tudsz érte mit tenni. Ezt el kell fogadnod, és el kell engedned, különben a helyzet téged is elemészt. Gondolj bele, mi lenne a gyermekonkológiás nővérrel, ha minden elvesztett gyereket tizedannyira meggyászolna, mint annak szülője. Ezt nem lehet. Neked em szabad.
Gondold végig, cselekdj, amire jutottál, és majd írd meg a részeredményeket vagy a végeredményt! A többi már csak szófosás lenne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!