Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit kezdenétek egy ilyen...

Mit kezdenétek egy ilyen kapcsolattal? Tiltanátok azonnal szó nélkül, vagy adnátok neki egy esélyt, ha mást nem, sajnálatból?

Figyelt kérdés
Nem az én családomról van szó konkrétan, egy barátom hozta fel a közelmúltban ezt a történetet egy találkán, hogy mit gondolunk róla. Na szóval: adott egy már középkorú nő, akit anno örökbefogadtak (a vér szerinti anyja szinte egyik gyerekét sem nevelte fel, szó szerint csak potyogtatott a vakvilágba, az apja meg elvileg nem akarta, de belement az örökbeadásba). Felnőve egy egész elképesztően megkeseredett ember lett, az egész életét az teszi ki, hogy az örökbefogadó embereket úgy általánosítva szidja (oké, elhisszük neki, hogy sajnos ő rossz szülőkhöz került ezek szerint, sajnos van ilyen), de ugyanúgy szidja a vér szerinti szülőket is hatalmas arccal, olyan gyűlöletkeltő szöveggel, hogy kb. mindenhonnan kitiltották már és megszámlálhatatlan ellenséget szerzett. Vadidegenekkel kötekszik, az egész élete ezen téma köré épül csak, mindenkinek kéretlenül erőlteti a "deigenisavérszámít" szöveget, hogy a szeretet kb. egy nagy nulla, és hogy ő megkönnyebbült, mikor az örökbefogadó anyja meghalt, az adoptálást meg kellene szüntetni (mondjuk nem tudom, hogy akkor azokkal mi lenne, akiket senki nem akar az eredeti családjából felnevelni...) Minden gonoszság nélkül ordít róla, hogy nem ép ember, érezzen is iránta az ember bármit. Felkutatta az eredeti családját, az apja egyedül nyitott volt rá (az anyja talán már nem él, ebben most hirtelen nem vagyok biztos), viszont a testvérek nagyon nem akarnak tőle semmit... Volt, aki próbálta azzal lerázni, hogy majd ír neki később, viszont később annyi történt, hogy szép lassan sorban blokkolni kezdték a testvérek minden fórumon abszolút elzárkózva ezzel bármilyen kapcsolattól. Elnézve a nyilvános elmebajait, ahogy vélekedik az örökbefogadásról illetve arról, hogy őrjöngő nyilvános posztokat írt tucatszámra a világnak, hogy az egyik tesója nem írt neki vissza nem csodálom, hogy határozottan bezárják szó nélkül a kapukat előtte. Persze erre is tombolás volt a reakció, hogy na még egy testvér, aki rá nem kíváncsi, aki minden szó nélkül kivágta őt, de én személy szerint ebben az esetben a tesóknak adok igazat. Szomorú, mert abszolút nem látja be, hogy vele van a baj, nem akar változni, bár annyit most elismert, hogy lehet, hogy a stílusa miatt, ahogy kommunikál, de ténylegesen változtatni nem akar, és szerintem az egész, ahogy kezelte hihetetlen agresszív jellemre vall... Akárhogy nézem, ez vadidegen emberek életébe való szemtelen tolakodás, főleg, hogy ő pusztán dns alapon feljogosítva érzi magát erre. Ti mit kezdenétek egy ilyen emberrel? Adnátok esélyt, vagy nem? Empatikus embernek vallom magam, de ilyen viselkedést nem tudnék tolerálni, max. nem szó nélkül, hanem egyenesen megmondanám neki, hogy nincs szükségem ilyen agresszív, mentálisan súlyosan problémás emberre, és kerüljön, a dns nem jogosítja fel semmire.

2022. febr. 1. 14:01
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Igaz, csak ameddig ennyire rögeszmésen hiszi, hogy az igazság egyedül nála van, addig ez elég veszett ügy. Az ilyen vagy elgondolkodik magán valami csoda hatására, vagy marad olyan, amilyen szerintem. :( Főleg az agresszív stílusa az, ami kritikán aluli.
2022. febr. 2. 00:04
 12/17 anonymousreview60 ***** válasza:
100%

Nézd, nekem volt egy kollégám. Három egymást követő nagyfőnökkel volt nagyon csúnya konfliktusa. Ráadásul mindben minimum félig igaza volt. De a stílus, ahogyan ezeket intézte és az egyéb konfliktusok őt komolyan kerülendő emberré tették. Egyébként szakmailag kerek volt a fazon. Ezígy senkinek nem volt jó. Leültemvele egyszer erről beszélni négyszemközt,zárt ajtó mögött. Felvetettem, hogy vonjon be szakembert, ha már amúgy is pszichológus a lánya, adhatna telefonszámokat. Mire a kollégám, hogy hívhatna szakembert, de nem fog, gyakorlatilag mint a Monthy Python "Az élet értelmében" a protestáns férj az óvszerrel. Elmondta, hogy szerinte ez miért nem megoldás. Ekkor én végleg leírtam a fazont, mint menthetetlent. A legközelebbi cimborája ugyanígy tett. Pár év múlva, nyugdíj előtt egy évvel lett kirúgva. Az állapota nem lett jobb, csak már minket nem fáraszt.

Vagy terápiára menjen ez a személy vagy nincs kapcsolat. Ennyi.

2022. febr. 2. 06:55
 13/17 A kérdező kommentje:
Így igaz, én is így gondolom! Mindenkinek vannak traumái, de ez nem jogosít fel senkit ilyen viselkedésre.
2022. febr. 2. 11:02
 14/17 anonymousreview60 ***** válasza:
100%

Így van.

Nem jogosít fel valóban (engem sem, hogy a terapeutámmal szemben felemeljem a hangomat, de sajnos néha elkövetem, már ritkábban, de nem eléggé ritkán 😔), de 3-szor érdemes elviselni, úgy hogy felvilágisítjuk az illetőt. Ha nem tanul belőle, akkor kuka, elmondva, miért.

2022. febr. 2. 11:25
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Traumatizált ember... pszichológushoz kéne járnia, és el kéne kezdenie magának építenie az életét. Nem tudom mi terelhetné őt a jó irányba. Nincsenek egyszerű helyzetben, mert biztis segítenének neki, ha nyitott lenne rá... de nem az. Megkeseredve fog megpusztulni, ha nem tud kitörni a börtönéből.
2022. febr. 3. 08:50
 16/17 A kérdező kommentje:
Igen, csak sajnos annyira 10000%-ig biztos a maga igazában, ráadásul az egész élete ezen egy téma körül forog csak, hogy valószínű tényleg az a végzet fog majd nála bekövetkezni, amit te is írtál. :/
2022. febr. 3. 11:22
 17/17 anonymousreview60 ***** válasza:
100%

#16: Amit mondtál, az mindannyiunknak egyértelmű volt már eleve. Te emberként nem vagy köteles helyette meghalni, sem a keresztjét vinni (kivéve ha vallásos vagy).

Leírtuk, mi a teendőd, és ha nem vagy mártír, ennyit teszel, és nem többet. Ez rajtad múlik. Ha ez az ismerős, ilyen marad, akkor - lelkileg - elrohad élve. Ez van. Nem tudsz érte mit tenni. Ezt el kell fogadnod, és el kell engedned, különben a helyzet téged is elemészt. Gondolj bele, mi lenne a gyermekonkológiás nővérrel, ha minden elvesztett gyereket tizedannyira meggyászolna, mint annak szülője. Ezt nem lehet. Neked em szabad.

Gondold végig, cselekdj, amire jutottál, és majd írd meg a részeredményeket vagy a végeredményt! A többi már csak szófosás lenne.

2022. febr. 3. 11:54
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!