Családi nyaralás, csak udvariasságból mondanak ilyet?
Nem helyi szokás, mindenfelé vannak emberek, akik akik hangzatos ígéreteket, nagylelkű meghívásokat tesznek "udvariasságból". Sőt kicsiben legtöbbünk tényleg csinál néha hasonlót, ahogy fentebb írták, a "majd beszélünk", "majd valamikor összefutunk" típusú ígéretekkel. A különbség az, hogy ezeknél nem reméljük eleve azt, hogy úgysem fog megvalósulni, csak végül lustaságból nem vesszük a fáradságot, és valahol előre sejtjük, hogy így lesz. Meg ez kölcsönös szokott lenni, mert a lelkesen helyeslő másik fél ugyanúgy nem töri magát, hogy felkeressen.
De ilyen nagy, konkrét meghívásokat tenni, azt várva, hogy úgysem fogadják el, szerintem nemhogy nem udvariasság, hanem kifejezetten bunkóság. Akinek a családja esküvőre hívogatott meg "udvariasságból" nemkívánatos személyeket, azok nem gondoltak arra, hogy esküvői meghívást udvariatlanság elutasítani, és elég nagy a veszélye, hogy tényleg elmennek? Tiszta hülyeség. Visszafelé is előfordul egyébként, hogy valaki azon sértődik meg, hogy "meg se hívták" oda, ahová köztudott volt, hogy úgysem menne el. De a gesztust elvárná. Ez is értelmetlen.
Az ilyen hülyeségek miatt nem vesz az ember szívesen semmilyen felajánlást, mert nehogy mégis teher legyen, ha elfogadja. Mindenki rengetegszer belefut ebbe az agymenésbe, hogy olyat ígérnek neki "kedvességből", "udvariasságból", amit nem gondoltak komolyan, ezért írjuk sokan, hogy a helyetekben eleve nem is próbáltuk volna beváltatni az ígéretet, mert ilyen cinikus kétkedővé tesz minket a keserű tapasztalat. De szerintem akkor sem ti vagytok a bunkók. Jó lenne erről az udvariaskodós marhaságról mindenkinek leszokni.
Én azon gondolkodom, hogy korábban sosem volt kínos helyzetük abból, hogy a másik fél komolyan gondolta, amit neki mondtak? És akkor nem gondolták, hogy nem kéne olyanokat ígérni, amit nem gondolnak komolyan?
Nem tudom, a kérdező családja hogyan javasolt időpontot, de én úgy csináltam volna (ha kellően naiv volnék), hogy felhívom, emlékeztetem, mit ígért, és elmondanám, hogy élnénk a lehetőséggel idén nyáron és megkérdezem, nekik mikor lenne alkalmas, mi szívesen alkalmazkodunk hozzájuk. Erre nagyon nehéz azt mondaniuk, hogy nem jó az időpont, mert azt kéne mondaniuk, hogy az egész nyár nem alkalmas nekik. Az meg azért eléggé hülyén hangzik. :-))))
Valószínű hebegtek-habogtak volna, hogy majd megbeszélik és visszahívnak - és sose hívtak volna vissza. De akkor már érthető, ha az ember újból érdeklődik, hogy választ kapjon a kérdésére. Szóval teljesen naivan és akaratlanul be lehetett volna húzni őket egy SZÁMUKRA roppant kínos helyzetbe. :-)))) Még a végén tényleg mondtak volna egy időszakot, amikor fogadnak. :-)))
"Én azon gondolkodom, hogy korábban sosem volt kínos helyzetük abból, hogy a másik fél komolyan gondolta, amit neki mondtak?"
Szerintem nem, mert a többség tudja, hogy ez csak udvariaskodás.
Majd jöhettek hozzánk nyaralni - ez egy határozatlan kijelentés. Viszont ahogy mások is rámutattak, ha rákérdez valaki, mikor mehet, ő lesz illetlen.
Ez olyan, mint a "majd hívlak". Te ne hívj, mert igazából nem akarok veled beszélni, ha hívlak, hívlak, de valószínűleg nem foglak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!