Családi nyaralás, csak udvariasságból mondanak ilyet?
Szerintem lehet arra varnak, hogy megvegyetek a repcsi jegyet!
Kérdező, eszembe jutott valami!
Mikor esküvőre készültünk, ugyebár meghatároztuk, kit hívjunk meg, kinek vigyünk meghívót. És szüleim elkezdték mondani, hogy vigyünk X-éknek is (idős, gyermektelen házaspár), ők úgyse fognak eljönni, de udvariasságból. Meg Y-éknak is (komplett nagycsalád: nagyszülők és két felnőtt, családos gyerekük), igaz, ott apám megjegyezte, hogy velük vigyázni kell, mert a bátyám esküvőjére is udvariasságból meghívták őket - ők meg visszajeleztek, hogy köszönik a meghívást, jönnek. :-)))))
Aztán rövidre zártam a vitát erélyesen, hogy annak küldünk meghívót, akinél komolyan gondoljuk a meghívást.
De keveredtem fiatal felnőttként is olyan helyzetbe (nem családdal), hogy erősködött valaki, hogy hívjuk meg X-et, "legyen ez egy gesztus a részünkről". Én elleneztem, mert abszolút nem neki való volt, amit szerveztünk. Aztán később én kaptam a fejmosást (mert én voltam kéznél), hogy úgy meghívni valakit, hogy nem gondoljuk komolyan, az sértés. Magamban igazat is adtam neki.
Szóval vannak ilyen lüke szokások egyesek fejében. Ezzel rengeteg sértődést, bántást lehet okozni teljesen feleslegesen. Ti most már ismeritek őket, tartsátok magatokat tisztes távolban tőlük. Öcsédet valamilyen szinten sajnálom, mert szerintem egész életében fog a párja szülei miatt magyarázkodni a saját rokonsága, ismerősei előtt. Remélhetőleg legalább a felesége nem viszi tovább ezt az ostoba szokást.
Ha tőlem kérdezed és nem a Kérdezőtől, akkor igen.
(12 voltam)
Persze, nem volt szép, hogy úgy ajánlották fel az ingyen szállást, hogy nem is gondolták komolyan, de szerintem az is furcsa, hogy ezek után nem ti vártátok, hogy majd ők jelezzenek, valóban mehettek -e, és ha igen, mikor, hanem ti kezdtetek el időpontokat keresgélni. Elhiszem, hogy izgatottak voltatok, és az öcséd feleségének családjától is nagy bunkóság, amit tettek, de szerintem az is illetlenség, amit ezek után ti csináltatok.
Amúgy is elképzelhetetlen számomra, hogy ne tapasztaltál volna még ehhez hasonló helyzetet, hogy valaki valamit csak udvariasságból mond/ajánl fel. “Jaj de jó újra látni”, “Persze, majd hívlak, fussunk össze valamikor”, “Ugorj fel egyszer, hogy dumáljunk” – ezek a mondatok is lehetnek őszinték, de általában nem azok, pont úgy, ahogy a család felajánlása sem volt az. Ha valaki azt mondja neked, hogy “jó, majd hívlak, és akkor elmegyünk moziba”, és végül nem telefonál, akkor sem kezded el te hívogatni őt, hogy na mi van, miért nem hívott, hanem veszed a lapot, hogy csak “udvariasságból” mondta, hogy majd keres, de igazából nem akar veled semmit csinálni.
Kedves Kérdező, ti erdélyi magyarok vagytok?
Mert ők ilyen szíves vendéglátók mint édesanyád és ott veszik (még) komolyan a kimondott szó súlyát.
Én nem szeretem, ha nálunk alszik valaki rokon, ezért nincs is bevezetve. Viszont nem is csinálok segget a számból.
Nem tudom, felnőtt embernek miért kell olyat mondania, amit nem gondol komolyan, eszem áll meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!