Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A barátomnak meghalt a nagymam...

A barátomnak meghalt a nagymamája, nem ismertem se őt, és a családját sem teljesen. Mit tegyek a temetéssel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
A barátom anyukáját nem ismerem egyáltalán, az apukájával találkoztam kétszer, a hugát ismerem. A barátom a szüleivel lakik, 2 éve vagyunk együtt, én még otthon náluk nem voltam (személyes traumáim miatt). Úgy gondolom, hogy el kellene mennem a temetésre, a barátom miatt, csak nem tudom, hogy legyen. Nem lenne kínos ilyen helyzetben megismernem a családja többi tagját, főleg az anyukáját aki nagyon le van törve. A másik kérdés pedig az, hogy nem sok temetésen voltam, hol kéne álljak? Hogyan lehetne kevésbé kellemetlenné tenni ezt a találkozást/megismerkedést a családjával? Nagyon bűntudatom is van...

2021. okt. 21. 11:09
1 2 3 4 5 6
 41/53 anonim ***** válasza:
26%
Ne menjél a temetésre!Inkább főzzél vagy szendvicseket csinálj nekik.Mire hazaérnek,jól fog esni nekik a terített asztal.Már persze,ha összeegyeztethető a traumáddal.
2021. okt. 21. 19:22
 42/53 anonim ***** válasza:
81%

Kérdezd meg,hogy ő mit akar.Ha jobbnak látja,hogy most ne menj akkor legyél vele megértő és had temessék el családi körökben a családtagokat.

A traumáid pedig ha eddig vissza tartottak attól,hogy megismerd a szüleit (??) akkor most már tartsanak vissza most is ha szükséges.

Ez egy elég kényes helyzet,de ha a család maximum hallásból ismer akkor nem igazán van szükség ott rád,max ha tényleg ezt akarja a párod.

2021. okt. 21. 21:46
 43/53 anonim ***** válasza:
57%

Én mennék. Te a barátodat támogatod, ezért, ha úgy látod, hogy szüksége van rá, akkor én a koporsó után a családdal is mennék, ha úgy tűnik, hogy nincs, akkor a csapattal mennék tovább. A részvétnyilvánításon nem állnék a család mellé.

Vinnék virágot, vagy ha a családod is részvétet szeretne kifejezni, akkor egy kis koszorút a családod nevében.

Feketében kell menni, ha tudsz szerezz fekete kabátot. Mindenképp vigyél egy csomag papírzsebkendőt.

Nyilvánítsd ki rèszvétedet a barátod családjának, én a középső szakaszra állnék be, mert ott "nincs idő nagyon csevegni". Általában a "Fogadd őszinte részvétemet, ha kell segítség bármiben akkor szólj"-al nem lehet mellélőni. A barátodnak szerintem mondhatod, hogy "Nagyon sajnálom".

A részvételnyilvánítás után csatlakoznék a barátomhoz, mikor kifelé mentek a temetőből.

A halotti torra is mennék, ha van rá erőd, ami arról szól, hogy az özvegy és a családtagok figyelmét elterelje a temetés emlékéről, ott kicsit fogsz tudni beszélgetni a családdal, lehet, hogy ők fognak hazavinni is a temetés után.

Én azt gondolom, hogy jól fog nekik esni a tudat, hogy számíthatnak rád, ha baj van.

A lényeg, hogy ne nevess a temetésen (nálunk már volt ilyen), sírnod nem kell.

A virágot két helyen szokták használni, mikor megérkezel a ravatal körül lesz egy rakat, rakd le te is oda a tiedet. Amikor a sírba dobálják a közeli rokonok, akkor neked nem kell dobnod.

2021. okt. 21. 22:18
 44/53 anonim ***** válasza:
44%
Ha kéri elmehetsz vele szerintem.
2021. okt. 21. 23:27
 45/53 anonim ***** válasza:
43%

te perverz vagy? szemelyes traumaid miatt nem voltal az elmult 2 evben egyszer sem a baratod szuleinel, de egy temetesre, ahol a szulei is es ki tudja hanyan ott lesznek megjelennel a baratoddal...smarolnatok is?

Nem akarlak megbantani, de eleg sulyos traumaid lehettek es inkabb egy szakember segitseget kellene kerned, hogy eloszor a baratod otthonaba kepes legyel vele megjelenni es bemutatkozni a szuleinek. Utana johet a tobbi.

nem szabadna elmenned a temetesre, mindenki meg fog szolni a hatad mogott es lejaratod magad

a baratodnak ha hivna olyasmit mondj, hogy nem erzed illendonek, hiszen 2 ev alatt nem tudtal a szuleinek benutatkozni es annal jobban tiszteled oket, hogy ne az o anyukajuk temetesen tunj fel elsore (kepzeld milyen lenne, ha a baratoddal eled le az eleted es a baratod anyja majd az unokajanak (aki a te gyereked lesz) meselne kepzeld a mamanak az anyut egy temetesen kellett megismernie...legyen mar eszed mancika.

2021. okt. 22. 02:18
 46/53 anonim válasza:
41%
Végül mi lett?
2021. okt. 23. 11:27
 47/53 A kérdező kommentje:
Még nem volt a temetés, jövőhéten lesz, és úgy néz ki, hogy a nagyapja is a halálán van, a vírus miatt. mostmár tényleg nem tudom mi legyen...
2021. okt. 23. 13:05
 48/53 anonim ***** válasza:
74%
Menj el a hétvégén. Van időd bemutakozni a temetés előtt, és felajànlod a segítséged, pláne igy, hogy a papa is beteg. Már nem èrtelek, lenne időd elmenni, de nem mègy, így a temetèsre menj..
2021. okt. 23. 13:39
 49/53 anonim ***** válasza:
68%
Pontosan min változtat az, ha a nagypapa is nagyon beteg? Ugyanaz a helyzet továbbra is, mint előtte.
2021. okt. 23. 17:53
 50/53 anonim ***** válasza:
61%
Kérdező, őszintén, te a temetésen akarsz bemutatkozni? Itt a hétvége, miért nem mentél most? Vagy az elmúlt 2 évben. Szerintem nagyon bizar amit csinálsz.
2021. okt. 23. 19:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!