A barátomnak meghalt a nagymamája, nem ismertem se őt, és a családját sem teljesen. Mit tegyek a temetéssel kapcsolatban?
Kérdezd meg,hogy ő mit akar.Ha jobbnak látja,hogy most ne menj akkor legyél vele megértő és had temessék el családi körökben a családtagokat.
A traumáid pedig ha eddig vissza tartottak attól,hogy megismerd a szüleit (??) akkor most már tartsanak vissza most is ha szükséges.
Ez egy elég kényes helyzet,de ha a család maximum hallásból ismer akkor nem igazán van szükség ott rád,max ha tényleg ezt akarja a párod.
Én mennék. Te a barátodat támogatod, ezért, ha úgy látod, hogy szüksége van rá, akkor én a koporsó után a családdal is mennék, ha úgy tűnik, hogy nincs, akkor a csapattal mennék tovább. A részvétnyilvánításon nem állnék a család mellé.
Vinnék virágot, vagy ha a családod is részvétet szeretne kifejezni, akkor egy kis koszorút a családod nevében.
Feketében kell menni, ha tudsz szerezz fekete kabátot. Mindenképp vigyél egy csomag papírzsebkendőt.
Nyilvánítsd ki rèszvétedet a barátod családjának, én a középső szakaszra állnék be, mert ott "nincs idő nagyon csevegni". Általában a "Fogadd őszinte részvétemet, ha kell segítség bármiben akkor szólj"-al nem lehet mellélőni. A barátodnak szerintem mondhatod, hogy "Nagyon sajnálom".
A részvételnyilvánítás után csatlakoznék a barátomhoz, mikor kifelé mentek a temetőből.
A halotti torra is mennék, ha van rá erőd, ami arról szól, hogy az özvegy és a családtagok figyelmét elterelje a temetés emlékéről, ott kicsit fogsz tudni beszélgetni a családdal, lehet, hogy ők fognak hazavinni is a temetés után.
Én azt gondolom, hogy jól fog nekik esni a tudat, hogy számíthatnak rád, ha baj van.
A lényeg, hogy ne nevess a temetésen (nálunk már volt ilyen), sírnod nem kell.
A virágot két helyen szokták használni, mikor megérkezel a ravatal körül lesz egy rakat, rakd le te is oda a tiedet. Amikor a sírba dobálják a közeli rokonok, akkor neked nem kell dobnod.
te perverz vagy? szemelyes traumaid miatt nem voltal az elmult 2 evben egyszer sem a baratod szuleinel, de egy temetesre, ahol a szulei is es ki tudja hanyan ott lesznek megjelennel a baratoddal...smarolnatok is?
Nem akarlak megbantani, de eleg sulyos traumaid lehettek es inkabb egy szakember segitseget kellene kerned, hogy eloszor a baratod otthonaba kepes legyel vele megjelenni es bemutatkozni a szuleinek. Utana johet a tobbi.
nem szabadna elmenned a temetesre, mindenki meg fog szolni a hatad mogott es lejaratod magad
a baratodnak ha hivna olyasmit mondj, hogy nem erzed illendonek, hiszen 2 ev alatt nem tudtal a szuleinek benutatkozni es annal jobban tiszteled oket, hogy ne az o anyukajuk temetesen tunj fel elsore (kepzeld milyen lenne, ha a baratoddal eled le az eleted es a baratod anyja majd az unokajanak (aki a te gyereked lesz) meselne kepzeld a mamanak az anyut egy temetesen kellett megismernie...legyen mar eszed mancika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!