Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan illik ezt? Vagy ahány...

Hogyan illik ezt? Vagy ahány ház annyi szokás?

Figyelt kérdés

Családon belül vendégségbe mentünk (nagynéni, nagybácsi), ebédre és sütire.

Utólag anyám megjegyezte (jobban mondva elkezdett magyarázni), hogy a férjem milyen sok süteményt evett... Mert hogy nem illik annyit megenni, hogy ne maradjon, amit utána még becsomagolnak és elküldik haza a vendégnek.

Hozzá teszem nálunk a mamám olyan volt, hogy 3-4 féle süti, mindegyikből egy tepsire való, és ő mindig csomagolt. Anyám sose főzött, nem sütött, mert hét közben munkahelyen/suliban ettünk, hétvégén meg a mamámhoz jártunk, ő csak megmondta, mit enne...

Én főzök sütök, a párom családjának is, ha meghívom őket, és ha vendégségbe megyünk, akkor oda is viszünk és 1-2 db hagyok nekünk, de mi is inkább együtt eszünk a többiekkel. Örülök, ha elfogy, mert azt gondolom, akkor jót készítettem. Ha sok marad, szétosztjuk, ha kevés akkor marad apóséknak mind.

Pároméknál nem szokás figyelni azt, hogy ki miből és mennyit eszik. És engem sem érdekel ez.

Itt most nem volt több talcanyi süti, de ha jól esik vkinek, ne egyen, mert nem illik? Mi az, hogy nem illik? Meg nem azért van, hogy egyen a vendég? Nagyon felháborító, amit anyám kihozott ebből. (Ja, mert ő amugy nagyon édesszájú, vagy inkább már függő, és így nem kapott elvitelre. Még amit a gyerekünk kapott ajándékba csokit, azt is irigyelte, hogy juj, ő nem kapott, pedig azt hogy szereti. Időrendben ez a sütis sztori után volt, igy a gyereket megkérdeztem, adna e a mamának, vő meg jószívűen adott persze. Azt gondoltam, ezzel megbékél, de napok teltek el erre megint felhozza, ráadásul így). Meg amúgy is nem ő sütötte, nem az ő vendégei voltunk, miért beszél más nevében?

Nálatok van ilyen "illemszabály"?

2021. szept. 1. 14:16
1 2 3 4 5 6 7
 51/70 anonim ***** válasza:
91%

Egyes válaszolók olyan kijelentéseket és következtetéseket tesznek, mintha ők is ott lettek volna, és a Kérdező férje megette volna előlük a süteményt.

Mi az, hogy gusztustalan módon zabál a férje? Egyrészt, ezt úgy tudod kijelenteni, ha látod is, másrészt meg le lett írva, hogy mindenki tudott enni, senki kezéből nem lett kivéve a süti, evett a csávó 15 percenként egyet kb.

Egyébként meg a sütit úgy azért van kirakva, hogy egyék, nem pedig azért, hogy nézzék egy fél óráig aztán vegyenek egyet.

Nálunk úgy szokás, hogy vágunk a süteményből, de hagyunk azért még a tepsiben magunknak is.

2021. szept. 1. 20:01
 52/70 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem a férjed nem hibázott, anyád volt a mulya, amiért nem volt képes szólni, hogy ő szeretne pár szelettel hazavinni. Ha szólt volna, a férjed biztos, hogy szívesen hagyott volna neki a sütiből.
2021. szept. 1. 20:13
 53/70 anonim ***** válasza:
56%
Normális ember annyit eszik amenyni jol esik nem ameddig van elötte vmi.
2021. szept. 1. 20:47
 54/70 anonim ***** válasza:
93%
Mindenki a férjet kézi, pedig a mama az, aki nem tud magán uralkodni, még a gyerek csokijára is csorgatta a nyálát és volt pofája elfogadni. Ez rendben van?
2021. szept. 1. 21:22
 55/70 anonim ***** válasza:
93%
54. Pont ez akartam írni, hogy mindenki szegény faszi disznózza le, közbe meg a mama sértődött meg, hogy nem tudott haza vinni magának sütit plusz még a gyerek csokiját is elkunyerálta és még ezek után van képe megjegyzéseket tenni. Hát ha valaki a kettő közül, akkor a mama volt a pofátlan. Nem az aki a kínált süteményböl 15 percenként megevett 1 db-ot.
2021. szept. 1. 21:33
 56/70 Katona Dius ***** válasza:
93%
Ha kínálják, nem szégyen venni. Mama meg süssön magának, ha annyira rá van éhezve, hogy kinézi a veje szájából az ételt, amiből ő is ugyanúgy vehetett volna. Az, hogy a gyerektől a kapott édességet is elvenné, az meg kritikán aluli. Gondolom nem szegénységben él a mama, vegyen magának.
2021. szept. 1. 21:43
 57/70 anonim ***** válasza:
84%

Anyad az a tipikus ember, aki kinezi mas szajabol a falatot! Nyilvan az piszkalja, hogy o nem vihetett haza..

Legkozelebb mond meg neki, hogy o is susson ezt azt, mert majd szeretnetek vinni belole! Mond, hogy ez a szokas..

A gyereked csokijat pedig ne add mar oda neki! Meg egy falatot sem!

2021. szept. 1. 22:31
 58/70 anonim ***** válasza:
93%

Jaj, de utáltam mindig ezeket az "úgy csinálok, mintha, de nem úgy gondolom, hanem szopd ki az ujjadból, hogy mi felelne meg nekem" típusú illem-agymenéseket.

Szerintem csak logikusan kell nézni. Ami a vendégeknek készült, és felkínálásképp eléjük lett rakva, az arra a sorsa lett szánva, hogy a vendégek megegyék. Ha a házigazda akar belőle megtartani magának, azt rakja félre korábban, ne kínálgassa a vendégeknek, és ne csodálkozzon aztán, hogy elfogadják.

A feltálalt étel azért van hogy megegyék, nem azért hogy nézegessék, aztán hazavigyék. Akkor nem feltálalva lenne, hanem bezacskózva. Hazavinni akkor lehet belőle, HA mégis marad. De nem kell maradnia.

A feltálalt étel annyi, amennyit a vendégeknek szánnak, és nem baj, ha megeszik. Ha nem akarom, hogy felzabáljanak öt kiló húst, akkor nem kínálom meg őket öt kiló hússal, csak kettővel.

A vendég akkor eszik túl sokat valamiből, ha a többieknek miatta nem jut semmi, vagy a vágyottnál (!) és igazságosnál aránytalanul kevesebb. Ha olyanból eszik többet egy vendég, ami a többieknek ott és akkor, a vendégség ideje alatt amúgy sem kell, az nem pofátlanság, ugyanis senki nem szenvedett hátrányt miatta. A töltött káposztából is lehet repetázni, hiába lenne az még jó a Józsinak jövő héten, ha hazavinné a fagyasztóba. Nem azért van.

Nem ér gondolatban lestipistopizni a sütit, amiből most csak kettőt tudok enni, de holnap-holnapután benyomnék még ötöt, és kitaláltam, hogy majd hazaviszem. Az a süti elsősorban arra van, hogy OTT egye meg aki akarja. Mert ez esemény, egy vendégség, nem elviteles büfé, ahol a házigazda előre sütött-főzött mindenkinek a következő napokra.

Kérni lehet, hogy a másik vendég hagyjon meg párat, amit elvihetek, ha úgy látom, hogy ő már úgyis jól belakott belőle. De aki nem nyitja ki a száját, az vessen magára.

Ilyen hülye kicsavart illemszabály, mint amire anyád hivatkozik, nincs. Csak szeretné, ha lenne.

2021. szept. 1. 22:35
 59/70 anonim ***** válasza:
10%
Ha bÍztatnak.
2021. szept. 2. 00:32
 60/70 anonim ***** válasza:
81%
#59, az nem elég biztatás, hogy eléd rakják a kaját? Az ebédnél megvárod, hogy valaki "biztasson", hogy egyél?
2021. szept. 2. 15:27
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!