Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Rossz családfő vagyok, amiért...

Rossz családfő vagyok, amiért nem zavar hogy meghíztunk?

Figyelt kérdés

Az utóbbi két évben kicsit meghízott a család. Vagyis feleségem az, aki a legkevesebbet, rajta csak annyi látszik, hogy teltebb lett. Viszont én és a két kamasz fiúink sokat híztunk.

Az történt, hogy régen nagyon sokat kellett nélkülöznünk. Nagyon nem ment a szekér. Leginkább biciklivel közlekedtünk mindenhova, autónk nem is volt, és az ételen is spórolni kellett sokszor. Így mind nagyon vékonyak és fittek voltunk, de inkább szégyelltem magam amiért nem tudok biztosítani a családomnak. Soha nem mentünk nyaralni, a fiúkat sportáborba küldtük ha volt rá módunk, hogy mégse érezzék, hogy nem volt gyerekkoruk.

De két évvel ezelőtt fordult a kocka, befutott a vállalkozásom és végre pénz állt a házhoz. Emelkedett az életszínvonalunk, csordultig telt a hűtő és a kamra. Nem kellett többet éhesen lefeküdni. Legtöbbször addig ettem míg már fájt a hasam. A fiúkat is buzdítottam, hogy egyenek, most már lehet amennyit csak szeretnének. És igen is jó volt látni, hogy azért teszik le az evőeszközt mert már nem fér be több, nem azért mert elfogyott az a kevéske, ami volt. Utána még jöhetett desszert ha kértek. Párom nagyon szeret főzni ránk most, hogy van miből. Lett autó, 2 is. Mindenhova azzal megyünk mert végre megengedhetjük magunknak. Sporttábor helyett együtt mentünk nyaralni.

A hirtelen jött jólétben gyorsan pocakot eresztettünk. A kis pocak óta meg elismerem jó kövérek lettünk. Én 51 kilót híztam, a fiúk is mindketten 35-40 körül, feleségem egyedül csak 15-öt.

De engem ez mind nem zavar, sőt kifejezetten büszkének érzem magam, hogy nem kell nélkülöznünk és ilyen jó anyagi helyzetbe kerültünk. Örülök, hogy akkor is ehetek még ha már nem vagyok éhes. Jó érzés. És az is jó érzéssel tölt el, hogy egy kiadós vacsora után a fiúk még majszolhatnak este valamit, hogy jóllakva tele hassal feküdjenek le aludni. És annak is, hogy párom megengedheti magának, hogy kevesebbet dolgozzon és lazítson kicsit.

Egyedül apósom az, aki mindig fejemhez vágja, hogy hogy nézünk ki, és hogy nem szégyellem magam? Hát nem, de akkor megkérdezlek titeket is.

2020. jún. 16. 23:56
1 2 3 4
 31/37 anonim válasza:
100%

Egészséges ételektől is lehet hízni lásd testépítés, fitness. Ők is többet esznek mint kellene csakhogy a bevitt ételből származó extra kalóriát edzéssel az izomnövelésre fordítják, nem a hasukat növesztik vele. Ha többet eszel mint amire egy nap szükséged van akkor hízni fogsz. Az mindegy hogy hájban vagy izomban az hízás így is úgy is. Az emberek nem igazán tippelik meg jól egy személy súlyát ránézésre. Ez ráadásul függ az adott ember testalkatától is.

Számomra a rossz családfő az aki alkoholista, veri a gyerekeit, feleségét, szerencsejátékozik, stb. Az hogy meghíztatok még nem akkora katasztrófa véleményem szerint, persze nem is feltétlenül jó vagy jó példa a gyerekeknek. De mondjuk azt írod vékonyak voltatok, akkor nézzük úgy hogy kb átlag férfi magasság 180cm, ehhez voltál mondjuk 60 kg és most az 50kg hízás után vagy 110kg körül. Az egyáltalán nem kevés de azért nem is óriási méret ha azt nézzük hogy vékonyabb voltál a magasságodhoz képest mint kellett volna. És azt se felejtsük el hogy a kövérebb embereknek az izmaik is szükségszerűen erősödnek mivel a megnövekedett testsúlyt cipelni is kell. Persze ezzel nem felmenteni vagy legitimizálni akarok senkit, de nem baj ha ezzel is tisztában vannak az emberek.

A gyerekeknél már jobban megbillen a dolog, habár tinédzserkorban tudnak érdekes dolgokat produkálni a gyerekek pl 10cm növés egy nyár alatt. De a 35-40 kg így elég sok. Ebben az időszakban (is) elég képlékeny a gyerekek lelkivilága szóval ez a hízás komolyan befolyásolhatja a testképüket a későbbiekben akár negatív irányba is. Habár azt írod hogy nincs igazán negatív következménye pl a barátaik, iskolatáraik körében. Ezt az ő elmondásuk alapján írod vagy saját tapasztalat is van mögötte? Nem akarlak támadni, viszont lehet hogy nem egészen úgy van ahogy mondják. Én is kamuztam kamaszkoromban arról hogy cikiznek-e az osztálytársaim, szóval lehet hogy ők sem egészen úgy mesélik ahogy az történt valójában. De ha még sincs így akkor az szuper és szerencsések a srácok. Ha nagyon zavarni fogja őket úgyis változtatni fognak magukon mert általában ebben az időszakban (habár nem tudom mennyi idősek) a kortársak véleménye és elvárása sokkal fontosabb és befolyásolóbb mint a szülőké vagy a családé.

Ami igazából a leginkább zavaró hogy két év alatt sikerült ez a változás. Szerintem főleg ezért megy ennyire a sápítozás a válaszadóknál. Viszont tényleg lehetne valamit mozogni vagy sportolni, mondjuk akár közösen családosan. Most a jobb anyagi helyzetetek alapján még ki is bővültek a lehetőségek. Eszemben sincs rábeszélni a fogyásra, ha te így jól érzed magad akkor ne változtass meg amúgy is ez a te döntésed.

Említetted hogy régen sokat bicikliztetek, na azt lehetne most is közösen hétvégente elmentek 3-4 órát tekerni egyet. Tuti jól fog esni, közös program a levegőn és mozgás is. Mindenki boldog, mozogtok, após is befoghatja a száját. Ha már az após szóba került. Mi a problémája pontosan ezzel? Kifejtette valaha is a véleményét vagy csak megjegyzéseket tesz? Véleménye lehet és van is ahogy írtad de beleszólása nincs. Ha rendszeresen szóba hozza én megbeszélném vele mit szeretne az állandó emlegetéssel elérni. Ha csak a véleményét akarja rátok erőltetni akkor inkább nézzen körül a saját életében ott rakjon rendet mert biztos van olyan amin lehetne javítani ott is. Még akkor is ha a legjobb szándék vezérli habár az említésed alapján ez nem valószínű.

Ez a büszkeség dolog amiről írsz szerintem nem baj, mert elhiszem hogy jó érzés a mostani anyagi biztonság és én értem azt, amit szerintem sokan félreértettek hogy nem arra vagy büszke hogy meghíztatok, hanem arra hogy végre jól éltek. A hízás egy extra ami téged nem zavar, viszont érdemes azért beszélgetni erről a feleségeddel és a gyerekekkel is hogy őket zavarja-e vagy egyáltalán mi gondolnak erről.

Egyébként mire gondoltál akkor amikor kitaláltad hogy felteszed ezt a kérdést itt a gyakorin? Mert kb 100 haszontalan, toxikus, sértő, lenéző válaszra jut 10 hasznos. Ami azért lássuk be nem az amire a legjobban szüksége van egy ember lelkének.

Kösz ha végigolvastad!

2020. jún. 18. 10:55
 32/37 A kérdező kommentje:

29-es

Igazából csak akkor szoktam tudni mi történt, ha véletlenül túleszik magukat. Annak mindig nagyon egyértelmű jelei vannak. Mikor még soványak voltak, akkor ránézésre könnyen meg lehetett mondani. Mindig látványosan kikerekedett a hasuk a sok kajától.

De mióta megnőtt a pocakjuk, azóta nem szokott annyira látszódni. Úgyhogy inkább abból szoktam tudni, hogy hangosabban veszik a levegőt meg hogy sokat büfögnek.

De igazából ha óvatosan, meg sóhajtozva szállnak be a kocsiba akkor már tudom. haha De nem sokszor történik amúgy ilyen

2020. jún. 19. 09:52
 33/37 A kérdező kommentje:

30-as

Nem voltam kórosan sovány, de szerintem elég vékony voltam. 65 kg körül voltam 183 cm-hez. Szóval tudom, hogy gyorsan sok súlyt szedtem fel, de egyrészt ebből kb 20 kiló csak az volt, hogy felmentem a normál súlyra, másrészt meg én nem látom magamon h vészesen néznék ki.

2020. jún. 19. 10:00
 34/37 A kérdező kommentje:

Ne haragudj 31-es, a te válaszodnak kicsit több időre volt szükségem.

Először is köszönöm, hogy ilyen objektíven ás átgondoltam válaszoltál. Sok hasznos dolgot írtál úgy éreztem. És amúgy teljesen egyetértek veled, hogy történhetnének sokkal rosszabb dolgok annál, minthogy van rajtunk egy kis felesleg és kicsit többet eszünk a kelleténél. Részben ezért sem érzem, hogy ez valami nagy probléma lenne.

Azért nem hiszem, hogy a fiúknak problémája lenne a súlyúkból fakadóan a társaiknál, mert egyrészt nem mondják. Másrészt viselkedésükben és kisugárzásukban is azt érzem, hogy meg vannak elégedve magukkal és a környezetükkel. A barátaikat nem csak hallomásból ismerem, hanem találkoztunk is. Sokszor szoktak jönni hozzánk, vagy mennek együtt valahova. És szoktam hallani a sztorizgatásokat, amikből én úgy veszem ki, hogy mindketten inkább népszerűek, mintsem ki lennének közösítve.

Azt elismerem, lehet hogy mozoghatnánk valamivel többet. Csak mostanra megszoktunk egy bizonyos kényelmi szintet, amiből nehéz kilépni, és általában senkinek nincs is hozzá kedve. Pláne hogy pl. a biciklizés és az ehhez hasonlók olyasmik, amikre rá voltunk kényszeredve.

Apósom mindig is egy keserű ember volt, szerintem már az nem tetszett neki, hogy elvettem a lányát. Azóta ha bármi olyan dolog történik, ami az ő szemében rossz, akkor az az én hibám. Csakhogy neki sosem jó semmi. Végre jól tartom a családom, nyilván kell benne valami kivetnivalót találni.

A kérdést igazából talán azért írtam ki, mert a közvetlen környezetemben nem ért negatív kritika. Persze feltűnt az embereknek, hogy kicsit kikerekedtünk, de ha meg is jegyezték, sosem kifejezetten bántó vagy sértő módon. Egyedül Apósom az, aki megszállottja ennek a témának. De mégis kíváncsivá tett, hogy ha nagyobb embertömeget kérdezek meg, akkor milyen válaszból lesz több. Meg arra is kíváncsi volt, hogy más járt-e hasonló cipőben.

Számítottam negatív kommentekre, de igazából jóval pozitívabb volt az összkép, mint amire számítottam.

2020. jún. 19. 18:22
 35/37 anonim ***** válasza:
73%
És az sem fog zavarni ha szívifarktust kap valamelyikőtök,vagy cukorbetegek lesztek? Apósodnak igaza van, de a ti életetek. Mint ex-dagadt írom ezt, sokkal könyebb meghízni,mint lefogyni e
2020. júl. 1. 16:55
 36/37 anonim ***** válasza:
82%

"Kicsit kikerekedtünk"

Inkább g*cire elhíztatok

2020. júl. 1. 20:47
 37/37 anonim válasza:
100%

Szerintem jelenleg még nem vagytok olyan súlyban, hogy most annyira ájuldozni kelljen. Inkább ami durva h 2 év alatt híztatok el ennyire. Nem érzi egyikőtök sem h lassítani kéne? Nem repedt meg a bőrötök ekkora tetemes hízástól mondjuk? Vagy most mi, újabb 2 év és még egyszer ennyi feljön az sem gáz?

Eltelt fél hónap mióta kiírtad ezt a kérdést. azóta változtattatok valamit?

2020. júl. 1. 21:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!