Apa- lánya kapcsolat legalizállása jogilag mennyire lehetséges ha lehetséges? Ha valaki esetleg anyakönyvvezetö/ csajádjogi ügyvéd pls jelezze hogy nem csak úgy gondolja hanem tudja is.
Nem a szomszéd nénik véleménye érdekel... se nem az hogy mit fognak gondolni mások...
röviden anyámszületésem után elvált majd ujra férjhez ment... anyukámat elég fiatalon vesztettem el autobalesetben. mivel a vér szerinti apámat soha semmilyen szinten nem érdekeltem nevelöapám nevelt fel.
mindent megtett azért hogy normális életet teremtsen kettönknek. Tini koromban kezdödött hogy fantáziálni és vonzódni kezdtem hozzá.
nem érdelek senki véleménye erröl....
évek alatt elértem amit akartam :) boldog vagyok egy nagyszerü férfi mellett nem érdekel a 30+ év korkülönbség. mellette lettem mellette vagyok boldog nö.
gyereket szeretnék... sok beszélgetés eredménye - nem vitáké- hogy mi uj életet kezdtünk egy másik vérosban ahol nem ismernek minket ....
tudom ha gyermekem lesz elég ha nem nevezek meg apát... nem én lennék az elsö lányanya akia " szüleivel " éli az életét.
viszont felmerült hogy ezt a kapcsolatot jogilag lehet e legalizálni
nem a vélemények és a megrökönyödés vagy elfogadás érdekel csak is a jog..
nevelöapám nem vér szerinti szülöm... genetikailag nincs egymáshoz közünk.
nevelöszülöm volt de már nagykorú vagyok - felnött.
lehetséges e hogy öszekössem vele hivatalosan is az életemet vagy az hogy ö nevelt fel ez kizárja a házasságot???? Tudom és olvastam is pár ilyen esetröl.... de tudom ez olyan tabu téma ami ma a nyitott világban nem csak országon bellül de az egész világon is elég ritka és megosztó ...
de nem is érdekel a világ véleménye...
csupán a jog
lehet e következménye enek ha megpróbáljuk egy anyakönyvvezetö elött összekötni az életünket vagy sokkal jobb ha maradok egyedülálló lányanya :) mellette :)
tudom rengeteg embert megoszt megbotránkoztat mindez ...
de nem rengeteg ember élete hanem az enyém és apáé
köszönöm
18 vagyok
A Ptk. 4:12. szakasz (1) bek felsorolja a hazassag ervenytelensegenek eseteit, ugyhogy hacsak nem fogadott orokbe - es ezt nem irtad - akkor hazasodhattok. Korabbi Ptk.-ban a hazastars volt hazastarsanak egyenesagi rokonaval kotott hazassaga is ervenytelenseget okozott, de ez az uj Ptk-ban nincs igy: "A rokoni, hozzátartozói kapcsolat miatt fennálló érvénytelenségi ok annyiban változott, hogy a Családjogi Könyv értelmében nem okoz érvénytelenséget a házastársnak a házastársa egyenesági rokonával kötött házassága."
Forras es bovebben a tema: [link]
En vegzos joghallgato vagyok, nem csaladjogi ugyved, szoval ha nem is "csak ugy" irom ezeket, azert nyilvan nagy tapasztalatom nincs. De szerintem osszessegeben igy nincs akadalya.
Kérdező, nem tudom, te mennyire vagy tisztában a fogalmakkal, legegyszerűbben, ha megkaptad a nevét gyerekként, akkor jogilag olyan, mintha az apád lenne, nem lehet felvállalni.
Ha erről nincs szó, és csak gyám volt, akkor ahogy írták, a jogi kapcsolat megszűnt, amikor 18 lettél.
Utóbbi esetben csak akkor lehet gond, ha valakiben felmerül, hogy mióta tart a kapcsolat, mert akkor bizony előkerülhet pedofília és kiskorú megrontása is, mint vád, az ellenkezőjét igen nehéz lenne bizonyítani.
De ez a része már komolyabb jogi irányokba mutat, amihez a gyk-s válaszadók segítsége kevés.
"Mik a házasságkötés akadályai? (Házassági akadályok)
A törvényi, azaz érvényességi feltételek hiánya házassági akadályt jelent. Megkülönböztetünk el nem hárítható házassági akadályokat (abszolút házassági akadályok), amelyek estében a házasság nem köthető meg, alóla felmentés nem adható, illetve elhárítható házassági akadályokat (relatív házassági akadályok), amelyek alól a házasságkötés helye szerint illetékes jegyző adhat felmentést (ekkor tehát a házasság megköthető).
Abszolút házassági akadályok:
azoknak a személyeknek a házassága, akiknek korábbi házassága fennáll,
egyenesági rokonok egymással,
testvérek egymással,
cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló személyek házassága,
16. életévét be nem töltött kiskorúak házassága,
a gondnokság alá helyezés nélkül is teljesen cselekvőképtelen állapotban személyek házassága,
az örökbefogadónak az örökbefogadottal az örökbefogadás fennállása alatt."
Nem ítélkezés csak őszinteség. Nyilván azt h ki be leszünk szerelmesek nem tehetünk róla. De te most nyugodt szívvel élnél édesanyád szerelmével? Én nekem innen hiányzik az édesanyám emléke iránti tisztelet.
Kérdezd meg magadtól, hogy édesanyád ezt akarná-e hogy az ő párjával henteregj.
Ugyanazt a botot fogdosni...
De te dolgod.
26!
Kiskorú volt, amikor az anyja meghalt, az apja meg lemondott a "gyámságról" - ami ugye seosem letezett, hiszen szülőnek nincs gyamsagi joga, szülői felügyeleti joga van. Arról bármikor lemondhat.
Nyilván nem lehet felnőttet örökbe fogadni, de lemondani sem lehet felnőttről.
Csak amikor itt átvert pasik akarnak lemondani a meg sem született gyerekükről, mindig azt mondja mindenki, hogy ilyen nincs, csak ha valaki (az anya új párja) örökbe fogadja a gyereket. A 18 év alatti gyereket.
"Csak amikor itt átvert pasik akarnak lemondani a meg sem született gyerekükről"
Ha átverték, és nem az övé a gyerek, azt meg lehet dönteni, amikor rájön a pasi.
(mármint az apasági vélelmet lehet megdönteni, nem úgy, ahogy a kérdezőt a mostohaapja...)
Nem kell ezen annyit gondolkodni.
Elmult 18 eves, nem a ver szerinti apad, se semmi ver szerinti rokonod. Azok alapjan amit irtal.
Semmi akadaja nincs annak hogy a parod legyen. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!