Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A szülő adósságát a gyermek...

A szülő adósságát a gyermek örökli?

Figyelt kérdés
Az apámat nem láttam 12 éves korom óta. Mesélték, hogy eléggé le van csúszva. Ha meghal és én vagyok a legközelebbi hozzátartozója, akkor el kell temettetnem és az adósságai is rám szállnak? Csúnya dolog már alapjáraton a kérdés, viszont senkinek nem kívánom azt, amit nekem gyermekként át kellett élnem. Semmit sem érdemel tőlem, főleg nem azt, amit a gyermekemnek szeretnék félre tenni a napi robotból.

2019. nov. 25. 15:00
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
88%

Akkor végképpen nem értem anyádra, hogyan szállt rá az örökség. Ő már csak a volt felesége, tehát nincs közük egymáshoz.

2019. nov. 25. 17:32
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Tartozást csak a örökölt vagyon értékééig lehet örökölni- Amennyiben a tartozás összege nagyobb, mint mondjuk az örökölt ingatlan és ingóságok értéke, a fennmaradó összeget nem kell kifizetni.

Az örkségről le lehet mondani - ezt még a leendő örökhagyó halála ELŐTT lehet megtenni, lehetőleg (de az is lehet csakis) közjegyzői okiratba foglalva.

Ha már elhunyt, akkor a hagyatéki tárgyaláson az örkséget vissza lehet utasítani, ebben az esetben sem a tartozást, sem az amúgy megmaradó vagyont nem örökli a delikvens. Ha minden örökös visszautasítja, akkor állambácsira száll az egész. Ezért pl. érthetetlen, hogy itt egyik válaszoló édesanyja miért nem utasította vissza, bizony megtehette volna. Ha meg nem tette, akor sem követelheti az örököstől az adósságot, csak a vagyon értékééig.

2019. nov. 25. 20:07
 13/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Akkor az örökség kérdését ezennel lezárom. :D Nade a temetésről tud valaki?
2019. nov. 26. 06:51
 14/14 kovpet ***** válasza:
100%

A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

a) aki a temetést szerződésben vállalta;

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;

d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pontja] a törvényes öröklés rendje szerint.

Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere,illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

Ezt találtam még a témában:

[link]

2019. nov. 26. 10:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!