Felvenned így a férjed nevét?
Én szeretek -né lenni. Szeretem, ha egyértelmű, nem a húga vagyok és a saját nevem sem dobnám el semmi pénzért.
Irodán dolgozom, telefonban is százszorta komolyabban vesznek az ismeretlenek, mint annak idején, amikor még lánynéven mutatkoztam be. Fiatalos hangom van, de ha egy -nével beszélnek, valahogy nem tini csitrinek gondolnak.
Ha sosem kedvelted a sajàtod, akkor nem is kérdés, vedd fel simán a férjed nevét. Egyáltalán nem fura, ez is egy bevett névválasztási mód itthon. :)
Ha szeretnéd megtartani a sajátod mégis, akkor a kötőjeles is lehet fordítva, László-Váradi Zsuzsanna, ami máris megtöri a férfi-női név zavaróságàt. Illetve nés verzióból is ott a szolidabb; Váradiné László Zsuzsanna.
Ha én utálnám a saját nevem, simán felvenném egyszerűen a Váradi Zsuzsanna módon, a kötőjeles, nés verzió akkor jó, ha valaki ragaszkodik a sajátjához (is).
Sógornőm is utálta a hosszú kimondhatatlan nevét, ahogy férjhez ment, le is cserélte a férje vezetéknevére.
Én meg felvettem '-né ként az enyém mellé...
SZóval csináld ahogy te jónak látod. Ha utálod, akkor ne tartsd meg.
"Én szeretek -né lenni. Szeretem, ha egyértelmű, nem a húga vagyok és a saját nevem sem dobnám el semmi pénzért.
Irodán dolgozom, telefonban is százszorta komolyabban vesznek az ismeretlenek, mint annak idején, amikor még lánynéven mutatkoztam be. Fiatalos hangom van, de ha egy -nével beszélnek, valahogy nem tini csitrinek gondolnak." Jaj de egyértelmű, hogy férfi troll vagy...
15, miért lenne troll? Én is simán tudok hasonló sztorit, a "Váradiné László Zsuzsanna" módon vettem fel a férjem nevét. Szociális munkás vagyok, családsegítő, az új ügyfeleken látom, hogy sokszor hamarabb elfogadják, amit mondok, mert már nem "csak" egy kis huszonéves csitri vagyok. Nyilván nem mindenki, de főleg az idősebb meg a kevésbé iskolázott (no offense) rétegeknél látványos a különbség.
Anyám anno a 90-es években vált el, ő a válás után megtartotta a "Váradi Lászlóné" jellegű nevét 30 éves kora körül. Erről beszélgetve egyszer azt mondta, hogy azért, mert úgy érezte, sokkal felnőttebként kezelik így, mint lányként.
Jó, a 90-es évek nem most volt, az én sztorim viszont 5 éven belüli sztori, szóval igenis van erre példa. :)
Nyilván sok függ az adott környezettől, az ember személyiségétől is, nem a név az egyetlen indikàtor, de igenis vannak esetek, mikor számít.
Ugyanúgy, ahogy vannak esetek, ahol meg a lánykori név megtartása a fontos, ha valaki elismert szakember, publikációk, stb...
Most azért ki ne találjuk már, hogy a "né-s" vezetéknevű feleségeket komolyabban veszik, mert ők nem hülye kis csitrik.... Szóval tehát, aki nem né, "csak" simán feleség a meghagyott saját vezetéknevével/férj v.nevével/kötőjellel, az biztos 20on éves hülye kis csitri lehet, akit nem vesznek komolyan?:D
Érdekes, én nem vettem fel semmilyen formában a férjem nevét, mégsem tartanak komolytalannak, se csitrinek.
Számomra a "né" baromi idejét múlt, ódivatú, béna szokás, de ez a magánvéleményem és eszembe nem jutna másokat emiatt megsérteni vagy kis csitrinek titulálni..!!
17 olvasni tudni kell. :) Téged (vagy bárki mást) senki nem titulált csitrinek, ellenben te vagy az, aki ok nélkül trollozol. A 12-es válaszoló leírta, hogy neki gyerekes hangja van, telefonban ismeretlenül nem veszik komolyan, ezen segített a névváltás -> ha férjezett, nyilván nem kamasz telefonbetyár, ahogy a hangjából tűnhet. Ezen neked mi sértő rád nézve? :D
Én is leírtam, hogy tapasztaltam olyat, hogy van, aki komolyabban vesz, miután emberekkel foglalkozom és az én dolgom megoldani a személyes jellegű problémáikat. Ez bizalmi kérdés. Ha például azzal jön oda valaki, hogy elcs* a házassàga, és a válás, és a gyerek, akkor jobban fogja értékelni egy idősebb (=vélhetően házas, gyerekes) kollega tanácsát, mint a 20 éves pályakezdőét. Nem azért, mert 20 éves és még csitri és le kell nézni, hanem mert szimplán jobban bízik az ember egy olyan valaki tanácsában, akiről feltételezi, hogy tudja, miről beszél. Ez olyan, minthogy a műszaki áruházban hamarabb megy oda valaki a férfi kollegához, ha hűtőt akar venni. Ez van. Két férfi közül meg ugyanúgy az idősebbhez fog indulni, ha van opció, mint a vélhetően diákmunkáshoz.
Név kapcsán meg szíved joga eldönteni, hogy neked mi tetszik, de ne nézz már le mást, amiért másképp gondolkodik. :) Én pl azért lettem "né", mert meg akartam tartani a sajátom és az övét is mellé, de a kötőjeles verzió hülyén hangzott. :) Ennyi. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!