Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Biztos vagy benne, hogy a...

Biztos vagy benne, hogy a nagyapád valóban a nagyapád? Biztos, hogy 100% magyar vagy?

Figyelt kérdés
Mi magyarok büszkék vagyunk a nemzetiségünkre, de rengeteg bevándorló, betelepített népekkel keveredtünk. Német, török, zsidó vagy akár orosz (1945). 50 éve még nem volt szokás a válás, egy életre választott párt magának az ember vagy a család kényszerítette bele egy buliba ha tetszett ha nem. Ha 25 évet veszünk egy emberöltőnek, akkor az államalapítástól 42 alkalom adódott a felmenőidnek félrelépni egy szomszéddal, kocsissal, lovásszal, katonával stb... Így már az a bizonyos magyarság sem biztos, még ha ezt akár vezetett családfa is bizonyítaná, vagyis más a biológiai apa és más ami a papíron van...
2013. aug. 6. 17:15
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
84%

Nem vagy kispályás... :)

Családi legendák, rokoni, falubéli pletykák... és maximum árulkodó fényképek alapján lehetne ilyesmit kideríteni, de bizonyítani már igen kétes.

És e pletykák, fényképek sincsenek túl sok emberöltőre visszamenőleg.

Tehát marad a hit és a bizalom az ősökben, hogy talán nem hazudtak nekünk.

Amúgy nem tudom mi az igazság, de ha ilyenek történtek réges-régen, azt valóban nehéz kideríteni.

Régen azért csak nagyobb szégyen volt félrelépni, biztosan jobban titkolták. És nem voltak még olyan orvosi technikák, amivel meggyőződhettek, hogy ki a valós apa...

Ugyanakkor azért a tisztelet, becsület is több volt, és hűségesebbek voltak az emberek.

Ezzel szemben ma már szinte természetes dolog, hogy házas emberek félrelépnek, és mindenkinek összevissza vannak gyerekei, miközben a hétköznapokban mégsem a sajátját neveli, hanem azt csak a nevére vette az új párja kedvéért. Ebből lszinte versenyt űznek az emberek, borzasztó. Viszont mivel annyira nagy a nemnormális tettek elfogadása, így sokkal kevésbé zajlanak ezek titokban. Orvosi vizsgálatokkal kideríthető az apa személye. A gyerekeknek is időben megmondják, hogy ez a bácsi nem az apád, az mással él már, stb, ma már ezek nem olyan nagy titkok, mert sajnos szinte divat, sokakat érint, sé ezért természetes dolognak képzelik...

2013. aug. 7. 09:52
 32/45 A kérdező kommentje:
Valami ilyesmi válaszra voltam kíváncsi.
2013. aug. 7. 09:59
 33/45 anonim ***** válasza:
Vannak szerb felmenőim, meg szlovákiai magyarok (akik felmenői nyilván házasodtak szlovákokkal is)..... ÉS? :D attól én meg magyar vagyok. :D kit érdekel hogy az ükapám milyen volt. :D
2013. aug. 7. 11:44
 34/45 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Neked mit jelent klasszikus értelemben az egyén nemzethez való tartozása? Én azt hittem, hogy a nemzet és nemzetállam egy mesterségesen kreált valami, és mindenképp beolvasztó szerepe van. Egy nép vagy beolvaszt, vagy beolvasztják - sokkal több lehetőség nincs. Mitől kérdőjeleződik meg az egyén magyarsága? Attól, hogy tartalmaz nem magyar elemeket is a családfája? Ilyen szempontból akkor az összes nép, amelyiknek állama van, valójában elkezdhet gondolkodni. A kérdés az, hogy kell-e ezen rugózni, vagy ha igen, akkor annak mi értelme van?! Mint írtam, ez egy mesterségesen létrehozott állapot, élhetnénk városállamokban is, teljesen más névvel... akkor is megkérdőjeleznénk, hogy mi ode tartozunk-e?!

Eleve már a néptörzsek is kevertek voltak, akkor hogy ne lenne kevert egy x nemzethez tartozó akárki. Az ősi nemzetségek neveit érdemes megnézni, jelentős közöttük a nem magyar eredetű és ők később magyar családnevet kezdtek el viselni, na de és akkor mi van?

Én tudom a családomról, hogy jelentős részben elmagyarosodott nemzetiségek voltak az ősök, részben beolvadtunk. Magyar az anyanyelvem, itt élek, már a szülők sem beszélték egyik nemzetiségi nyelvet sem, pedig volt jópár... úgyhogy én azt hiszem, hogy eléggé magyar vagyok és nem a soviniszta, kirekesztő értelemben.

2013. aug. 8. 09:46
 35/45 anonim ***** válasza:
Nos, a középkorban átvonult rajtunk tatár, török, osztrák, német, és az ezekhez tartozó különféle zsoldosnép. És bizony egyik sem a lovagiasságáról volt híres, ha szoknyát látott a közelben. Sokan direkt ezért álltak katonának, meg a bő hadizsákmány reményében.
2013. aug. 18. 22:50
 36/45 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nem biztos, az egyik nagyapám, nem biztos, hogy a nagyapám.

Anyukám kételkedik, viszont szerintem annyira hasonlít a testvéreire, hogy, nem hinném, hogy csak féltesók...

Az első jel az az, hogy édesanya mind a 6 tesójának 1 a vércsoportja, csak neki más (genetikailag magyarázhatóan amúgy, de azért kevés az esély rá)

a másik, hogy anya az utolsó gyerek, és sejtése volt, hogy volt viszonya a nagyanyámnak, és veszített /vetetett(?) el még babát anyu után (amin nem csodálkoznék a korából adódóan, mivel 44 volt anyu születésekor, ha anyu emlékszik, akkor már minimum 50-nek kellett lennie, ráadásul anyu születésekor is súlyos beteg volt, ebben is hunyt el később.

Ezek csak sejtések, anyu mire ezt összerakta, a mama nagyon beteg volt, a kórházban nem merte megkérdezni, onnan pedig sajnos már nem jött ki, maradtak a kérdések. Nagyapám pedig születésem előtt elhunyt.

De ismerek olyat, aki úgy tudja a szülei, a szülei, pedig nem, mert tudom, hogy ki az apja(ő mondta el), ránézel, ha tudod tényleg letagadhatatlan...

Az apja is tud róla, már ennek függvényében vállalták (neki nem lehetne amúgy gyereke)

Sajnálom, mert kedvelem a lányt, és rokonom is...csak ő nem tudja

2013. aug. 19. 07:36
 37/45 anonim ***** válasza:

Apai dednagyapam cseh volt, dednagyanyam zsido.

Anya felmenői között törökök és mongolok is voltak tesom szemeim látszik is:)

Én magyarnak érzem magam

2013. aug. 28. 19:28
 38/45 A kérdező kommentje:
Oké oké, de én nem papíron kérdeztem, hogy kinek milyen az őse, hanem gondolt-e arra, hogy biológiailag nem. Hogy az ük-ük mami félrelépett a szomszéddal vagy ilyesmi. Eddig 2 ember értette meg, ment is nekik a zöld és köszönöm a többieknek is a válaszokat.
2013. aug. 28. 23:29
 39/45 anonim ***** válasza:
Két ember értette meg? „Biztos, hogy 100% magyar vagy?” Amennyiben a szomszéd magyar, attól még a nagyapám magyar marad, szóval... Ez megint olyan kérdés, amire az a jó válasz, ha leírom, hogy nem biztos, hogy x ősöm magyar/biológiailag más az apa, mert ezt meg azt hallottam. Tulajdonképp még mindig nem értem, hogy mit szeretnél ezzel a kérdéssel... az is evidens, hogy a családfakutató a HIVATALOS verziót kutatja. Azon meg kár pörögni, amit kvázi nem lehet bizonyítani.
2013. aug. 30. 06:09
 40/45 A kérdező kommentje:

Nem biztos, hogy a szomszéd nem tót volt vagy német. Nem biztos, hogy azért van kék szemed, mert nem volt semmi keveredés más népekkel. Csak arra voltam kíváncsi, hogy ezen agyalt-e valaki. Főleg olyan, aki zsidózni, tirpákozni stb szokott, vagyis megeshet, hogy egy titkos ősét tagadja meg.

Az más, kérdés, hogy akinek legalább az egyik szülője magyar volt, az már magyarnak mondhatja vagy érezheti magát. Én a genetikai magyarságra céloztam, nem az érzelmire. Egyszerűen csak értetlenül állok az előtt, hogy vannak magyarok, akik magyarabbnak gondolják magukat pusztán azért mert hagyományt őriznek. Én speciel nem, pedig az apai ági családfát kutatva már 1740-nél járok és semmi jel arra, hogy volt keveredés, mind magyar földmíves ember.

2013. aug. 30. 13:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!