Mit tudnék kezdeni egy költekező édesanyával?
Anyukám életkörülményei rosszak voltak. Pocsék volt a munkahelye ,folyton stresszelt, nem volt szinte semmi magánélete, és hónap végére jó ha maradt 3000 Ft-ja. Utálta az életét, utált élni, de próbáltam benne tartani a lelket.
Végül felmondott. Ekkor kezdődött a gyökeres változás. Hirtelen sok pénzünk lett és neki nem kellett gürcölnie. Aztán okosan forgatta a pénzt és még több lett. Csak most áteset a ló túlodalára. Megvesz egy csomó felesleges kütyüt, ajánékokkal halmozz el, amire nekem semmi szükségem. Hi-tec cuccokat küld a koliba, meg estélyiket... csupa olyan holmit ami felesleges kiadás... róla nem is beszélve.
Nem vagyok telhetetlen és csak olyan cuccokat veszek amik szükségesek. Már százszor megbeszéltem édesanyámmal, hogy nekem nem kellenek a kacatok, inkább valami hasznos dolga fektesse a pénz. Pl. utazzon, tanuljon nyelveket, iratkozzon be iskolába, vagy valami.
Amit ajándékozott pénzt, azt én sem költöttem el, ami napig ott pihen egy számlán. Dolgozok, meg kapom az ösztöndíjam és nekem ennyi elég.
Nem tudom, hogy ez csak valami "újgazdag" hullám nála és majd elmúlik vagy ez örökké tart?
Tudod, hogy anyukámé a pénz és azt tesz vele amit akar, de az ész nélküli költekezésnek is megihatja később a levét.
Hogyan beszéljem erről?
Amikor felmondott a munkahelyén, miből lett sok pénze?
Én a helyedben emlékeztetném, hogy az e fajta felelőtlen költekezéssel hamar olyanabba a helyzetbe kerülhet, mint előtte volt.
Szerintem az is fontos, hogy mennyi az a sok pénz, ami van neki, és hogy milyen régen van ennyi pénze?
tehát mondok egy példát.
ha én kapnék hirtelen sok pénzt, először én is sokat költenék, vennék egy csomó cuccot, amire mindig is vágytam, barátnőmet is meglepném egy pár dologgal.viszont amint megvan mindenem, ami hiányzott, a többit mind félretenném.tehát előszőr költekeznék, aztán odafigyelnék, hogy ne menjen el több, csak ha muszáj. :)
lehet, hogy ő is csak ki akarja élvezni kicsit a költekezést.
Kb. 3-4 hónapja van pénzünk.
Az elmúlt 30 nap "ajándékai":
mini PC, tablet, laptop, okostelefon, hangszorók, egér, mini grillsütő, farmer mellény, bőrcipő.
És egyik sem a kínai fajtából. :/
Ez sok! Szerintem, és ha nekem nincs szükségem rájuk akkor minek vesz?
(a mini pc az kivételesen kínai fejlesztés)
Hogyha egy szegényebb ember hamar meggazdagszik akkor könnyen lehet hogy költekezős lesz 1 darabig.El fog nála ez múlni.Teljesen normális dolog ez.
Amikor nekem úgymond "összejött az élet" én is kirúgtam a hámból és csak dobáltam a cuccokat a bevásárló kocsiba.Árat nem néztem csak "tetszik nem tetszik".Kb 6 hónapig voltam ilyen , utána már nem.
Remélem itt is hamar vége lesz, mert nem bírom!
Csak költ, csak költ, csak költ, csak költ.
Éljen a fogyasztói társadalom!
Először is: kitűnő szemléletű, komoly és stabil fiatal vagy. Gratulálok. Öröm volt olvasni, hogy gondolkodsz a pénzről és az öncélú fogyasztásról.
Édesanyád most - talán - "visszafelé" is kompenzálja a sanyarú időket. Egy rövid ideig talán még természetes, érthető amit tesz - de a normális az lenne, ha fokozatosan te is azt látnád tőle, hogy "behúzza a kéziféket". Ha ennek nem tapasztalod a jeleit, ideje lesz, hogy leülj vele egy meghitt és komoly beszélgetésre. TE a legnagyobb tapintattal, szeretettel és józansággal képes leszel visszatéríteni mértékletesebb útra. Mindkettőtöknek mind jót.
Ha van pénz , van miből , van forrás , akkor miért ne lehetne költekezni?
Nem mindenki kis igényű proli akarom mondani ember.
Ha van pénz akkor igenis költeni kell.Nem pedig kotkodácsolni rajta.Persze ha ház kell kocsi vagy valami nagy akkor gyűjteni kell igen.De ha megteheti az ember akkor miért ne költekezhetne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!