Mekkora problema, hogy a gyerek allandoan meset nez?
Az egész napos mesenézésnek nem csak a szocializációban van hatása. Ilyen korban nagyon sok finommotoros reflex fejlődik, illetve ekkor áll neki össze a "kép", az ok-okozati összefüggések, stb. Ilyenkor kellene megtanulnia, hogy, ha pocsolyába lép, akkor hogy "placcsan" víz, ha leejt valamit, abból mi fog eltörni, mi az, ami megreped/visszapattan, szóval a legkisebb apróságok, viszont iskolában, felnőtt korában ezek lesznek a logikus gondolkodásának az alapjai.
Illetve a finom mozgások: a passzív tv-zéssel nem alakul ki benne az apró dolgok kezelése, a kezének "tökéletes uralása", így az írással, rajzolással, közvetve pedig akár az olvasással is bajai lehetnek.
Persze ez a szélsőség leírása, mikor a gyereket konkrétan leteszik a tv elé, és alváskor kapcsolják csak ki a készüléket. Hosszútávon lehetnek belőle gondok, de, ha most nem engedsz neki, hamarosan visszaáll a "rend":)
Én 3 évesen tudtam kezelni a videót, reggeltől estig mesét néztem. Emellett ennyi idősen már tudtam olvasni és nyomtatott betűkkel írni, elszámolni százig, és húszig összeadni-kivonni.
Szerintem hacsak a gyerek nem alapból idióta (ilyenből szerintem kevés van), akkor nem okozhat olyan nagy károkat.
Ha alapból tudtál írni, olvasni, számolni, ami ritka, akkor pont ezért nem okozott később problémát. Ahhoz, hogy tudj 3 évesen írni, olvasni, számolni, ahhoz meg pont az kellett, hogy ne reggeltől estig nézd a mesét, még, ha te így most csak arra is emlékszel. Valószínűleg voltak más programjaid is, különben hogy került a kezedbe könyv, vagy ceruza?
De, ha született valakinek olvasás és írásképességgel alapjáraton megáldott gyereke, akkor bocsánat.
Nem a saját emlékeim, anyué és a nagynénémé.
Anyu mondta, hogy mikor már fel tudtam ülni, ha berakott egy mesét, akkor takaríthatott, főzhetett, pakolászhatott, mert lefoglalt.
Könyvet meg leemeltem a polcról, és kérdeztem anyut, hogy ez milyen betű, az milyen betű. Este meg nem mesét olvastak, hanem a nagynénémmel számolgattunk.
Valószínűleg nem napkeltétől napnyugtáig tévéztem, de ahhoz képest, hogy itt 2 nyamvadt meséről/nap beszélnek, ahhoz képest rengeteg mesét néztem.
Tehát jól mondtam, tényleg nem a tv előtt ültél egész nap.
Amúgy nem akarok belemagyarázni semmit, lehet, h tévedek, de a napi 2 mesét a Kérdező arra értette, hogy az korrekt, nem az egész napos tv: "ra lett szoktatva az egasz napos mesenezeshez".
Nem a mese káros, vagy a tv, szerintem ebben mindenki egyetért, csak van egy határ, amit ne a gyerek húzzon meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!