A kérdésemre szeretnék választ kapni: a testvéremnek ajándékoztuk a szülei házunkat, mivel nem született közös gyerek, ezt tudtuk, hogy nemzőképtelen, de halála után a feleség kéri a szülei házunk fél részét? Nem ott laktak. Jogosan kéri?
Kicsit értelmetlen, no de lássuk jól értem: szóval van egy testvéred és a szüleitek halála után te lemondtál az örökségedről, tehát a tesód vitt mindent. Testvéred ezek szerint meghalt ( őszinte részvétem), és a kérdésed az hogy jogosan tart-e igényt a házra a felesége (most már az özvegye)?
Szerintem a válasz nem, hisz a tesód örökölt, és az örökség az ami a házasságkötéssel sem lesz közös tulajdon. Csak akkor ha eladta volna és pl vett volna belőle kocsit vagy másik házat (ha jól tudom).
Ebben az esetben visszaszáll (nem tudom pontosan a jogi terminust) rád a tulajdonjog (ha egyedül vagy tesó, akkor 100%-ban ha nem akkor osztoztok)
De ha volt nevelt gyerek, vagy ha a tesód időközben örökbe fogadott egy gyereket akkor már sokkal bonyolultabb a helyzet!
Sajnosez törvényileg nem így van. Mivel a ház a férj tulajdona, gyerek pedig nincs, elsődlegesen a feleség örököl mindent . Utána a szülők, és csak utána a testvérek.
Ergo, a tesód tulajdonában lévő ház örököse az özvegy.
jaj, de le lettem pontozva! Csak tudnám miért!
Én még mindig kitartok amellett hogy nincs köze hozzá! Menj be a bíróságra, és kérdezd meg hogy mikor vannak ingyenes fogadónapok /órák!
"Az édesanyám 97-be hunyt el, addig ő lakott a családi házunkban, hogy kaphat fél részt a feleség, akkor mi is jogosak vagyunk a feleség előző házasságából szerzett vagyonra, amit a testvérünkkel közösen lakta, meg újításokat is csináltak 30 év alatt"
Aztán milyen jogon lennétek ti jogosultak az ő vagyonára? Nem vagytok sem egyenesági rokonok, sem házastársak. Akkor?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!