Hogyan változzak meg, mert ha így haladok, teljesen ki fogom anyumékat csinálni!?
Nos, én egy 16 éves lány vagyok, boldog családban élek. A problémám 2 dologgal kapcsolatos. Mi elég jól élünk, szóval meg van mindenünk amire szükségünk van, ha valami kell akkor megvesszük, de nem szórjuk a pénzt hat kézzel. Viszont én sajnos olyan vagyok .. Ha valamit nagyon szeretnék ( ami persze nem olcsó- pl egy jó ideig harcoltam a többszázezer forintos iPhone-ért) , akkor képes vagyok addig nyúzni a szüleimet, amíg meg nem veszik. Nekem pl normális, hogy elköltünk százezreket ruhákra, majd utána megveszik nekem a szüleim az iPhonet, vagy egy új mp4-et .. Van, amikor egy dolog, amit akarok már van itthon, csak nekem nem megfelelő a teljesítménye ezért újat akarok. Hogyismondjam .. A szüleim sem nézik jó szemmel, hogy nekem normális dobálozni a százezrekkel, de nemtudom hogy álljak le, és hogyan fogjam ezt fel másképpen. Egyszerűen megszoktam, hogy van pénz, és ami kell azt megkapom, normális lett számomra, míg a nagy többség havi 70000-80000 ezerből próbálnak megélni. Amit apum keres, abból folyamatosan félre rakunk, hogyha bármi baj lenne, akkor legyen tartalékpénz. Szóval ez lenne az egyik bajom, szeretném ezt másképp felfogni, hogy ne boruljak ki, ha vmi méregdrága cuccot nem kapok meg ( tudom el vagyok kényeztetve, de abban nőttem fel, hogy van pénz és igenis megkapom ami kell ). Anyumékat is eléggé ki tudom akasztani azzal, hogy nem tudok mértéket tartani, azt mondják apumnak akár meg is szűnhet a munkahelye, vagy bármi baja lehet, akkor mi lesz velünk ? Éppen ezért kell sporólnunk.Ez az egyik bajom.
A másik, hogy nagyon trehány vagyok. Bármit előveszek, soha nem rakom el, kupit hagyok a szobámban. Anyum minden házimunkát megcsinál itthon, nekem SEMMIT nem kell ithhon csinálnom azonkívűl, hogy elpakolok magam után, de komolyan nemtudom miért, egyszerűen nem bírok. Elfelejtem, de amikor már elmondta anyum 1000szer, újra megcsinálom, és kezdi azt hinné, hogy dirrekt csinálom, azt mondja nem hiszi el, hogy ennyiszer elmondja, és nem bírok elpakolni. Meg akarok változni. Úgy szokott lenni, hogy egy ideig betartom, elpakolok magam után ( kb 1 hétig .. ), majd előlröl jön minden. És tényleg ésszerűnek tűnik, hogyha valamit elővettem, rakjam el. De mindig ott hagyom, és nem tudom miért. Ha anyum megkér valamire, elfelejtem nem csinálom meg. Pedig kitűnő-jeles tanuló vagyok/voltam világéletemben. 10-es vagyok, és 4-esnél nincs rosszabb jegyem, jól tanulok, szóval nem vagyok egy hülyegyerek, mégsem tudok egy ilyen apróságot betartani.
Valaki segítsen légyszíves, mert nem akarom a szüleimet tovább fárasztani ilyen dolgokkal. Előre is köszi
Ejnye, ne bántsátok. Irigy, rosszmájú népség! XD
Pont, hogy dicséretes, hogy felismerte mindezt, és szeretne rajta változtatni! :)
Szerintem, amit érdemes volna kipróbálnod:
- Beszéld meg a szüleiddel, hogy kapj egy FIX ÖSSZEGŰ ZSEBPÉNZT. Először hetente x összeget, majd ha nagyjából megszoktad, akkor havonta 4-szer x összeget. Ebből mindazt fedezned kelljen, ami nem alap szükséglet, vagy kimondottan magadnak akarod megvenni. Pl. telefont, annak a feltöltését, ruhákat, mozijegyet, sulibüfében a csokit, játékokat, stb. Mondjuk heti 10 ezer, de max 15, s ebben benne van a "koszt és kvártély", vagyis hogy kapsz rendesen enni és biztosítottak a lakókörülményeid az asztaltól a wc papírig. XD Így megtanulod beosztani a pénzt, s nem lesz gáz, amikor először kerülsz olyan helyzetbe, hogy x összegnél nem költhetsz többet.
- Tényleg jó lenne, ha kipróbálnál valamilyen munkát. A diákmeló pont attól az, hogy suli mellett is végezhető. :) De talán ne is azzal kezdd, mert szinte biztos, hogy negatív tapasztalat lesz. Esetleg keress valamit, ami érdekel, és vállalj önkéntes tevékenységet azon a területen. Pl. Greenpeace, vagy gyerekpszichiátria, ahol jól jön a segítség aki játszik velük a csoportos foglalkozásokon.
- Ami a takarítást illeti: valahol muszáj elkezdeni. :) Kezdd ott, pl hogy a saját poharaidat mindig elmosod magad után. Nem azért, mert anyu kéri, hanem mert te akarod mert tudod hogy attól jobb lesz hosszú távon neked is, neki is. Kérd meg anyudat, hogy mutassa meg hogyan működik a mosógép, és 1-2x mossatok és teregessetek együtt. Főzéskor is kuktáskodhatsz. :) Egy sütit sütni, vagy egy új receptet kipróbálni érdekes is tud lenni! :)
- Végül gondolj arra, hogy mindezt nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani. Ha pár év múlva elköltözöl otthonról, és nem tudsz szinte semmit a házimunka megszervezéséről, igencsak nehézkes lesz. De ha már alapszinten tudsz majd főzni, mosni és rendet tartani, sokkal könnyebb lesz. Csak elkezdeni tűnik nehéznek, fenntartani egy idő után már könnyű, mert magától jön, hogy a szemetet nem hagyod az asztalon, naponta mosogatsz, stb.
Sok sikert! :)
Szerintem te nem megváltozni akarsz hanem csak dicsekszel, hogy így meg úgy dobálózol a százezrekkel...
Majd ha a saját lábadra kell állnod rájössz hogy mi is az az élet... nem az lesz az első hogy új iPhonet vegyél. Csak az a baj hogy az ilyen emberek mint te mindig másokra fognak támaszkodni elvárod majd anyádéktól hogy 30 éves korodik rázzák a valagadat... Pénzt szórni könnyű megdolgozni érte nehéz. Remélem rájössz majd! És örülök hogy neked ez a legnagyobb problémád
Köszönöm az értelmes válaszokat mindenkinek.
KIVÉTEL : 00:51 - Többen írták, hogy nemcsak az én hibám, hogy ilyen vagyok, hisz a szüleim neveltek engem olyanná, amilyen vagyok. Ebben van némi igazság, úgyhogy elhiheted 2 pofon nem fogja megoldani a gondokat, max ha mindenegyes dologért ( trehányság .. ) kapnék 2 pofon, ami viszont marhára nem normális dolog, és szerencsére az én szüleim nem hívei a verésnek, de te attól büszke lehetsz magadra, hogy veréssel probálnád megoldani a problémákat ..
11:33 - Nem !! Egyáltalán nem dicsekedésből írtam ki, ha egyszer ez a problémám, akkor hogy írjam le másképp ? ( Ebből csak arra tudok következtetni, hogy esetleg te nem teheted meg, hogy dobálóz százezrekkel, míg a másik ( itt pl én )megteheti, amit irigyelsz. Nem vagyok egy beképzelt p*csa, aki hangoztatja, hogy én dobálozhatok százezrekkel, míg te nem, és ezért irigykedsz, de ebben az esetben így gondolom .. ) " Majd ha a saját lábadra kell állnod rájössz hogy mi is az az élet " --> Már most tudom milyen az élet, mert az osztályom nagy része panaszkodik, hogy így élnek, úgy élnek, nincs elég pénzük, persze ígyhogy nem vagyok benne könnyű mondani, de nekünk is voltak nehezebb időink .. Másrészt én tovább akarok tanulni és ügyvéd vagy közgazdász szeretnék lenni, tanulni fogok a pénzemért, szeretnék külföldre menni majd dolgozni ( tudom nem lesz könnyű, de akkor is meg fogom csinálni, a szüleim is helyeslik, hogy tovább szeretnék tanulni, és azt mondták támogatni fognak ) nem az lesz, hogy gimi után elmegyek takarítónőnek, vagy a gyárba 12 órákra, hogy megkeressem a kajáravalót. Ugyanis van egy ismerősünk, aki rohadtul irigykedik, hogy mi megvehetünk x dolgot, míg ő nem. És ő azt mondta, hogy ő is tovább akart tanulni ( mert jó tanuló volt ) hogy jobban kereshessen, de nem volt pénzük a sulira .. És sokan hajtogatják ezt . Én is tovább tanultam vna, de nem volt pénz rá. Hát tudod mit, tanulj úgyhogy az érettségid színötös legyen, és felvesznek államira, nem az a megoldás, hogy itt sír a szájuk, hogy nincs miből megélni, meg persze a k*s*g pénzesek bejuthatnak a fősulira, míg a szegény nem. Ha nincs pénz, akkor rendesen rá kell kapcsolni a tanulásra, és fel fognak venni államira. ( egyik barátnőm is így ment tovább tanulni. ) Egyáltalán nem vagyok, nem leszek olyan ember aki még felnőtt fejjel is a szüleire fog támaszkodni, tanulni fogok és meg fogom magamnak keresni a pénzt. És igen így kemény 16 évesen nekem még ez a legnagyobb problémám, ha felnőtt lennék biztosan az lenne, hogy éhen fogok halni, mit tegyek , de így még nekem csak " ennyi jutott " . Hihetetlenek egyes emberek, az irigység beszél belőlük.. -.-
Most ne haragudj de bunkó leszek!!! Nézd meg a videókat és ha legközelebb valami csillivilli többszázezres sz@rságért könyörögsz otthon jussanak eszedbe ezek gyerekek! Tudod mi a te problémád igazából? Az hogy nem tudod jódolgodban mit meg hava költs hidd el ha havi 60000 ezerből élnétek nem lenne ilyen problémád!!! Hanem az hogy most megegyem ezt a szelet kenyeret vagy ne mert lehet hogy a másik éhesebb mint én!!! Egyébként nem hiszem hogy meg tudsz majd változni. A szüleid a kortársaid illetve a média a hibásak mindezért!!!! Meg hát persze TE!!!!!
Lepontozhasz de az a véleményemen úgysem fog változtatni!!!!!
21/N
http://www.youtube.com/watch?v=Nt4aWojF9Rg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vtERmD5llpo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=f8iIeBFiM_Q&feature=related
Irigykedni rád ? ugyan már
Anyádéknál valószínűleg az a szeretet ha megvesznek neked mindent de nem foglalkoznak veled. Ezért irigykedjek rád ? Mi sem egyik napról a másikra élünk, de azért a pofámról leégne a bőr hogyha ilyet csinálnék mint te. (bár neked ez természetes). Egy valamit tanulj meg! NEM MINDEN A PÉNZ vannak nála sokkal de sokkal fontosabb dolgok pl a család, SZERETET
A 12:41-es 21/N vagyok
Szerintem teljesen mindegy mit mondunk mert te úgyis ki próbálod húzni magad alólla. Próbálsz hárítani és csak azokkal értesz egyet akik szerint nem te vagy a hibás. Álmodj csak királylány!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!