A családfámon hogyan deríthetem ki egyedül önállóan, hogy az őseimnek milyen betegségei és születési sérülései voltak és milyen emberek voltak ők illetve hogyan éltek mondjuk az 1800-as években!?
Na ezzel-evvel nem lettem kisegítve fiatalember.
Mondjuk itt szinte csak fiatalemberek válaszolnak.
Jó csak én ha családfát kutatok akkor ezeket a dolgokat ügyeket is meg akarnám és szeretném tudni.
Maga miket talált az őseiről a rokonairól adatokat?
"Na ezzel-evvel nem lettem kisegítve fiatalember."
Milyen hazugság segített volna rajtad?
Még mindig ott tartasz, hogy folyamatosan keresed a címkéket, a külső okokat arra, hogy miért történnek veled azok a dolgok, amik, nem azzal foglalkozpé, hogy juss legalább egy lépéssel előrébb.
1. "őseimnek milyen betegségei"
Erre kevés adatot lehet találni. Esetleg a halotti anyakönyveknél a halálozás okához írt megjegyzésekből lehet következtetni néhány örökletes betegségre.
2. "születési sérülései"
Az előzőhöz hasonlóan a születési anyakönyvek megjegyzéseiből lehet informálódni, de szemben a halál okával, itt a legtöbb esetben nem jegyeznek meg semmit, nyilván keveseknek van látható születési rendellenessége.
3."milyen emberek voltak ők illetve hogyan éltek mondjuk az 1800-as években!?"
Ez attól függ, milyen volt a társadalmi helyzetük. Nem nemesi családokról kevesebb információt lehet találni. Az anyakönyvekből (születési, házassági, halotti) ki lehet deríteni, hogy mivel foglalkoztak, de ennél többet nem nagyon. Legfeljebb néhány rövid megjegyzést lehet találni időnként olyan dolgokról, amit valamiért a pap, lelkész érdemesnek tartott feljegyezni.
Mire felgöngyölíti valaki a családfáját az 1800-as évekig, tisztában lesz vele, hogy a felmenői milyen szerepet töltöttek be a település életében, mit dolgoztak, milyen veszteségek érték. Érdemes még böngészni a gyászjelentéseket és a település történetével foglalkozó monográfiákat, úrbéri és egyéb összeírásokat, nemességi iratokat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!