Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Azért haragudni mert nem...

Azért haragudni mert nem járunk temetőbe, és rájött hogy hozzá sem fogunk ha meghal?

Figyelt kérdés

Utóbbi években elég sok haláleset volt a tágabb családban,javarészt idősek betegek,várhatóak voltak.

Az én családom nem hívő,temetni se pap szokott,hamvasztás,sokszor még redes sír sincs. Nem is nagyon jár temetőbe senki,le vannak fedve és kész.

Férjem családja hívő,férjem nem sikerült csak annak nevelni valahogy,amig kötelező volt is utálta a temetőzést.

Külön kis család vagyunk,saját döntésekkel,neki megtetszett hogy még november elsején sem megyünk temetőre (első éven még ment az anyjával,aztán azóta se,nem tiltom,csak nem tartok vele).

Temetésre elmegyünk ahogy illik és ennyi.Nekem a temetőben csak húsevő kukacok és csontok vannak,aki hiányzik az a gondolatainkban él tovább.Férjem átvette ezt a gondolkodásmódot hamar.

Jön a november 1,minden tele művirággal.Anyós ráébredt hogy ha ő meghal akkor hozzá se fogunk kijárni 2 hetente ahogy ő kijár a sok sok éve halott rokonaihoz.

Most próbál hatni ránk,gondolom hogy ha most rászoktat a temetőzésre,majd járunk hozzá is. (nem hiszem hogy fogunk,itthon szoktunk 1-1 gyertyát gyújtani x emberke emlékére,nem is feltétlen évfordulón,hanem ha mélyebben eszünkbe jut,és nem is feltélen rokon)

Hogy szereljük le? Neki ez mánia,vagyont költ az állandó virágozásra gyertyára,nem lesz könnyű.

2016. szept. 27. 21:15
1 2 3 4 5
 31/50 88Móni88 ***** válasza:
95%

Attól miért lenne érzéketlen a kérdezö, hogy nem azzal tölti az idejét, hogy az összes rokon sírja felett jajveszékel és hatalmas csokrokat helyez el a síron, mert azt úgy illik???

Leírta, hogy megemlékezik otthon, gyertyagyújtással. Nálunk is ugyanez van. Férjem családjában is ez volt megszokva, csak a közvetlen felmenők sírjára vittek koszorút.

Anyósom kifejezett kérése volt, hogy ha ö meghal ne tegyük föld alá, különben vissza fog járni kísérteni 😀

Az volt a kérése, hogy vigyük haza, akár a műhely polca is jó, csak otthon lehessen.

Májusban sajnos bekövetkezett, minden a kérése szerint történt annyi különbséggel, hogy a szobájában az üveges szekrényben lett elhelyezve a kedvenc dísztárgyai között.

Nem gondolom, hogy ettöl valaki kevesebbet ér.

2016. szept. 28. 11:40
 32/50 anonim ***** válasza:
71%

A temetőt én is utálom, èn a hamvasztás híve vagyok, utána pedig szétszórni valahol. De ha logikusan gondolkozom, akkor nekem a dédszüleim vannak kint akiket nem is ismertem. Álszenteskedésből nem járok ki hozzájuk, azt sem tudom kicsodák. Ha mamámék meghalnak, akkor senki nem váltja majd ki megint a sírhelyet, rájuk fognak temetni. Én sem így szeretnék nyugodni miután feldobtam a talpam. Engem se zabáljanak a kukacok és ne temessenek rám. Szóval megértem.

Felnőtt emberek vagytok, ha nem mentek akkor nem mentek. Anyós meg majd megbékél, az érzelmi zsarolást utálom.

2016. szept. 28. 13:01
 33/50 anonim ***** válasza:
100%

Megkérdezted, miért fontos ez neki? Anyósnak is állandó gond a temetőzés, mert megszólják, ha nem szép a sír, na gondolt egyet és lefedette.

Engem meg szórjanak szét.

Ígérd meg neki, hogy hozzá kijártok majd, ha meghal, de most nem lesz családi program más halottja, mindenki a sajátjával foglalkozzon. Ha az övét is lefedeted, nem lesz nagy gond vele.

2016. szept. 28. 14:08
 34/50 acelsziv ***** válasza:
73%
Azért azt kérdezzétek meg, hogy attól, hogy most pöröl veletek ezen a marhaságon mi biztosítja, hogy halála után kimentek a temetőbe?
2016. szept. 28. 14:23
 35/50 anonim ***** válasza:
74%

Jesszus, kérdező, kár volt ezt kiírnod.

Pedig mélységesen egyetértek veled, szerintem a temető "gusztustalan" dolog, ami annyiból áll, hogy a föld alatt a szeretett rokont zabálják a bogarak meg a kukacok (mégis ki akarja már ezt? Ez nem temetés, ez csak a hulla elrejtése, hogy ne a kutyák egyék, hanem föld alatti állatok... Szerintem ez a holttest meggyalázása. Nem mellesleg marhára környezetszennyező és helypazarló, ideje lenne betiltani végre a koporsós temetkezést), közben a felszínen a rokonok meg versenyt űznek abból, hogy ki rak drágább és giccsesebb művirágot, meg mécsest a sírra, aztán jól kibeszél mindenki mindenkit a rokonságból, hogy bezzeg a Giziék csak 8 gyertyát raktak a Pista papa sírjára, mi meg 10-et.....

Undorító szokás, és abszolút nem arról szól, amiről kéne. Ha velem ezt csinálnák, én visszajönnék kísérteni. Szüleim is néha-néha mondogatják, hogy nehogy ezt tegyem velük, inkább szórjam szét a hamvaikat.

Egyébként is, a halál maga nem egy rossz dolog, tök természetes, csak azok érzik rossznak, akik itt maradnak, és elveszítenek valakit, de ez csak hiányérzet, csak azért vagyunk szomorúak, mert nem találkozhatunk már az illetővel.

Szerintem ezerszer érzékenyebb az, aki úgy csinálja, mint a kérdező, hogy az emlékeiben őrzi azt a rokont/barátot, aki elment, és néha, ha eszébe jut, akkor gyújt egy gyertyát az emlékére, vagy koccint rá egyet, vagy valami.

Mindazonáltal oké, most leírtam a véleményem, mert felhúztak a válaszok, de ezelőtt SOHA nem kötöttem bele abba, aki jól érzi magát attól, hogy temetőbe jár, és nem is fogok. Csak arra akartam rávilágítani, hogy milyen nevetségesek az emberek, egyből nekiugranak annak, aki máshogy gondolkozik, és érzéketlennek nevezik, pedig egyáltalán nem kizárt, hogy ő is érzékeny, és nincs is vele semmi baj.

2016. szept. 28. 14:46
 36/50 A kérdező kommentje:
Eszemben sem volt belekötni anyósba,felőlem mehet naponta is,csak az zavar hogy minket akar rávenni egyre erőszakosabban.
2016. szept. 28. 15:37
 37/50 anonim ***** válasza:
79%
Nem tudom hogy jön bárki ahhoz hogy ítélkezzen "szégyelld magad" Én azt mondom addig kell szeretni amíg az ember él aztán már hiába hajbókol. és a temetők sem jelentenek számomra semmit. Úgy mint a kérdezőnek. Az jelent ha beszélgetünk és közös történeteket idézünk föl. Én magam ha meghalok nem szeretnék temetőbe kerülni, léteznek szent erdők ahol fát ültetnek az urna fölé és egy erdőben sétálsz nincsenek rideg kövek, és az élet megy tovább fűben fában virágban.
2016. szept. 28. 18:02
 38/50 anonim ***** válasza:
9%

Kérdező!

Az édesanyád temetésére el fogsz menni, vagy csak utálkozva üzened, hogy a húscafatokat etessék meg a kukacokkal? Minek költenél virágra, elvégre csak megszült és felnevelt!?

2016. szept. 28. 19:13
 39/50 A kérdező kommentje:

Szüleim nem lesznek temetve,mimdketten orvosok,a testeiket rég felajánlották. Használhatót annak akinek kell,többit kutatáshoz.

Róluk lesz egy megemlékezés szűk családi körben és ennyi.

2016. szept. 28. 19:31
 40/50 anonim ***** válasza:
100%
Embere valogatja,en pl ugy vagyok vele hogy hozzam mindenki belatasa szerint jojjon majd,es nem fogok haragudni ha nem jon senki...ne akkor szeressenek ha majd meghalok hanem most!
2016. szept. 28. 20:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!