Azért haragudni mert nem járunk temetőbe, és rájött hogy hozzá sem fogunk ha meghal?
Utóbbi években elég sok haláleset volt a tágabb családban,javarészt idősek betegek,várhatóak voltak.
Az én családom nem hívő,temetni se pap szokott,hamvasztás,sokszor még redes sír sincs. Nem is nagyon jár temetőbe senki,le vannak fedve és kész.
Férjem családja hívő,férjem nem sikerült csak annak nevelni valahogy,amig kötelező volt is utálta a temetőzést.
Külön kis család vagyunk,saját döntésekkel,neki megtetszett hogy még november elsején sem megyünk temetőre (első éven még ment az anyjával,aztán azóta se,nem tiltom,csak nem tartok vele).
Temetésre elmegyünk ahogy illik és ennyi.Nekem a temetőben csak húsevő kukacok és csontok vannak,aki hiányzik az a gondolatainkban él tovább.Férjem átvette ezt a gondolkodásmódot hamar.
Jön a november 1,minden tele művirággal.Anyós ráébredt hogy ha ő meghal akkor hozzá se fogunk kijárni 2 hetente ahogy ő kijár a sok sok éve halott rokonaihoz.
Most próbál hatni ránk,gondolom hogy ha most rászoktat a temetőzésre,majd járunk hozzá is. (nem hiszem hogy fogunk,itthon szoktunk 1-1 gyertyát gyújtani x emberke emlékére,nem is feltétlen évfordulón,hanem ha mélyebben eszünkbe jut,és nem is feltélen rokon)
Hogy szereljük le? Neki ez mánia,vagyont költ az állandó virágozásra gyertyára,nem lesz könnyű.
Nem tudom,nekem a temető csak egy hely ahova ahol a csontokat tároljuk. Nincs ott az ember aki meghalt.
Több rokonom is meghalt már akiket imádtam,hiányoznak,de nem jut eszembe egyikről se a temetőbe menetel.
Szerintem veled van a baj. Nem a "temetőzésről" szól az egész, hanem, ha például anyukám meghalna, persze, hogy kimegyek és viszek rá virágot stb. Ez nem arról szól, hogy mennyire hívő valaki. Minden vallás eltemeti a halottait, igen, de az is, aki nem mély hívő vagy nem hisz egyik vallásban sem.
Nekem nagyon az jött le, hogy a férjedet is te "rontod el". Van egy ateista ismerősöm, aki ugyanúgy eltemette a halottait, van sírkövük és kijár hozzájuk. Azt megértem, hogy az ötöd unokatestvérednek a férjéhez nem mész ki, de a közeli családtagoidhoz sem... Én nem bírnám ki.
Azzal semmi baj sincs, hogy nem halottak napján mész, de hogy soha?
Egyébként is tiszteletben kellene tartanod, hogy anyósodék kijárnak, nem kell "leszerelni őket". A te szíved joga eldönteni, de neked sincs jogod megszólni, mert visz ki virágokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!