Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Azért haragudni mert nem...

Azért haragudni mert nem járunk temetőbe, és rájött hogy hozzá sem fogunk ha meghal?

Figyelt kérdés

Utóbbi években elég sok haláleset volt a tágabb családban,javarészt idősek betegek,várhatóak voltak.

Az én családom nem hívő,temetni se pap szokott,hamvasztás,sokszor még redes sír sincs. Nem is nagyon jár temetőbe senki,le vannak fedve és kész.

Férjem családja hívő,férjem nem sikerült csak annak nevelni valahogy,amig kötelező volt is utálta a temetőzést.

Külön kis család vagyunk,saját döntésekkel,neki megtetszett hogy még november elsején sem megyünk temetőre (első éven még ment az anyjával,aztán azóta se,nem tiltom,csak nem tartok vele).

Temetésre elmegyünk ahogy illik és ennyi.Nekem a temetőben csak húsevő kukacok és csontok vannak,aki hiányzik az a gondolatainkban él tovább.Férjem átvette ezt a gondolkodásmódot hamar.

Jön a november 1,minden tele művirággal.Anyós ráébredt hogy ha ő meghal akkor hozzá se fogunk kijárni 2 hetente ahogy ő kijár a sok sok éve halott rokonaihoz.

Most próbál hatni ránk,gondolom hogy ha most rászoktat a temetőzésre,majd járunk hozzá is. (nem hiszem hogy fogunk,itthon szoktunk 1-1 gyertyát gyújtani x emberke emlékére,nem is feltétlen évfordulón,hanem ha mélyebben eszünkbe jut,és nem is feltélen rokon)

Hogy szereljük le? Neki ez mánia,vagyont költ az állandó virágozásra gyertyára,nem lesz könnyű.

2016. szept. 27. 21:15
1 2 3 4 5
 1/50 anonim ***** válasza:
69%
Nálunk hagyomány, közös családi program. Nem egy átugorhatatlan léc, nem teher. Hagyományainkban élnek tovább, ahogyan mi is csak abban fogunk tovább élni. Vannak dolgok pl., amiket szeretek csinálni és pontosan tudom mindig, hogy ki volt AZ, aki miatt szeretem. Felidézzük és beszélünk róla. Én szeretetből és tiszteletből megyek el a temetőbe. Akinek a sírját nem látogatom, sajna az életében olyan mély sebet
2016. szept. 27. 21:32
 2/50 anonim ***** válasza:
27%
Okozott, hogy nem is érdemli meg.
2016. szept. 27. 21:33
 3/50 anonim ***** válasza:
74%
Nem értem, hogyan függ össze az istenhit a temetőbe járással. Nemcsak hívő emberek járnak rendszeresen temetőbe elhunyt szeretteikhez.
2016. szept. 27. 21:33
 4/50 A kérdező kommentje:
Nekem alapból nem hagyomány,a férjemnek pedig teher volt mindigis.
2016. szept. 27. 21:34
 5/50 anonim ***** válasza:
47%
Ha te is oreg lennel es lenne egy rogeszmed (ami tokmindegy h jogos vagy nem) akkor te is szivesebben halnal meg ugy h azt gondolod tiszteletben lesz tartva. A legjobb ami tehettek h most egy darabig kijartok es akkor megnyugszik. Teljesen ertheto h te igy emlekezel meg, de az is lehet h o ezt nem tudja aterezni.. mindenesetre egy olyan embernek aki lassan meghal tartozol annyival h biztositod szamara h nyugodt korulmenyek kozott tavozhasson el. Csak az anyos lelke miatt kellene megtennetek ezt.. persze utana mar mindegy h kijartok-e hozza, csak addig kell.
2016. szept. 27. 21:34
 6/50 A kérdező kommentje:

Nem tudom,nekem a temető csak egy hely ahova ahol a csontokat tároljuk. Nincs ott az ember aki meghalt.

Több rokonom is meghalt már akiket imádtam,hiányoznak,de nem jut eszembe egyikről se a temetőbe menetel.

2016. szept. 27. 21:36
 7/50 A kérdező kommentje:
Anyós 60 éves sincs,nem beteg,most járjunk 20 évig temetőbe a kedvéért?
2016. szept. 27. 21:37
 8/50 anonim ***** válasza:
54%

Szerintem veled van a baj. Nem a "temetőzésről" szól az egész, hanem, ha például anyukám meghalna, persze, hogy kimegyek és viszek rá virágot stb. Ez nem arról szól, hogy mennyire hívő valaki. Minden vallás eltemeti a halottait, igen, de az is, aki nem mély hívő vagy nem hisz egyik vallásban sem.

Nekem nagyon az jött le, hogy a férjedet is te "rontod el". Van egy ateista ismerősöm, aki ugyanúgy eltemette a halottait, van sírkövük és kijár hozzájuk. Azt megértem, hogy az ötöd unokatestvérednek a férjéhez nem mész ki, de a közeli családtagoidhoz sem... Én nem bírnám ki.

Azzal semmi baj sincs, hogy nem halottak napján mész, de hogy soha?

Egyébként is tiszteletben kellene tartanod, hogy anyósodék kijárnak, nem kell "leszerelni őket". A te szíved joga eldönteni, de neked sincs jogod megszólni, mert visz ki virágokat.

2016. szept. 27. 21:38
 9/50 anonim ***** válasza:
50%
Számomra érthetetlen a hozzáállásod a temetőhöz, halottakhoz. Én se voltam temetőbejáró, de mióta közelebbi rokonaim meghaltak, a szívem diktálja, hogy menjek ki, vigyek virágot. Akár csont, akár kukac, ott vannak a szeretteid, annyit megérdemelnek, hogy tedd rendbe a sírt, s vigyél virágot. Sőt 25 évenként meg kell váltani. Ha nem váltod meg, eladják másnak a sírt, a szerettedet, meg közös sírba teszik. Elfelejtődik. Szégyenletes tőled. Pedig én fiatal vagyok, s nem is így neveltek, mégis megyek.
2016. szept. 27. 21:40
 10/50 anonim ***** válasza:
27%
Szerintem szégyelld magad. Hálátlan vagy. Annyit megérdemel az a halott, hogy kimenj hozzá néha.
2016. szept. 27. 21:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!