Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit tegyek, lesajnálnak mert...

Mit tegyek, lesajnálnak mert programozó vagyok?

Figyelt kérdés

Párom (sőt lehet hamarosan feleségem) szülei nagyon rendes emberek, jól kijövök velük, szeretnek is engem, egyetlen egy probléma van csak velük. Mióta megtudták, hogy programozóként dolgozom (ráadásul egy neves cégnél, meglehetősen jó fizetésért), elkezdtek lesajnálni. Félreértés ne essék, nem lenézni, hanem lesajnálni, Tehát ugyanúgy szeretnek, ugyanúgy kedvesek velem, csak mindig mondogatják, hogy úgy sajnálnak, hogy egésznap ülnöm kell és a képernyőt bámulnom.

Már nem azért, de manapság az irodai munkál 80%-a képernyőbámulás. Sőt a fiatalok is egésznap a Facebook képernyőjét lesik, szóval ne csináljunk már úgy, mintha egyedül a programozók bámulnák egésznap a monitort. Meg én tényleg szeretem csinálni, ez álmaim munkája.

Ront még a helyzeten, hogy párom és a családja (apukája és a két bátyja, de párom is) nagyon-nagyon gyakorlatorientált, műszaki emberek. Amolyan ezermesterek, akik mindent megszerelnek, megjavítanak. Akiknek a hobbija, hogy hétvégente ezt-azt javítanak.

Én viszont irtózom az ilyesmitől, és nincs is hozzá semmi érzékem. Utálom és untat. Úgyhogy szégyen nem szégyen, férfi létemre nem tudok zárat felszerelni, polcot felfúrni, szöget beverni a falba, és a többi otthoni barkácsdolog. Egyszerűen nem érdekelt, régebben a szüleim csinálták az ilyesmit, most meg a párom. Ő például imádja. Elvileg úgyis egyenjogúság van a nemek között, szóval ha ő ért hozzá és szereti is, akkor úgy vagyok vele, hogy csinálja meg ő. Én például sütni/főzni szeretek, úgyhogy amíg ő fúr/farag, addig én sütök,főzök. Ez most nem hangzik túl férfiasan, de őszintén szólva lesz*rom a hagyományos modelt, hogy a férfi fát vág, az asszony meg főz.

Lényeg a lényeg, hogy párom családjának az a fixa ideája, hogy azért lettem programozó, mert nem értek a műszaki/gyakorlati dolgokhoz. Mivel jól keresek, és jól is állunk anyagilag (saját ház, autó, megtakarítás), kitalálták, hogy mostmár anyagilag biztonságban vagyunk, úgyhogy nem kell továbbra is azzal kínoznom magam, hogy napi 8 órában a képernyőt bámulom, majd ők kitanítanak, és akkor beszállhatok a családi cégükbe. Tudni kell, hogy a családi cég az ilyen szerelő kisvállalkozás, víz, villany, fűtés stb. Van megrendelés, úgyhogy elkéne még egy ember.

De ezt tényleg teljesen jószándékúan vetették fel. Most erre mit lehet reagálni? Szeretem a munkám, jó vagyok benne, jól fizet, a műszaki dolgokhoz meg 0 érzésem van. Jóban vagyunk, nem akarom elrontani a viszonyt, de hiába reagáltam rá nagyon-nagyon udvariasan, nem akarják megérteni.

Elkezdtek győzködni, hogy de náluk is jól tudnék keresni, meg az mindennél többet ér, hogy mozoghatok, emberekkel találkozhatom, fizikai munkát végezhetek stb., és nem kell egésznap a képernyőt bámulnom.

Komolyan, sokszor már azon vagyok, hogy a képükbe ordítom, hogy b****meg, én szeretem bámulni azt a ki****** képernyőt!!!

Valakinek valami ötlet, hogy hogyan lehet a berögződött viselkedésüket megváltoztatni?

2015. dec. 10. 21:27
1 2 3 4 5
 41/48 A kérdező kommentje:
Minden munkahelyen Eclipse-t vagy IntelliJ-t használnak. Jó tanulásra nyilván oké, de komplex Java-s webalkalmazásokat (EE vagy Spring) nehezen tudsz benne csinálni. Nincs hozzá elég plugin, és kevesebb dolgot is tud. Tanulásra viszont tökéletes.
2015. dec. 14. 22:40
 42/48 anonim ***** válasza:
36%

Akkor oké!

Mi ezt tanuljuk most a suliban.

2015. dec. 15. 14:27
 43/48 anonim ***** válasza:
0%

Normális helyen már nem gondolkoznak Javaban.

Csak ahol 10 éve még menőnek tűnt, és mostmár nem lehet váltani.

2015. dec. 17. 15:00
 44/48 anonim ***** válasza:

Miért is ne? A Java nyelv ma eléggé életképes. És a Javascript is ami hasonló.

Nem a Pascalra gondolsz?

2015. dec. 17. 15:39
 45/48 anonim ***** válasza:
G..eci sok helyen dolgoznak Java-ban. Amúgy ez nem tudom miért téma még.
2015. dec. 17. 16:18
 46/48 anonim ***** válasza:

Úgy értem, komoly üzleti alkalmazást már nem írnak Javaban mióta az Oracle ezt is mint mindent elcseszett.

.NET-ben és Microsoft technológiákban gondolkozik mindenki, mert ott van egy összetett ökoszisztéma komoly felhőtámogatással illetve vállalati rendszerekkel, végső soron az sem elhanyagolható tény, hogy nem kell hozzá exploitos hackermagnet JVM-et telepíteni.

Pár éve még egy dolog szólt a Java mellett a pénz, hogy olcsóbb, de manapság már a Node.Js és a PHP elég jól lefedi azt a réteget, akinek olcsó alkalmazás kell, de még nem túl nagy.

Persze reméljük h a Java egyszer újra magára talál, hiszen legtöbbünk ezen a nyelven írta első GUIval is rendelkező szoftverét :)

2015. dec. 17. 19:19
 47/48 anonim ***** válasza:

"komoly üzleti alkalmazást már nem írnak javában"

Ezt te honnan veszed? CIB internet bankja mai napig java-t igényel, hogy egyáltalán be tudja lépni. Miről beszélünk?

2015. dec. 17. 19:41
 48/48 anonim ***** válasza:

Na a CIB pl tök jó példa arra amit mondtam.

"CIB internet bankja mai napig java-t igényel, hogy egyáltalán be tudja lépni."

Amit a Java sérülékenységei miatt szépen le is tilt a Chrome, így aztán telepített alkalmazást kell használni, ami meg egy munkahelyi gépen pl. megintcsak lehetetlen. Szív is vele a CIB Bank.

8 éve még övék volt a legjobb netbank az országban, mivel akkor még a web nem állt készen erre a fokú interaktivitásra és biztonságra. Manapság meg már senki sem készít vékonyklienst, a többi bank mint web alapú, nem is értem a CIB miért nem érezte, hogy eljárt már az idő.

A Java alapú szerveralkalmazásoknak még lehet jövője ha észbe kap az Oracle de a Microsoft rendesen elhúzott ebben már.

Nomeg persze ott az Android, az még vmilyen szinten Java, dehát az is egy kusza dolog, annak is meg van már számlálva a napjai, ha nem teszik rendbe. Pl. céges szinten már nem használnak Android telefont szinte sehol, mióta kiderült, hogy ovis módszerekkel lehet törni a legújabb verziókat.

2015. dec. 17. 19:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!