Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit tegyek, lesajnálnak mert...

Mit tegyek, lesajnálnak mert programozó vagyok?

Figyelt kérdés

Párom (sőt lehet hamarosan feleségem) szülei nagyon rendes emberek, jól kijövök velük, szeretnek is engem, egyetlen egy probléma van csak velük. Mióta megtudták, hogy programozóként dolgozom (ráadásul egy neves cégnél, meglehetősen jó fizetésért), elkezdtek lesajnálni. Félreértés ne essék, nem lenézni, hanem lesajnálni, Tehát ugyanúgy szeretnek, ugyanúgy kedvesek velem, csak mindig mondogatják, hogy úgy sajnálnak, hogy egésznap ülnöm kell és a képernyőt bámulnom.

Már nem azért, de manapság az irodai munkál 80%-a képernyőbámulás. Sőt a fiatalok is egésznap a Facebook képernyőjét lesik, szóval ne csináljunk már úgy, mintha egyedül a programozók bámulnák egésznap a monitort. Meg én tényleg szeretem csinálni, ez álmaim munkája.

Ront még a helyzeten, hogy párom és a családja (apukája és a két bátyja, de párom is) nagyon-nagyon gyakorlatorientált, műszaki emberek. Amolyan ezermesterek, akik mindent megszerelnek, megjavítanak. Akiknek a hobbija, hogy hétvégente ezt-azt javítanak.

Én viszont irtózom az ilyesmitől, és nincs is hozzá semmi érzékem. Utálom és untat. Úgyhogy szégyen nem szégyen, férfi létemre nem tudok zárat felszerelni, polcot felfúrni, szöget beverni a falba, és a többi otthoni barkácsdolog. Egyszerűen nem érdekelt, régebben a szüleim csinálták az ilyesmit, most meg a párom. Ő például imádja. Elvileg úgyis egyenjogúság van a nemek között, szóval ha ő ért hozzá és szereti is, akkor úgy vagyok vele, hogy csinálja meg ő. Én például sütni/főzni szeretek, úgyhogy amíg ő fúr/farag, addig én sütök,főzök. Ez most nem hangzik túl férfiasan, de őszintén szólva lesz*rom a hagyományos modelt, hogy a férfi fát vág, az asszony meg főz.

Lényeg a lényeg, hogy párom családjának az a fixa ideája, hogy azért lettem programozó, mert nem értek a műszaki/gyakorlati dolgokhoz. Mivel jól keresek, és jól is állunk anyagilag (saját ház, autó, megtakarítás), kitalálták, hogy mostmár anyagilag biztonságban vagyunk, úgyhogy nem kell továbbra is azzal kínoznom magam, hogy napi 8 órában a képernyőt bámulom, majd ők kitanítanak, és akkor beszállhatok a családi cégükbe. Tudni kell, hogy a családi cég az ilyen szerelő kisvállalkozás, víz, villany, fűtés stb. Van megrendelés, úgyhogy elkéne még egy ember.

De ezt tényleg teljesen jószándékúan vetették fel. Most erre mit lehet reagálni? Szeretem a munkám, jó vagyok benne, jól fizet, a műszaki dolgokhoz meg 0 érzésem van. Jóban vagyunk, nem akarom elrontani a viszonyt, de hiába reagáltam rá nagyon-nagyon udvariasan, nem akarják megérteni.

Elkezdtek győzködni, hogy de náluk is jól tudnék keresni, meg az mindennél többet ér, hogy mozoghatok, emberekkel találkozhatom, fizikai munkát végezhetek stb., és nem kell egésznap a képernyőt bámulnom.

Komolyan, sokszor már azon vagyok, hogy a képükbe ordítom, hogy b****meg, én szeretem bámulni azt a ki****** képernyőt!!!

Valakinek valami ötlet, hogy hogyan lehet a berögződött viselkedésüket megváltoztatni?

2015. dec. 10. 21:27
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
Szerintem mindenképp magyarázd el nekik nyíltan és őszintén, hogy te szereted a munkád és hogy ez a műszaki dolgokhoz nem értesz és nem is vonzanak. Ha szeretnék meg kell hogy értsék az álláspontod. Sok sikert! :)
2015. dec. 11. 20:04
 32/48 A kérdező kommentje:

Az érdemi válaszokat köszönöm! :)

Az intelligencia definicióját és a PISA-felmérések eredményeit pedig valamely más kérdés alatt kéretik tovább spammelni.

2015. dec. 11. 22:17
 33/48 anonim ***** válasza:
100%

Nos ezt ahogyan már előttem is írták, egy "csel" lenne a szülők részéről.

Dolgozz egy olyan munkát, amihez se kedved se tapasztalod nincs, és ráadásul nekik. -->FÜggeni fogsz tőlük, és mi lesz akkor ha csőd szélére kerül a vállalkozás? Leszenk ott olyan viták, hogy az egész család szétmegy rajta.

Én őszintén szólva megmondanám/megmutatnám, hogy miket csinálok. Vinnék vasárnap egy laptopot, majd a kávé után odahívnám a szülőket, hogy megmutassam nekik, mi is az én munkám. Például net Beans-ben előző este írsz nekik egy egyszerű kis programot. Mutasd meg nekik. Ők materiálisak. Amit nem látnak, az nem is létezik szinte. Mutasd meg nekik, hogy mivel is foglalkozol mostanában, és magyarázd el nekik szépen,

hogy

"szeretem a munkámat, és értem is. Azon felül jó is vagyok benne, ezért nem szeretnék váltani innen. Hisz minek javítsuk meg azt ami jó, ugyebár? Azon felül ez a munka álmaim munkája volt, és ráadásul anyagi biztonságban is vagyunk, hála ennek a munkának. Nem szeretnék beszállni a családi vállalkozásba, mert nincs hozzá affinitásom, és otthon munka után pedig örülök, hogy a családommal lehetek. És véleményem szerint a témát le is zárhatjuk"

Ezt így megmondod nekik, és valszeg megértik. Ez így eléggé határozott, és nyomatékos.

2015. dec. 12. 21:27
 34/48 A kérdező kommentje:
NetBeans helyett inkább Eclipse, de köszönöm, jó ötlet! :)
2015. dec. 13. 09:41
 35/48 anonim ***** válasza:
Mivel nagy gyerek vagy már, megmondod kerek-perec, hogy akadjanak le rólad, megvan a magad szakmája, szereted, kész. Nem kell túlragozni.
2015. dec. 13. 12:46
 36/48 anonim ***** válasza:
12%

#41! Szívesen! Milyen nyleven programozol? Mert én most tanulom a suliban a Java nyelvet. Most vesszük az osztályokat/metódusokat. Írunk kávéautomatákat/kutyát...

:D

2015. dec. 13. 13:13
 37/48 A kérdező kommentje:
Java nyelven. Eclipse-t használok, esetleg IntelliJ-t. NetBeans gyakorlásra, tanulásra jó, de éles programozásra semmiképp.
2015. dec. 13. 22:37
 38/48 anonim ***** válasza:
0%
Én megértem őket. Sokra nem vagy jó, ha arra képtelen vagy, hogy felnőtt férfi létedre egy ilyen konfliktust le tudj már végre rendezni anélkül, hogy "bäzmegot" kelljen a "képükbe ordítani".
2015. dec. 13. 22:52
 39/48 anonim ***** válasza:
66%
En meg azt mondanám nekik, hogy lelépek a lányotok mellõl, hiszen a párod is ludas,amiért nem állitja le a szüleit.
2015. dec. 14. 12:57
 40/48 anonim ***** válasza:
18%
Net Beans miért ne lenne jó programozásra?
2015. dec. 14. 19:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!