Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mi a véleményetek? Anyós-após-...

Mi a véleményetek? Anyós-após-pénzügyek-esküvő-unoka. Kacifántos kérdés következik. Többi lent.

Figyelt kérdés

Szóval, hogy az elején kezdjem. Mindketten viszonylag jó hátterű családból jövünk a párommal. Számomra ez a párom családjáról hamar kiderült, neki ezt mi nem tettük egyértelművé, nálunk ez nem számít. Nem élünk kacsalábon forgó palotában, nem cserélgetünk bútort szezononként. (lapos tv is kb 3 éve van a nappaliban, a többi még dobozos, ilyesmire gondolok)

Amikor összejöttünk, rá nem sokra "bevezettek" a pénzügyeikbe, és teljesen egyértelművé tették, hogyha egyszer ennek vége lesz, akkor én ne tartsak igényt semmire, mert ezekhez a vagyonokhoz semmi közöm. Jártunk vagy 1 éve, szóval WTF?????

Akkor én a páromnak elmondtam, hogy felőlem írathat az apja papírt, pont nem fog érdekelni, mert ha mi összeházasodunk, és jön ez a papír, akkor nekem is lesz papírom. Kicsit nézett, mikor soroltam a földeket, erdőket, repülőteret, de ez most tök mindegy. Mi ketten ezt lezártuk.

A tesójáék esküvőjébe annak idején 500.000 Ft-ot adtak, ami akkoriban nagyjából fedezte az esküvőt. Szóval tesóéknak nem sokat kellett költeni, plusz a menyasszony táncban elképesztő összeget kaptak. Teltek az évek és a párom tesójáéknál megszületett az első unoka. Azt a mennyiségű pénzt nem lehet elképzelni, amit odatoltak "unokának" jelszóval.

1 évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy nyitunk egy vállalkozást, de hiányzott még 2 millió Ft. Kértünk apóséktól. Ebből csak 1,5 milliót kellett visszaadni, a többit vegyük úgy, hogy majd ha összeházasodunk, ők ezzel beszálltak. Mert a tesóéba is 500.000-zal szálltak be.

Végülis eldöntöttük, hogy összeházasodunk. Beszélgettünk a költségekről, mert persze az érdekli őket, hogy mire és mennyit költünk, és mikor bemondtam a várható végösszeget(2,4 millió), akkor anyósom teljesen hidegen ennyit mondott: akkor 1,9, mert 500at mi már adtunk. (a vállalkozásban van az a pénz, nekünk 2,4et kell kifizetni/előteremteni)

Semmi gond nem lenne ezzel, nem is érdekel, hogy ad-e vagy sem, a mi pénzünk, a mi kívánságaink, így én (mi)hozom a döntéseket. Az esküvő bejelentése után 2 hónappal terhes lettem. Nemsokra rá vettek még egy házat a Balatonon. Szerintük jó vétel volt, de elég sok változtatást akarnak, iszonyú összegekbe kerül a felújítás, átalakítás. Természetesen ezt nekik az esküvő és a szülés évében kell megcsináltatni.

Semmit nem várok el, nem várom, hogy alám tegyék az aranytrónt, eddig se tartottam igényt semmire tőlük. Ha kaptunk, nagyon megköszöntük, örültünk neki, de ennyi. Sose tartottuk a markunkat(nem úgy mint tesóék).

Viszont most, hogy gyerekünk lesz, elvárom, hogy az én gyerekem is megkapja ugyanazt a tejjel-mézzel folyó kánaánt, mint az első unoka. Amiben majdnem biztos vagyok, hogy nem fogja megkapni, mert már a tesóék második babája is töredékét kapta meg. Értsétek: az első nagyjából 3 millió értékben kapott pénzt, ajándékot, bútort 3 év alatt, majd született a második akire 2 év alatt 500.000 körül költöttek. Páromban is felmerült, hogy az ő gyereke vajon megkapja-e ugyanazt a pénzt, meg mindent, amit a legelső unoka. Én nem hiszem. A másik ami zavar, hogy az elsőnek csak új dolgokat és a márkás dolgokat vették meg, a második már elég sok használt cuccot kap, és nekem már nem is szabad pl új babakocsit venni, mert minek, jó lesz egy használt is. Az hagyján, hogy eddig ők vették a kocsikat, nekünk meg magunknak kell megvenni.

Saját magam miatt mindegy lenne, tudom, hogy bármit megteremtünk mi magunknak, ezzel soha nem volt gond.

Viszont a gyerekemnek úgy gondolom, hogy bizony kijár ugyanaz, mint a másiknak. Ő semmivel se kevesebb, csak azért, mert nekik már a harmadik unokájuk. A pláne az egészben, hogy após mindent vezet, kinek mikor mit adott, napra pontosan. Ő mindig azt hangoztatja, hogy amit az egyik gyerekének ad, azt odaadja a másiknak is. (500.000 az esküvőre pl., vagy hűtő kellett a tesóéknak, ajándékként megkapták, mi meg az árát)Tehát utána tud számolni, hogy melyik unokája mennyit kapott...

Amiért ez most érdekes, az a ház felújítás, mert nagyon úgy néz ki, hogy arra fogva nekik most eléggé megcsappan a pénzük, össze kell húzni a nadrágszíjat. Aha, épp akkor, amikor a másik fiuk nősül, és gyereke születik.

A hónapok előrehaladtával egyre többet beszélünk a párommal erről, és amit őrajta látok, az a szomorúság. Ezt az érzést se erősíteni nem szeretném benne, viszont azt szeretném, ha igenis harcolna a gyerek dolgai miatt.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre. A hormonoktól nem látok tovább az orromnál, vagy tényleg jól érzékelem, hogy megpróbálnak minél kevesebbet adni? Rosszul gondolkodunk a párommal?

2015. júl. 23. 13:21
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim ***** válasza:
90%

na ezért nem kell adni egyik gyereknek sem..és csak minimalizálni a dolgokat.

jol kifogták veled...nincs pénz a vállalkozásra, kolcson kell kérni, utána meg, a millios eskuvo..ekkora baromságot.

számon kérnéd anyosodat, aposodat, hogy miért nem kolt a még meg nem szuletett gyerekre annyit, mint a másik két unokájára...

azt csinálnak a pénzukkel, amit akarnak, arra koltenek, amire akarnak, sot még a szabadidejuket is azzal, azokkal toltik akivel, akikkel akárják.

csak a férjedet ne uszitsd a szulei ellen.

2015. júl. 23. 15:26
 32/54 A kérdező kommentje:
Nincs repülőgépünk. Akkor mégegyszer: egy földterület van, amit repülőtérnek használnak tavasszal és nyáron.
2015. júl. 23. 15:36
 33/54 A kérdező kommentje:
Donne, te ezt hogyan dolgozod fel? Azt, hogy te és a babád a második, vagy a sokadik sorban vagytok? Magam és párom részéről mindegy, de ezt fogja látni a gyerekem, hogy a másik kettő mindent, őneki meg éppen csurran-cseppen? EZ AZ, ami engem zavar. És nem azt várom, hogy a meg nem született gyerekemre nem akar áldozni, hanem hogy már készíti elő a terepet az iszonyú szar dumájával, már most magyarázza a bizonyítványt. És az, hogy akármilyen bútort, kocsit, bármit tervezek, hogy majd megveszem, mindenre azt kapom, hogy nekem az minek újonnan, jó az használtan is. Hát szenilis lenne az öreg már, hogy elfelejtette, hogy 5 évvel ezelőtt csak egy ágyat 100.000ért vett meg? És hol a többi berendezés?? Ez cseszi a csőröm! Alsóbb rendű lennék, vagy a gyerekem, mert a másod szülöt fia családja vagyunk???
2015. júl. 23. 15:43
 34/54 anonim ***** válasza:
91%

Egyrészt, még nincs is itt a gyerek.

Másrészt, hacsak nem azt csinálják a nagyszülők, hogy karácsonykor átadnak a többi gyereknek egy saját vidámparkot, a tied meg kap egy tábla csokit, nem fogja észrevenni, hogy kevesebbet kap. Ezt a szülők szokták észrevenni, és sutyorogni a gyereknek, hogy a nagyi a Tomikát jobban szereti.

2015. júl. 23. 15:50
 35/54 anonim ***** válasza:
84%
egyébként, csak annyit kéne ilyenkor mondani, hogy igazatok lehet, hogy felesleges, de nekunk mégis csak fontos, hisz tudjátok ti is hogy van ez, amikor az elso gyerek szuletik, a szulo és a nagyszulok is igyekeznek a legjobbat megadni a babának.
2015. júl. 23. 15:55
 36/54 anonim ***** válasza:
87%

A lányom 3.ik unoka a családban,egyke.Van két unoaöcsi akik lényegesen többet kapnak mert amolyan kunyerálos fajták.Nyilván többet kapnak mint a lányom.

Ha te ugy érzed hogy a gyereked vagy te ettől kevesebb vagy akkor gondok vannak veled.Gyerekednek probáld majd megtanitani hogy a pénz nem minden.Ha jól csinálod akkor még 5évesen se fogja izgatni hogy unokaöcsiék mit kaptak.

A használt dolgokról a véleményem hogyha nem tetszik vegyél magadnak ujat,olyan nincs hogy nem tudsz magadnak a saját pénzedből azt venni amit szeretnél.

Ha a férjedet ráuszitod anyosodékra abból csak baj lesz,ha okos vagy nem teszel ilyet.

2015. júl. 23. 16:18
 37/54 A kérdező kommentje:

Eszem ágában sincs a férjemet uszítani. Saját elmondása szerint nagyot fog csalódni a szüleiben, akiktől mindig azt hallotta, hogy igazságosság, egyenlő bánásmód, korrekt viselkedés stb.

Természetesen meg figunk venni minden olyan dolgot, ami mi úgy gondolunk, az nem befolyásoló tényező, hogy ők erről mit gondolnak. De felháborít a gondolkodás mód, hogy nekem minek abból új. Felmerül bennem, hogy miért ne? Én miben különbözöm a sógornőmtől?

2015. júl. 23. 17:06
 38/54 anonim ***** válasza:
82%

Előre is bocs a véleményemért, de szerintem elég felvágós vagy. Először is, nem kellett volna azzal menőznöd a párod előtt, hogy te is íratsz majd házassági szerződést a földek meg erdők miatt, mert a szüleid földje meg erdője sosem lesz a férjeddel közös házassági vagyonod, (akár repülőtér, akár nem). Vagyis nem te vagy gazdag, hanem a szüleid.

Másodsorban a gazdag ember sosem attól lesz gazdag, hogy két kézzel szórja a pénzt, csak mert van. Mi is jómódúak vagyunk, de ránézésre meg nem mondanád, apám tízéves kocsival jár, mert nem érzi szükségét, hogy mások felé villogtassa, hogy évente újat vehetne, nekem meg több éves telefonom van, mert újar akkor veszek, ha elromlik. A 2,4 milliós esküvő, a minden gyereknek új babakocsi, az fölösleges pénzszórás. A házfelújítás nem az. (Egyébként házasodni meg gyereket vállalni később is tudsz, de ingatlant akkor kell venni, amikor kedvezőek az árak, és most, hogy lábalunk kifele a válságból, csak drágábbak lesznek.)

Harmadrészt: biztos vagyok benne, hogy ha már 4-5 évesek lesznek az unokák, a nagyiék egyformán fogják szeretni mindet. De egy csecsemő még nem túl érdekes önmagában, az elsőszülött unoka azért volt az, mert ő az első. Te sem fogsz ekkora felhajtást csinálni a második gyereked körül, most azért vagy felspannolva, mert ez lesz az első.

Egyébként a te szintén jómódú szüleid mennyire segítenek?

2015. júl. 23. 17:22
 39/54 anonim ***** válasza:
92%

Értem, hogy mi bajod, de azt kell mondjam, nincs igazad. Apósodék érzésem szerint szegényen kezdték, amijük van, maguk kaparták össze, és vigyáznak a pénzre, mert nagyon megdolgoztak érte. (nem biztos, hogy igazam van, de nagyon jellemző, amit írtál.) Az első unoka örömmámorában talán egy kicsit kiengedték a gyeplőt, a másodiknál viszont már visszatértek az alapállásba, és ez a te gyerekeddel is így lesz. Abszolút nem azt jelenti, hogy őt kevésbé szeretik.

Az én szüleim is megvették külföldről az első unokának a babakocsit (akkor még nagy szám volt), a másodiknak már nem, az összes többinek sem. Ettől függetlenül mindegyiket imádják, nyáron viszik őket strandolni, kalandparkba, ide-oda, komplett beosztás van (8 unokáról beszélünk), hogy mikor kik nyaralnak mamiékkal, mindegyiket imádják.

Nyugodj meg, és nyugtasd meg a férjedet is, a babának se jó, ha tele vagytok feszültséggel és negatív érzésekkel.

2015. júl. 23. 17:28
 40/54 anonim ***** válasza:
37%

Nem olvastam el a kommenteket, csak a kérdésre reagálnék:

Kérdező, te egy utolsó irigy, pénzéhes, tetves féreg vagy.

Mi jogon VÁROD EL bárkitől is, hogy mennyit ajándékozzon és kinek a saját vagyonából? Te egyszerűen beteg vagy...

2015. júl. 23. 17:53
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!