Igazából miért írnak rendszeresen "anyósként-apósként" az itteni kérdezők a "párjuk" szüleiről, amikor nem házasok?
Gondolom, megelőlegezik a rokoni kapcsolatot, pedig ez csak jóindulat a szülők részéről, ha a gyerekeik valójában még nem vállaltak semmi törvény szerinti felelősséget. Még akkor sem, ha már gyermekeik is vannak az együttélő gyerekeiknek.
Vajon az "anyós-após" is úgy beszél ilyenkor a gyereke "párjáról", mint a menyéről, vejéről?
Hát igen; egyszerűbb, de nem igaz. A párom apja meg pont annyira nem egyszerűbb, mint maga a kapcsolat, a viszony.
Azaz a bonyolultabb kifejezés tükrözi a kapcsolat bonyolultságát, nem? Hogy törvény szerint -azaz igazából- csak egy indirekt hozzátartozásról, vagy inkább hozzá nemtartozásról van szó.
A párja szüleitől egyáltalán nem várhatja valaki ugyanazt, még hasonlót sem, mint az anyósától-apósától.
Még akkor sem ,ha unokák vannak.
Ezek csak megnevezések.
Egy normális kapcsolatban, ahol a feleknek normális szüleik vannak, nem azon fog függni, hogy segítenek-e a gyerekeknek, hogy azok házasok-e és hívhatják-e őket anyósnak/apósnak "hivatalosan" vagy sem.
Nekem 16 évig volt "párom anyja", pár év után anyósomnak hívtam, ő meg a menyének. Ez után törvényesen is az anyósom lett.
Semmi nem változott.
Amit kinyilatkoztatsz, az elég véleményes. Ki így gondolja, ki úgy.
Én azt nem mondtam, hogy idegenek lennének. Viszont az sem elvárható senkitől, hogy elkötelezettként viselkedjen, ha a fő elkötelezettséget vállalhatók nem köteleződnek el egymás iránt.
Igazán nem akartam megsérteni senkit, de elgondolkodtató az elvárás , ha valaki maga nem felel meg az elvárásnak.
Ott van a kérdés még, hogy mi van, ha mondjuk valakinek a nemházastársa kórházba kerül. Mit mond, amikor esetleg papírt kell aláírni a kezelésről-kockázatos műtétről, és kérdik tőle, hogy "családtag"? Jó, hazudik, és azt mondja, aminek tartja magát. És mi van, ha valami papírt kérnek -mert egy aláírandó papírra rá kell írniuk, hogy pontosan ki határozott a betegről- ?
Nem hiszem ,hogy annyira semmit nem számítanak a formaságok, a "csak papírok", ha végülis évek múltán mégis kellenek.
Az is elég érdekes, hogy a melegek harcolnak, hogy papírral is megmutathassák az egymás íránti szoros és kizárólagos elkötelezettségüket, a -sokszor már gyerekes párok- meg elhanyagolják, mintha nem számítana.
Már hogy ne számítana.
Kérdésedből következtetem, nem vagy érdekelt, csupán kiváncsi.
Ha viszont nem vagy érdekelt, miért számít neked az, hogyan szólítja egyik ember a másikat?
Sokkal egyszerűbb az "após/anyós" megszlítás, mint az "Az az ember, aki párom anyja/apja". Ennél még az "ipa/napa" elnevezés is egyszerűbb.
.
Az, ki hogyan szólítja a másikat -és viszont- egyedül rájuk tartozik. Éppen ezért csak személyemre vonatkozóan törődöm vele.
Senki sem olyan jó és különleges, hogy számára két idegen egymás megszólítását megkérdőjelezze, irányítsa.
Engem is zavar. Az anyós/após a házastárs szülei.
Általában azok a nők beszélnek így mások előtt, akik cikinek érzik, hogy nem feleségek.
Tobbszor is voltam korhazban az utobbi idoben, halom papirt kellett kitolteni. Mutet elott megkerdeztek, kit irjanak be, ha ertesiteni kell valakit. Mondtam a ferjem nevet, kerdes nelkul felirtak. Szuletesi neven vagyunk mindketten, semmibol nem derult ki, hogy o a ferjem lenne. Egyetlen egYszer kertek hazassagi ak kivonatot: szulesnel. Ott ertheto okbol, az apasag miatt.
De se a sebeszeten, se a belgyogyaszaton nem erdekelt senkit. Ferfibaratok is jottek latogatni, kutyat nem erdekelte.
Egy szitu volt, ahol szormenten rakerdeztek: altatasos hasi mutet utan elutasitottam a kacsat, feltapaszkodtam es a ferjemmel elindultam a mosdoba. A nover annyit kerdezett, hogy o a partnerem-e (nem ferj, partner!). Bolintottam, novernek ennyi eleg volt.
Suoval a korhazas tevhit nagyon terjed, a gyakorlatban pedig senkit nem erdekel, hogy ki hazas es ki nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!