Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Miért nem érti meg anyósom,...

Miért nem érti meg anyósom, hogy nem viheti templomba a lányunkat és nem tömheti vallásos dolgokkal a fejét? Te engednéd hozzá egyedül?

Figyelt kérdés

Férjemmel bár meg vagyunk keresztelve,de mindketten ateisták vagyunk,engem így neveltek,férjemet vallásosan,de sosem lett az,ő sem hisz ilyenekben.

Azt valljuk,hogy mindent saját erőnkből érünk el,megdolgozunk érte. (és nem az isten segít meg).

Anyósom már akkor kiakadt,amikor megmondtuk,nincs templomi esküvő, mégjobban amikor megszületett a lányunk,és nem kereszteltük meg.

Most 4 éves,ovis szünet volt,először hagytuk anyósnál,3 napra,húsvétra mentünk érte.

Hazafele elkezdte mesélni,hogy templomban voltak,és hogy anyós olyanokat mondott neki,hogy nem az számít hogy mennyit dolgozunk,mennyi mindent érünk el az életben,nem a család számít,hanem isten imádata,őt kell szeretni,és majd megsegít,és a túlvilágon vár a megváltás,ez az élet csak átmenet,majd ha meghal,akkor lesz csak jó.És hasonló dolgokat.

Már elég messze jártunk,nem fordultunk vissza,telefonba mondtam el a magamét,mégis hogy képzeli,mi nem erre tanítjuk.

Erőteljesen gondolkozok,hogy amíg hatással tud rá lenni,mert kicsi,addig egyedül nem hagyom vele.

Vélemény?

2014. ápr. 22. 10:16
 61/104 anonim ***** válasza:
73%

Béketűrő természeted van, kérdező, anyósod hálát adhat az istenének, amiért nem én vagyok a menye... Ilyenekkel tömni egy kisgyerek fejét?

Szerintem anyósod - és most vallásosságtól teljesen függetlenül - nem normális. Pokollal ijesztgetni egy kisgyereket, ez már több, mint szimpla rosszindulat, anyósodnak orvos kellene.

2014. ápr. 22. 15:41
 62/104 anonim ***** válasza:
60%
Szia,én is pont így jártam anyósommal.Ugye az ítélet napját pont így magyarázta a lányomnak.Hát nálunk is okozott néhány álmatlan éjszakát!Anyósom bigott református,mi katolikus hit szerint neveljük a gyerekeket,de nem vagyunk bigottak.A nagylányom 11 éves,saját maga kezdett el hittanra járni délutánonkét az iskolába és csak azóta jár velem templomba is. Most pünkösdkor lesz elsőáldozó. A kisebbik lányom öt éves és már ő is el-eljön néha velünk a templomba. Azt gondolom,hogy ha egy gyerek érdeklődő ebben a témában, hozzáértő szakember foglalkozik vele akkor minden rendben.De csak és kizárólag akkor, mert ez nagyon nehéz terület, megijedhetnek!Magam sem vállalkozok hitoktatásra,mert bizony nagyon megrémülhet egy gyermek!A helyedben beszélnék anyósommal,mert ha vallásosak,akkor húsvétkor nyilván elmentek templomba és ha ott volt a pici,hát őt is elvitték. Lehet, hogy nem akart semmi rosszat, csak hát nem gondolta végig! Meg kell mondani, hogy többet szóba ne merje hozni!
2014. ápr. 22. 16:18
 63/104 A kérdező kommentje:

Nem húsvétkor vitte templomba,akkor már mi is ott voltunk,előtte volt nála hétköznap,szerda-péntek,mi szombaton mentünk.

elég nyugodt természetű vagyok,nem látom értelmét annak hogy szidjuk egymást,főleg nem a gyerek előtt,amikor mondta,miket mondott a nagyi,akkor sem érezhette még a hangsúlyon se,hogy idióta a nagyanyja,mert erre figyelek nagyon,szimplán elmagyaráztam neki,hogy butaságokat mondott a nagyi.

hozzáteszem,anyós nem dicsekedett ezzel,amikor ott voltunk,pedig nem 5 percet voltunk ott,a lányom pedig csak hazafele úton mondta.A poklos dolgot pedig csak ma,pedig eltelt pár nap.

2014. ápr. 22. 16:30
 64/104 anonim ***** válasza:
85%
Összegezve, anyósodnak semmi joga,hogy a Te általad meghatározott nevelési elvektől eltérjen, ha nem tetszik neki, nem kötelező az unokájával lenni. A többi leírt dolog csak szószaporítás!
2014. ápr. 22. 16:44
 65/104 anonim ***** válasza:
70%
Ahogy 65-ös leírta! Ha megfogadod kezdeti problémák után nyugogdt életed lesz, ha nem akkor anyósod szép lassan átveszi az irányítást az életed felett!
2014. ápr. 22. 16:48
 66/104 anonim ***** válasza:
58%

#23-as:

"Szerintem ettől nem kell félni, teljesen normális dolog a vallásosság.

Azt írod: "Azt valljuk,hogy mindent saját erőnkből érünk el,megdolgozunk érte. (és nem az isten segít meg)."

Gondold végig, melyik volt a te Érdemed, amiért megdolgoztál:

- megszülettél

- családba születtél, adott szülőkkel

- ide születtél, oktatást kaptál

- a munkádat el tudod végezni, mert

- tudsz olvasni és írni,

- nem vagy értelmi fogyatékos, sem testi

- nincs háború

- nem szenvedtél balesetet "

Lássuk. Először is a vallással nincs baj, amíg nem akarják ráerőszakolni arra, aki nem kér belőle, vagy nem tudja még eldönteni, hogy kér-e belőle. Egy 4 éves kisgyerektől hadd ne várjuk már el, hogy el tudja dönteni, hogy akar-e vallásos lenni, vagy sem.

Továbbá, az érdemek:

A megszületése az anyjának és apjának az érdeme. A családba születés úgyszintén, az oktatás megkapása pedig a nevelőinek az érdeme (a nevelők ált. a szülők, de ez nem törvényszerű).

A munkáját azért tudja elvégezni, mert kitanulta az ahhoz kellő ismereteket. Tehát ez az ő érdeme.

Az írás-olvasás elsajátítását szintén önmagának (és a szüleinek, tanárainak) köszönheti.

A testi és értelmi fogyatékosság hiánya valóban nem az ő érdeme (legalábbis az, hogy születésétől kezdve nem hiányos). Ezt az öröklődés folyamán a két szülőtől kapott gének minősége, valamint azok egymáshoz kapcsolódásának pontossága és sikeressége dönti el.

Az, hogy nincs háború, az a társadalom, az azt vezető politikusok, valamint a környező államok érdeme. Így tehát kis részben a szüleinek, mint társadalom tagjainak érdeme is, nagyobb részben az állam érdeme, amelyikbe született.

Az pedig hogy nem szenvedett balesetet, az részben az ő érdeme is, mert vigyázott magára, de egyébként sokmindennek az együttes érdeme (nevelés, környezet, szerencse, stb.)

Vagyis az általad felsorolt 8 szempont közül 1-2 tisztán az ő érdeme, 4-6 részben az ő érdeme (részben pedig a szülők, tanárok és a szűk környezet érdeme), 2-3 a szüleinek érdeme, 1 pedig azon társadalom érdeme, amelybe született.

Tehát miről is beszélünk akkor?

2014. ápr. 22. 18:25
 67/104 anonim ***** válasza:
72%

"Miért baj, ha a lányod megismer más látásmódot is, és valóban eldöntheti, hogy akar-e ateista, avagy hívő lenni? Esetleg a lányod megkérdezi majd, mi a véleményetek, meg lehet és kell beszélni vele. "

Mondjuk azért mert egy 4 éves kislány nem tudja eldönteni, hogy mit akar ettől az egésztől. Főleg, ha a kedves mama - aki a kérdés alapján a klasszikus bigott, fanatikus öregasszony - ügyesen manipulálja és mossa az agyát.

"(Megjegyzem, az ateizmus nem jobb semmivel a vallásosságnál. Az is egy vallás, ami a semmiben hisz.) "

Az ateizmus se nem vallás, és nem a semmiben hisz. Tájékozottan alkoss véleményt valamiről.

"hogy a husvét nem az ajándékozásrol, a csokitojás keresésröl szol..hanem a feltámadásrol, el lehet ezt magyarázni egy 4 évesnek az ö szintjén. "

Azt ugye nem te döntöd el, hogy ki mit, miért és hogyan ünnepel.

"Nincs itt gond, nagymama szereti az Istent meg az Egyházat, át akarja adni az örömét, Te meg add át az anyagiakat, ne foglalkozz a vallással, ez már beteges, ha ateista vagy minek ez a nagy tiltakozás? Mi történhet? Hiszen már általatok ismeri a gyermek a realista igazságot, akkor meg mitől féltek?"

Attól félhetnek, hogy egy négy éves kislány nem képes elkülöníteni a megalapozott tényeket a vallásos állításoktól, ráadásul sok vallás rendkívül káros az emberre, főleg, ha valami elborult, fanatikus interpretációban adják elő. Jóval hasznosabb, ha a gyerek először alap készségeket sajátít el és tényszerűen megismeri a legfontosabb vallásokat illetve, amik érdeklik és, amikor elég ismerete lesz, maga dönt a témában. Ez nem úgy megy, hogy a nyakába sózunk egy fanatikust, aki visszaél az információhiányával és az életkorában adódó befolyásolhatóságával.

"Az ateista szülők fohászkodnak a legserényebben az Úrhoz, mikor gyermekük halálos betegen fekszik."

És erre még büszke is vagy, mi?

"Ateista vilagnezet kemeny es kiabrandito es szomoru gondolj arra lesz majd halal a kozeletekben mit mondasz neki??

Soha nem tennem ki a gyerekem ennek."

Miért, az nem kemény és kiábrándító, hogy egy kozmikus démon felügyeli minden lépésed, ha valamit nem úgy csinálsz, ahogy neki tetszik, akkor örök időkre kitaszít/kárhozatba vet/kínoztat, stb.

Látod, mindent lehet félreinterpretálni, és ugyanúgy mindent lehet az adott gyerek életkorának megfelelő szinten és mélységben elmondani.

" Ja és a másik meg az, hogy akik itt mondják, hogy nincs joga a gyereknek ilyet mondani? Mert miért nincs? Az anyja meg mondja az ő véleményét. Majd a gyerek eldönti, mi tetszik neki, mit hisz el, mi áll hozzá közelebb. "

Azért nincs, mivel a gyereknek a tényeket célszerű elmondani. N+1 vallás van, ha tényszerűen ismeri őket, az sose árt, de a térítőszövegeket, fanatikus monológokat, keresztény bűnkultuszt távol kell tartani egy fiatal kislánytól.

" 59- hát ne haragudj, de ahogy a kérdező nyilatkozik a hit kérdésről, meg a vallásos dolgokról én azért meghallgatnám a másik oldalt is."

Tehát a kérdező alapból hazudik, csak azért mert ateista? Akkor most melyik oldalnak ismeretlen fogalom a tolerancia?

2014. ápr. 22. 20:20
 68/104 anonim ***** válasza:
23%
Nem kell tovább vitatkozni ezen kérdező nem hagyja ott 3 napra a gyerekét aztán nagymamának nem lesz ideje templomba vinni a gyereket. Kérdező tudta, hogy nagyi jár templomba, akkor gondolhatta volna, hogy oda is elviszi a gyereket a 3 nap alatt, nem a szögre akasztja addig a lakásban.
2014. ápr. 22. 20:26
 69/104 anonim ***** válasza:
71%

Katolikus vagyok, de egyszer sem mondták nekem, hogy a mi vallásunk abból állna, amit az előző válaszoló írt mégpedig:

"...hogy egy kozmikus démon felügyeli minden lépésed, ha valamit nem úgy csinálsz, ahogy neki tetszik, akkor örök időkre kitaszít/kárhozatba vet/kínoztat, stb."

Kizárólag a nagymama hibája, ha így állítja be a vallást és a hitet, azt az egyébként sokaknak csodálatos dolgot, ami nekem is csak jó dolgokat adott az életemben.

Így tehát ha a nagymama tényleg ilyen dolgokkal ijesztgeti a lányodat, akkor teljesen megértem kérdező, hogy nem akarod, hogy hallja ezeket...

2014. ápr. 22. 20:32
 70/104 anonim ***** válasza:
60%

"...hogy egy kozmikus démon felügyeli minden lépésed, ha valamit nem úgy csinálsz, ahogy neki tetszik, akkor örök időkre kitaszít/kárhozatba vet/kínoztat, stb.

Persze főleg, hogy az egész Biblia arról szól, hogy ha megbánod bűnödet megbocsátást nyersz. Ilyent a nagyi nem mondhatott a gyereknek arra mérget merek venni.

2014. ápr. 22. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!