Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Megteheti ezt anyósom?

Megteheti ezt anyósom?

Figyelt kérdés
Férjem sajnos két éve elhunyt, majdnem 25 évet éltünk együtt. Határozott kérése volt, hogy a hamvait elszórva szerette volna, amit anyósomnak is elmondott korábban. Én akkor fájdalmamban, és anyósom erőszakosságágnak köszönhetően nem tettem meg, hanem a temetőben helyeztettem örök nyugalomra, egy két személyes urnafülkében. Anyósom kihasználva a lelki állapotomat, kérte, hogy a hamvakból külön egy kis urnába tegyenek neki, amit majd ő elszór a férjem nagymamája sírjánál. Én ebe belementem, nem gondoltam , hogy nem fogja teljesíteni az ígéretét. A kis urnát elvitte haza, azóta is ott van nála, hol ide hol oda rakosgatja, pakolgatja, nincs állandó helye. Megtudtam, hogy esze ágában nincs elszórni, a nővérének elmondta, hogy csak azért mondta ezt nekem, hogy megengedjem, hogy kapjon a hamvakból. Én akkor 3 hónapot táppénzen voltam, idős szüleim támogattak, segítettek engem, föl sem tudtam fogni, mi folyik körülöttem. Az urnás temetést is azért engedtem, mert anyósom elkezdte, hogyan, kihez fog ő kijárni a temetőbe, ha nem lesz ott a fia? Engedtem, úgy voltam vele, majd évek múlva, ha már mindketten túl leszünk ezen a hatalmas fájdalmunkon, és el tudom engedni, akkor majd teljesítem az utolsó kívánságát.. Most anyósom kitalálta, hogy ő haza szeretné vinni a temetőből az urnát, legyen otthon vele a fia teljesen! Én ezt nem engedem, így a kapcsolatunk teljesen megromlott, nem is beszélünk már egyáltalán. Nagyon félek, hogy egyszer csak üres nyughelyet találok, hogy anyósom elviszi az urnát! Azt tudni kell, hogy neki a pénz a nyelve, szerinte mindent el lehet intézni pénzzel, él is vele rendszeresen. Került ő már előre műtéti várólistán nem egyszer, különböző szanatóriumi beutalóval másokat megelőzve, és még sok mindent írhatnék.. Időközben elmondta, hogy sosem szeretett, szerinte csak az anyagi jólét miatt mentem hozzá a férjemhez, betettem a jóba a s.ggemet, csupasz p.csával jöttem ebbe a házasságba, nem is érti mit szeretett rajtam annyira a fia. Apósom már nem él sajnos, férjemnek testvére nincs, gyermekünk nem született. Anyósom szinte teljesen kisemmizett a férjem utáni örökségből, de ez már egyáltalán nem érdekel, a saját lelki nyugalmam érdekében, ezt már régen elengedtem. Gyönyörű házasságunk volt, nagy szeretetben, békében éltünk, egyikünk sem gondolta, hogy ennek egy hirtelen tragédia fog véget vetni.
2023. okt. 29. 09:34
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
94%

"Nagyon félek, hogy egyszer csak üres nyughelyet találok" - Ki fizette az urnahelyet? Az dönthet a továbbiakról. Ha te, akkor menj be a temetői irodába, és ott tudsz intézkedni, hogy senki más ne vihesse el.

Ha neked ennyire fontos, haza is viheted a hamvakat.

2023. okt. 29. 09:41
 2/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Természetesen én fizettem mindent, az én nevemre szól minden! Még anyósom óriás koszorúját is, amit ő rendelt a fia életkorának megfelelő virágok számával. De attól félek, hogy ő mint az édesanyja, kiadják neki az urnát.

2023. okt. 29. 09:52
 3/20 anonim ***** válasza:
86%
Sajnálom a veszteségedet. De mindaddig bármit tehet az anyósod, míg te hagyod. Mert te hagyod. Ugyanis nincs elég érzelmi tartalékod, határaidat nem tudod felállítani, nemet mondani. Egy szakember segíthet ebben. Mert így nem lehet élni, ne haragudj.
2023. okt. 29. 10:05
 4/20 anonim ***** válasza:
96%
Be kell menned az irodába. Adj be egy papírt (2pld, aláiratod az átvételt), hogy csak a te utasításodra csinálhatnak bármit. - Biztos van erre vonatkozó törvény vagy szabály vagy rendelet, azt nem ismerem, utána lehet nézni. Számíthat az, hogy téged mint fizető gyászoló hozzátartozót láttak ott, és tőled írásbeli utasítást/tiltást kaptak.
2023. okt. 29. 10:13
 5/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2023. okt. 29. 10:16
 6/20 anonim ***** válasza:
98%

Menj be a temetői irodába és szólj előre, hogy várható az anyósod, de te nem engeded elvinni a hamvakat. Írásban is erősítsd meg.

Az öröklésből hogy tudott kiforgatni? Ez Magyarországon meglehetősen nehéz,

2023. okt. 29. 10:25
 7/20 anonim ***** válasza:
96%
És ha kiemeli és elviszi? Ugy hogy nem kér engedélyt rá senkitől? Nem fogod tudni bebizonyítani, hogy ő volt. Én a helyedben hazavinném, mielőtt megelőz. Vagy kicseréli a hamvakat a kandalló hamujára.
2023. okt. 29. 10:26
 8/20 anonim ***** válasza:
35%

Nyilván nem tehet ilyet anyósod, de amúgy semmi értelme ennek a hisztinek, amit te is művelsz. Bmeg, lehet, hogy neked 25 évig a férjed volt, neki meg vagy kétszer annyi ideig a fia.

A gyerekét vesztette el, ennél nagyobb fájdalom nincs is, nem is csoda, ha kicsit megzakkant. Gondolom, ő úgy éli meg, hogy ennyi maradt a gyerekéből, a hamvai.

Te meg úgy teszel, mintha a férjed a te tulajdonod lett volna, és neki kb. semmi köze hozzá.

2023. okt. 29. 10:27
 9/20 anonim ***** válasza:
93%
Én paranoiás vagyok, de megszüntetném a sírt és teljesíteném a férjem kívánságát, szétszórnám valahol a hamvait, a hegyekben például, az erdőben. Sőt, én elmennék anyósomhoz és az urnát is elvinném, amibe a férjem egy része van. Csak leemelném a polcról és kimennék, mikor nem figyel.
2023. okt. 29. 10:32
 10/20 anonim ***** válasza:
3%
Ja mindent te fizettél persze, a meghalt férjed pénzéböl. Azon vagy hogy megkeserítsd azt a szerencsétlen vénasszonyt, es erre keresel itt igazolást. Tipikus nárcisztikus szemelyisegzavar
2023. okt. 29. 10:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!