Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Tényleg zsugori vagyok?...

Tényleg zsugori vagyok? Férjem öccse házat szeretne venni. Férjem megemlítette a szüleinek, hogy adunk neki kamatmentest kölcsönt, ne a bankok pénzét gyarapítsa. Megemlítettem, hogy én nem vagyok abban biztos, hogy ebbe beleegyezek.

Figyelt kérdés
Megkaptam anyósomtól, hogy ez azért van, mert nem tudom, mi az a testvéri szeretet, (nincs testvérem), zsugori vagyok, ilyesmi. Azért bánt a dolog, mert én és férjem anno részint a szüleim pénzéből idnultunk el (anyósomék nem támogattak), nélkülük mi is nehezen boldogultunk volna. Van gyerekünk, szinte folyamatosan teljes munkaidőben dolgoztam mellette. Lányom pár év múlva egyetemre megy, nem érzem úgy, hogy jó ötlet lenne, hogy 10 éven át férjem öccsénél álljon a pénzünk. Szóval nem tudom. Egy testvérnek tényleg kötelessége támogatni a másikat? Úgy, hogy férjem öccse nem alapított családot, részmunkaidőben dolgozik, beutazta az elmúlt években fél Afrikát, tehát nem beteg vagy nincs ilyen nehézsége.

2021. júl. 11. 18:34
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:
23%
A kölcsön összegének arányában, legyen tulajdon-hányadotok a lakásban, így védve van a pénzetek, gondolom ez valahogy törvényileg megoldható. Ezt a férjed sem kifogásolhatja, mert adtatok, de meg is védtétek a pénzetek..
2021. júl. 11. 20:03
 22/52 anonim ***** válasza:
95%

Család, barát, ismerős, idegen - pénznél nem számít. Én nem adnék, végképp nem ilyen anyósi érzelmi zsarolgatásokkal.

Ha mégis belementek, MINDENT le kell papírozni. De ne menjetek bele.

2021. júl. 11. 20:08
 23/52 anonymousreview60 ***** válasza:
93%

#21: Ez nesze semmi, fogd meg jól, mert a Kérdező nem fog akarni odaköltözni vagy mást odaköltöztetni, ha az öcs nem fizet. És a - mondjuk - 25%-ának a kifizettetését is embertelenül nehezen tudja elérni, ha az öcs valamiért nem akar/nem tud fizetni. Igen, a pénz be lenne védve. A távoli beláthatatlan jövőre.

Hasonló esetben inflációkövető kölcsönt szabad adni legfeljebb, és azt is szerződésben rögzített törlesztéssel (ingyenes előtörlesztés mellett). De a Kérdező körülményei miatt most inkább úgy sem.

2021. júl. 11. 20:11
 24/52 anonim ***** válasza:
100%
21: a tulajdonhányaddal az a baj, hogy ha valami zűr keletkezik ott később (pl. a kedves testvér valami adósságot csinál), és jelzálog kerül a lakásra, vagy csak megterhelik a lakást, elég érdekes szituációba fognak keveredni. Plusz akármi történhet, és a tulajdon nem csak jogokkal jár, hanem kötelezettségekkel is. Ha öcsi nem javíttat meg valamit, és emiatt ázik a szomszéd/bármi más, és a szomszéd is elindul a saját jogi útjain, a tulajdonosokat fogják kötelezni, hgoy csináltassa meg. Egyébkét meg, van egy mondás, hogy "közös lónak túros a háta", azaz sebesedett, feltört. Egy ingatlan egy valakijé legyen, ne többeké. Remek példa erre a számtalan ingatlanjogi per, amik többnyire az ilyesmi szituációkból fakadnak. De egyébként is: valaki vagy adjon, vagy ne adjon, de nem lehet valami félig adni. És a legszerencsésebb jelen esetben nem adni.
2021. júl. 11. 20:13
 25/52 kovpet ***** válasza:
100%

"ne a bankok pénzét gyarapítsa"

Ja, értem, inkább a tiéteket csökkentse?

2021. júl. 11. 20:13
 26/52 anonim ***** válasza:
15%
21 vagyok... Akkor esetleg haszonélvezeti jog bejegyzése a kölcsön megadásáig? Ez sem jó?
2021. júl. 11. 20:20
 27/52 anonim ***** válasza:
31%
Mindegy, amúgy én sem adnék kölcsön, de valami köztes megoldást kerestem.
2021. júl. 11. 20:21
 28/52 anonim ***** válasza:
70%

Legyen tiétek a ház 100 %ban.

Ha kifizette az utolsó forintig atiratjatok.

Csak így mennék bele.

2021. júl. 11. 20:27
 29/52 anonim ***** válasza:
95%
21 és 26: A haszonélvezeti jog nem egy ilyen jogintézmény. Ha az egyszer valakinek megadatik, akkor haláláig megilleti, hacsak ő önként le nem mond. Ettől nem lehet valakit "megfosztani". Jogilag ezernyi papírt kellene vele aláíratni közjegyzőnél, hogy így meg úgy adja vissza a pénzt X időn belül, de itt megint felmerül a szituáció, hogy mi lesz abból ténylegesen, ráadásul ez megintcsak "megöl" egy családi kapcsolatot, és a kamatot leszámítva nem különb egy banknál. Ilyen "nagyobb pénzeknél" jobb a békesség, és nem adni kölcsön.
2021. júl. 11. 20:27
 30/52 anonim ***** válasza:
100%
28-cal az a baj, hogy hiába veszik meg amguknak a házat, ehhez nekik kellene hitelt még felvenniük, mert feltételezem nem fölös 30-40 milliójuk lenne erre a célra. Önmagukat meg minek verjék adósságba, ha az öcsisajt időközben visszatáncolna az egészből, nekik ott a másik ház meg a hitel már, és erről a házról is gondoskodni kell. Szóval ez sem az igazi.
2021. júl. 11. 20:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!