Tényleg zsugori vagyok? Férjem öccse házat szeretne venni. Férjem megemlítette a szüleinek, hogy adunk neki kamatmentest kölcsönt, ne a bankok pénzét gyarapítsa. Megemlítettem, hogy én nem vagyok abban biztos, hogy ebbe beleegyezek.
Családi kölcsönt is csak közjegyzővel. De még úgyse.
Sajnos én is bekaptam a paci kukit a kedves lébecoló testvérkék miatt
Először is 4-esnek nagyon igaza van! Ilyen horderejű kérdésnél ne nyilatkozzon, pláne ne ígérjen egymagában az egyik házastárs, hanem csak miután otthon, kettesben a házastársak átbeszélték.
Másrészt....
Abban se lehettek biztosak, hogy egyáltalán visszaadja. Akár önhibáján kívül. És akkor mi van? A gyerek lakására félretett pénz elúszott a semmibe.
De abban is igazad van, hogy ha vissza is fizeti 10 év alatt: ha mondjuk tudnátok venni gyereketeknek az egyetem városában egy szerény kis lakást, máris megspóroltok 5 évre egy horribilis költséget. Vagy ha pár év múlva férjhez menne, családot alapítana.
És azért álljon meg a díszmenet!
Ahogy számolgatod, férjed öccse is 40 körül lehet. Miért most áll neki saját lakást venni? Eddig hol, hogyan lakott? És ahogy írod, eddig se törte össze magát a spórolásban.
És egyébként mi a gond azzal, hogy banktól vegyen föl hitelt? Ha nem kapna a banktól, akkor egy okkal több, hogy ti se adjatok neki (mert nem tudná visszafizetni).
Anyós segíti őt a lakáshoz jutásban vagy csak a szája jár?
Ja, és van testvérem, úgy írom, hogy ebben a helyzetben én se adnék, kérdező!
Aha... Értem... Tehát, az öcskösnek arra voltak milliói, hogy Afrikában dáridózzon, de arra, hogy elinduljon az életben, arra nincs...
Ilyen embernek adnátok súlyos milliókat, aki lehet, hogy inkább elmegy majd Honolulura a hátsóját süttetni, minthogy a tőletek felvett hitel összegét fizesse...
Akkor azt mondom, oké, adjátok, ha minimum van 40 millió forintotok, ami csak úgy van, és nincs mire költenetek, mert a házatok is tökéletes, minden modern.
De, gyanítom nem vagytok így elengedve anyagilag...
A lányotok is egyetemre megy, amire ha nem kerül be állami ösztöndíjjal, akkor szintén több millió forintba fog kerülni!
A férjed is nagyon felelőtlen, hogy csak így, egyedül osztogatja a milliókat...
Még az anyósnak is elment az esze...
Jó kis családba házasodtál, mondhatom! Ilyen családba én is szívesen beházasodnék!
Egyértelműen leírta itt 13 ember, hogy nem.
Ebben ne engedj. Se a férjednek, se anyóséknak, sem senkinek.
Nem vagy zsugori. Ne adj kölcsönt neki! Ne légy hülye! Ne engedj az érzelmi zsarolásnak.
1. Tisztelet
Ilyen horderejű kijelentést tenni a házastársnak nem ismerve a párja álláspontját tenni bunkóság.
2. Marci Hevesen
Az utazásokból ítélve az öcs eddig tücsök volt, nem szorul(t) rá a segítségre. Pusztán az eddigi életmód következményeivel kell éljen.
3. Kamat
Én anyámtól kaptam 2,5 M önerőt, 7,6 M a hitel. De amikor végtörlesztettem, és az ecélú megtakarításom nem járt le, az öcsémtől vettem fel áthidaló hitelt. Amire jegybanki alapkamatot fizetek. Ha nem tenném, akkor az inflációs rész az tkp. ajándék lenne.
4. Szerződés
Testvérek közt is millió felett már szerződést érdemes kötni. Mi nem kötöttünk, mert már nagyon a végén járunk a családi törlesztésnek is. Szerencsére túl gyorsan zajlott a dolog.
A gyereknek kell lakás, esetleg albérlet, de a kollégium sem olcsó! Kérdés, hogy a választott szak milyen, és nem fogja-e félúton otthagyni, és másba kezd majd ! Mi a helyzet a nyelvtanulással? Lehet majd akar esetleg pénzért szaknyelvet is tanulni? Vagy nálunk jogon minden kicsit tehetősebb hallgató elmegy Erasmusra, és úgy tudom, hogy ez máshol is így van, na, az is pénz! Minden pénzt félre kell tenni ! Nem beszélve az érettségi bankettről, ruháról (lányoknál igen drága), és iskolától függ, nálunk iskolán belül az egyik osztály az érettségire elvert így vagy 180 000 Ft-ot/fő, nálunk meg valami 5000 Ft/fő volt. Akármi is az összeg, a gyerek marad szégyenben a maradék kis időre, ha nem fizetitek ki. Szóval, pláne a mai covidos világban, minden félretett pénz kell! Amúgy meg, ha volt pénze Afrikára, akkor legyen másra is. Bocsánat a heves kirohanásért, csak a legjobb barátom épp egy hasonló szituációban van, szintén hasonló "testvéri szeretet" címszó alatt. Magyarázd ezeket mind el a férjednek. Nyugodtan gazdagítsa a bankot, én úgy gondolom.
Egyébként meg: hiába írattok vele alá akár tartozáselismerő papírt, amivel ti futkoshattok esetleg évek múlva a végrehajtóhoz, annak a költsége újabb kb. 60 000 Ft lesz legalább, hogy elinduljon a végrehajtás, de ha semmi nincs a nevén, semmit nem tudnak behajtani, a lakást meg elárverezhetik, de az ilyen lakások mindig olcsóbban kelnek el, mint a tényleges áruk, és akkor meg végképp örökharag van. Szóval, jobb a bank. Az anyós meg persze, szeretné elrendezni a kicsi fia életét, de ezt ne a másik kicsi fia útján akarja, aki Afrikába valahogy eljutott így is.
5. Gyerek
A saját gyereked egyetemi képzése, lakhatása, esetleg későbbi lakása éppen elég kiadás lesz nektek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!