Visszakövetelheti a gazdája?
Sziasztok!
Befogadtam egy cicát, akit hónapok óta én etetek a kertemben. Folyton nagyon éhes volt, nagyon vágyott az emberi érintésre is.
Elvittem orvoshoz, bolhás volt szegény, a füle gyulladt. Kikezeltük, erre valaki felrakta hogy eltűnt a macskája és ő az. Baromira megszerettem, 2 hete már nálam van, tökéletesen érzi itt magát.
Hónapok óta én etetem, most a pénzemen vettem neki itthonra mindent, kikezeltettem a betegségéből. Ezek után köteles vagyok visszaadni?
Holnap megnézi az állatorvos, hogy chipje van-e. Ha igen, akkor jogilag muszáj visszaadnom igaz?:(
Pedig a gazdája nem vigyázott rá és hagyta egy nagyon forgalmas részen császkálni. A betegségeivel sem törődött és nem is etette rendesen szerintem.
Múltkor volt egy szép hosszú poszt a Facebookon, hogy aki kóbor macskát befog és nem ad vissza a gazdájának,az egyszerűen tolvaj.
Kb könyörgött egy állatmenhely alapítványa,hogy az emberek ne vigyék haza más emberek macskáit csak azért, mert a macska sétál az utcán.
Nem kell megmenteni őket,a gazdis macska hazamegy,ha NEM zárják be "jóindulatú " emberek!
Macskás ismerősi körben szinte mindenkinek úgy (vagy azért) van cicája - nekem is -, mert kiszedtük valahonnan. Sufniból, autó alól, csatornából. Éhesen, agyonfagyva, csontsoványan
Kivakartuk féregből/bolhából, orvoshoz vittük és feltápláltuk.
A mi utcánkban is mászkál pár cica. Van, amelyiken biléta is van. Fényes a szőrük, és látszik, hogy jóltápláltak. Senkinek nem jut eszébe összeszedni, hazavinni, "ellopni".
Valaki keresi, plakátol és közösségi oldalon posztol
A kérdező hetek óta bezárva tartja a macskát. Előtte a macska napok óta nem talált haza. Ahogy írta valaki, ez az oldal egy fertő. Nézd meg kik vannak lepontozva
34!
Sajnos nálunk (megyeszékhely) a jól tartott,láthatóan gazdis macskákat is hazaviszik az utcáról,sőt,egymást biztatják a felülvezérelt "állatvédők".
Ezért tett ki az alapítvány felhívást. Nekik szólt. Mert a törvény szerint ez lopásnak minősül. Más tulajdonát illegálisan hazavinni.
Más tulajdona se sétáljon az utcán.
Még a kóbor macskákat is alig fogadják be, ne mondd már, hogy jól tartott háziakat lenyúlnak! Láttál ilyet a saját szemeddel? Nem.
37!
Sajnos nálunk megtörténik...
Nem véletlenül lett a felhívás közzétéve...Sokan kóbornak,elhagyottnak tekintik azt a macskát,amelyik mer nyávogni egyet az utcán. Viszik rögtön haza.
Sok macska így lesz meg a helyi facebook csoportban is. Kiderül, hogy felvette az utcán, hazavitte,mert ott volt.
Nagyon hibás hozzáállás...
Szigorúan jogilag nézve igen, visszakövetellheti, te viszont kérheted azon költségeid megtérítését, amit ez idő alatt az állatra kölöttél.
A valóság viszont az, hogy egyrészt cicába nemigen szoktak tenni chipet, és ha ennyi ideig nem kereste senki, akkor ez után már valószínűleg nem is fogja. Amúgy a macska olyan állat, ami ő maga választ gzdát, nem a gazda a macskát. Ha tehát téged választott, akkor gyaníthatóan a későbbiekben is meg fog szökni és visszamegy majd hozzád, hiába is másé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!