Hogyan mondjam meg az oktatómnak hogy amit csinál nem jó?
Ne okoskodj olyan témában amihez nem értesz. Nyilván azért ő az oktató és te a tanítvány,mert jobban tud bizonyos dolgokat. Azt a "szegény lovat" meg ne sajnáld már ennyire. Ennyi erővel azért is sajnálhatnád,mert lovagolnak rajta,mert szegénynek súlyt kell cipelnie...
Nem kellene elfelejteni ,hogy a ló még mindig haszonállat. Szeretem őlet én is,de ez a mindenért sajnáljuk szegény lovakat felfogás olyan idegesítő már.
Mondjuk egy képet rakhatná róla, hogy mire gondolsz, mert van aki merevkikötővel dolgozik, van aki gouge-ot vagy chambont tesz a lóra. Mi kezdő lovasok alatt merev kikötő használunk, mert így azon támaszkodik, feladja a hátát és helyes tartásban közlekedik. Ha jól van csatolva nem nézhet a ló lejjebb, mint helyes lovaglásnál.
Ez egy chambon: [link]
Merev kikötő: [link]
A segédszárak használatából akkor lehet gond, ha túl rövidre vannak csatolva, ha túl hosszúak, hatásuk nincs.
De ha nem tudod mi mire való, mi a hatása, sőt még megnevezni sem, akkor milyen jogon bírálod és oktatod ki az oktatódat?
Gondolom azért merült fel a kérdezőben ez a kétely, mert ma már a csapból is az folyik, hogy a segédszárak csak rosszak lehetnek. Ez egy ma divatossá vált nézet, ha szóba kerül, rögtön jön a fikázás. Abba senki nem gondol bele - tisztelet a kivételnek - hogy ha jól használják, akkor "segítenek" kiküszöbölni egy problémát.
De hogy a kérdésre is válaszoljak, ameddig oktatóhoz jársz, addig teljesen indokolt, ha lazán lekötik a lovat alattad :) Így tudsz az ülésedre meg az érzésekre figyelni, és nem zavar meg, hogy még nem tudod "szárra lovagolni" a lovat, ezért az felkapott fejjel, beejtett háttal ellened dolgozik. Majd ha a csizmád a helyére kerül, a kezed megnyugszik, az ülésed fellazul, akkor le fogják venni, és foglalkozhatsz a lóval is :)
Én mondjuk sose tettem semmit a lóra futószáron, de mindenki alatt normálisan közlekedett. Igaz, szárat nem fogtak kezdők, és amikor már igen, úgy azt először csak kapicánba csatoltuk.
De a mellettem oktató másik illető meg mondjuk kötözött sonkát csinált a lóból, és mindig volt rajta valami. Gumikarikás a kezdődnek, chambon vagy gogue a tapasztaltabbaknak, veiroter a díjlovas palántáknak...
Igazából szerintem ahogy egyre jobb, tapasztaltabb lovas leszek, úgyis ki tudod majd alakítani a saját nézeted, hogy szerinted mi hogy jó a lónak és a tanítványnak, mi hogy kivitelezhető, mennyi időt igényel, stb. Ez most egyfajta tapasztalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!