Bántalmazott ló fegyelmezése?
Egy elég sokat bántott csikót hoztam haza (kb. 2 éves) suttyóktól. Dolgoztam sokat lovakkal (kultúrált lovakkal...), de sajátom még nem volt sosem. Normális esetben egy darabig még vártam volna vele, de őt nagyon megsajnáltam, mikor megláttam hogy él (körmölve, pucolva nincs, oltásai és papírja nincsenek, kinn született szinte az utcán (fához volt kötve egész nap, közterületen).
Akitől vettem, azt mondta kezes volt nagyon, de mióta (idegen emberek, akik szabadon jártak keltek arrafelé, mert semmi kerítés) bottal rendszeresen verték, azóta elkezdett csipkedni, néha harapni. Engem még nem harapott meg erősen, de látom a hajlamot ahogy mindíg a száját fordítja a kéz felé, és mindíg készen áll csípni. Vannak jobb pillanatai, mikor nyugisan simítom, akkor nem akar oda kapni, szépen nyugodtan áll.
Sokan mondják, hogy nem szabad hagyni csípni, oda kell nagyot vágni neki.... de nem hiszem hogy ez jót tenni a kapcsolatunknak, mivel előző helyén is mindig csak kapott...Nem egyértelmű nekem, hogy önvédelemből teszi-e, vagy alattomosságból, esetleg nemi mivoltából adódóan (csődörke).
Szoktassam le a csipkedésről pofon-büntetéssel már az elejétől kezdve, vagy egy darabig még nézzem el neki, hátha leszokik róla, ahogy elkezd bízni, és megszokja az új helyét, embereket és rájön hogy nem bántjuk?
Köszi a tanácsokat előre is! (nyilván nem csak itt informálódok, de a legtöbb véleményt egyszerre itt kapom :)
A lényeg az, hogy elsősorban tanulja meg, hogy te vagy a vezér. Ha te vagy a főnök, akkor melletted biztonságban fogja tudni magát. Ha biztonságban rudja magát, bízni fog benned. Nem lesz könnyű, s rövid menet. Ha ez.megvan elkezdheted a rehabját.
Szerintem
Nekem is van lovam, kicsit távolságtartó ő is.
Az én tapasztalatom az, hogy időt kell neki hagyni, sokat foglalkozni vele, hogy érezze a törődést és minél jobban hozzád szokjon. Hogyha erősen kötődik már hozzád, akkor érdemes ezzel a problémával foglalkozni, hogyha bizalom van köztetek és úgy csipked, akkor jöhet érte a bünti :)
A ló nem úgy ötődik és szeret, mint az ember. Neki nem csak szeretet és biztonság kell, nem olyan értelemben, mint mi hisszük. A ménesvezérre időről időre rápróbálnak, hogy még mindig domináns-e, még éber-e, stb., hiszen ha baj van, ő dönti el, futni kell-e, milyen menekülési stratégiát kell alkalmazni , vagy épp az adott dolog biztonságos-e, stb-stb. Ha nem vagy a vezetője, a biztonságát sem garantálod. Márpedig neki elsősorban most ez kell ahhoz is, hogy bízhasson.
Ez azt jelenti, hogy ha csípni akar, szólj rá, de csak akkor, ha látod, hogy baj van. Ha nem érz belőle, csapj az orrára. Itt egyáltalán nem az erő a lényeg, ne okozz neki fájdalmat soha! Ez csak jelzés: észrevetted, és nem szeretnéd ezt a viselkedést látni tőle még egyszer. Legyél következetes, soha ne csapj oda neki egy olyat, hogy még jövőre is féljen, ha emeled a kezed. És mindig legyen pozitív megerősítés, kedves szavak, sörényél-vakarás, stb., ha jól viselkedik, érezze a szeretetet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!