Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Vágta vagy ügetés a könnyebb?

Vágta vagy ügetés a könnyebb?

Figyelt kérdés
Lovagolni fogok járni, az lenne a kérdésem, hogy szerintetek melyik a könnyebb? Ügettem már párszor, és elég jól ment, de a lovas barátnőm azt mondta könnyebb a vágta. Ez csak egy szimpla kérdés, érdekel:) Nem szeretnék versenyekre járni ezért csak hobbi szinten fogok, oktató nélkül. Esetleg mikor kezdjek el majd vágtázni? Vagy mikor lehet mondani, hogy már valaki tud ügetni? Ne haragudjatok ezért a "semmilyen kérdésért" csak érdekel ti mit gondoltok:)!
márc. 7. 19:59
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

A lovasoktatást lépéssel, lépésben egyensúly fejlesztéssel kezdik. Utána, ha ott biztonságban érzi magát a lovas, akkor jön az ügetés. Az ügetés egy olyan jármód, ahol két ütem van, a lovas is "feláll-leül". Ahhoz hogy ez jól menjen, a lovas izomzatának ki kell alakulnia. A mindennapi életben ezeket az izmokat nem használod, tehát izomlazad lesz és kevés ideig fogod bírni. De ez nem gond, mindenkinél így van. Aztán egyre jobban építed az önbizalmad, az egyensúlyod és az izomzatod, egyre jobban megtalálod a helyed a lovon. Ezután jön a vágta, az egy gyorsabb jármód, több üteme is van, kicsit nehezebb felvenni a fonalat, mint az ügetéssel. De ezen sem kell aggódni, ha az ügetés már biztonságosan megy, akkor a vágtát is hamar elsajátítod. Ott is nagyon rá kell érezned, hogyan mozog alattad ló, ezt kell követned, és mindkettőtöknek kényelmes lesz ez a jármód is.

Én személy szerint általában szívesebben vágtázok, de ettől függetlenül az ügetést is szeretem és többet is lovagolunk ügetésben mint vágtában.

Nagyon fontos, hogy az edződ és a lovai jól képzettek legyenek, hogy biztonságban tanulhass. Ha úgy érzed, hogy valami veszélyes vagy kellemetlen számodra akkor szólj az edzőnek és próbáljátok meg megbeszélni, hogy mi is a feladat, pontosan mit kell csinálnod, és milyen érzésnek kell lennie ha jól csinálod.

Ha még egy tanácsot elfogadsz, lovagolj mindig kobak an, akkor is, ha nem kötelező! A ló egy gondolkodó, élő társad, és a legnyugodtabb, legkevesebb ló is meg tud ijedni vagy egyszerűen megbotlani, és ha lépésnél, akkor nagyon fontos, hogy védje a fejed valami, nagy sérülések kerülhetőek el egy egyszerű eszközzel. A legtöbb lovardában 18 év alatt kötelező is viselni, sokszor tudnak adni is ha nincs sajátod. Szerintem a 18 felettieknek is megéri kobakban lovagolni, de általában az már nem kötelező minden lovardában.

Mint már írták, a lovaglásban az ember örökké fejlődik, tökéletes nem létezik. Ez persze igaz a többi sportra is, de a lovaglásra különösen, hiszen ez egy "párban végzett egyéni sport", minden lóval kicsit máshogy kell bánnod, mást fog tudni, máshogy kell kezelned.

Sok sikert neked ebben a sportban!

márc. 9. 22:38
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

" Én járok Lovagolni, már egy-és-fél- éve. Már mindent csinálok EGYEDÜL, szóval Én biztos bírok segíteni ebbe a kérdésedbe. Mivel Én profi Vagyok benne "

:) :(

márc. 10. 19:43
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Sssaszem, igazából nem tudom. Egyszerűen bizonytalan voltam benne még futószáron is, nem tudtam ellazulni, nem tudtam követni a lovat, ráadásul féltem is. Persze le is estem.

Valószínűleg még nagyon-nagyon sokat kellett volna futószáron gyakorolni velem, de ehhez nem volt türelme az edzőnek sem.

márc. 12. 16:13
 14/22 Sssaszem ***** válasza:
Kedves 13-as. A western lovaglást nem próbáltad még? Lehet, hogy megtetszene.
márc. 13. 10:38
 15/22 anonim ***** válasza:
30%

Helló mindenki aki unatkozik,nézelődik az interneten és az én válaszomra esett a választás. Bárki is írta a kérdést válaszolok. A lovaglás nem attól függ, h milyen "profi" vagy... na de térjünk is a tárgyra! Erre a kérdésre egyénileg jobb választ adni mért mindenkinek más a siker élménye és más az amit szeret. Pl:van aki egy lassabb tempóban szeret menni mint a bemelegítő lépés vagy a lassú vágta na, hogy ez rám nem igaz az egyszer biztos. Én a vágtára szavazok de ez mindenkinek más mondom hatezredjere. És kérlek NE járj egyedül lovagolni főleg nem ilyen esetben ha most kezdted. Az edző sokkal jobban lát mindent mint te. Nézzük miért is kellene az edző: ha véletlen rossz lábra ugratod a lovat vágtában és ezt te nem érzed/nem látod a ló sörénye miatt (Nekem is nagyon sokat tud segíteni az edző mert a ló akin lovaglók beugrik bal kézen jobbos vágtába és kényelmes ezért nem érzem/látom a sörénye miatt) ami nem jó és kitörhet a ló lába. És mindenkit megkértek, (mint a 3-ast is) hogy ne csinálják ezt: "Mivel én profi vagyok" mert egy igazi lovas soha-de soha nem mond ilyet. Senki sem tökéletes.

Ui: aki elolvasta a monológomat köszii!🍁🥰🐎

márc. 17. 07:28
 16/22 anonim ***** válasza:
67%
Nem írta a kérdező, hogy egyedül menne, csak megkerdezte melyik kényelmesebb. Amúgy az edző azért ennél sokkal sokkal fontosabb dolgokra van, mint hogy megmondja melyik lábra vágtázol. Kitörni ettől nem fog a ló lába amúgy, húzodhat esetleg,de ahhoz is azért sok faktornak (gyengébb lábú ló, nagyon rossz forduló) kell, nézz meg egy ugró versenyt, rengeteg lovas nem veszi észre (sajnos) hogy rossz lábon vágtázik, mégse szoktak lábat törni. Csak azért írom hogy nehogy egy kezdő ezt olvassa és ezen parázzon majd, hogy jaj miatta kitörik ló lába, és akkor csak ráfeszül az egészre. Amúgy aranyos a kommented, csak nem kell ennyire sarkítani a dolgot.
márc. 17. 23:56
 17/22 anonim ***** válasza:
22%

Kedves 16-os. Emiatt igen, kitörhet egy ló lába. Kézdi el vágtázni mit tudom én nagykoron vagy rovidfalon azt meglátod. Én oda is írtam a kommentembe, h egy csomó más dologban segíthet.

Én azon nem fogok idegeskedni ha nem olvasol

...

márc. 18. 07:24
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

15- ös, semmi szakmaiság nincs az írásodban sajnos, ami nem baj, de javaslom olvass sok szakkönyvet és figyelj az edződ tanító szavaira.

Attól, hogy a ló rossz lábra ugrik be vágtába nem fog kitörni a lába megnyugodhatsz, pláne, hogy díjlovaglásban konkrétan feladat lehet az ellenvágta. Nézz utána kérlek. Illetve azt, hogy jó lábon vágtázik e egy ló tapasztalt lovas azonnal érzi/ látja, nem jó dolog a ló sörényére fogni… De persze eleinte segíthet ebben egy edző, de egy idő után ezt már tudni kell

márc. 18. 08:39
 19/22 anonim ***** válasza:
46%

Kedves 18-as, a tabletem billentyűzete kicsit furán van beállítva ezért írok így. A díjlovaglás egy külön ág a lovaglásban. Tisztában vagyok vele, h nem írtam regényt mint a többiek. És mondom utoljára a ló akin lovaglok/lovagoltam a jobb kézre sokkal kényelmesebb, jobban meghajlik. Nem fogom a ló sörényére és rohadtul nem szorulok arra, h kioktass.

Ui: 7.-es vok és a legjobb helyesíró/szépolvaso stb. A balassiban szval kérlek ne oktass ki.

márc. 18. 14:47
 20/22 anonim ***** válasza:
75%

Egyetlen rossz szót sem szóltam a helyesírásodra vagy szépolvasásodra 😂

Amit írtam azt arra értettem, hogy az előző kommentedben rengeteg hibás kifejezés/ szóhasználat volt, illetve valótlan dolgokat állítasz be tényként! Ezért kértelek meg, hogy olvass többet és fejleszd a tudásod! Fiatal vagy még, én nem akarok itt személyeskedésbe belemenni, de nem a korosztályod vagyok, lovas szakmám van és csak segítő jelleggel írtam azt is, hogy a hibáidat kijavítsam.

márc. 18. 15:08
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!