Segítségre lenne szükségem! Kutyákhoz NAGYON értő, tapasztalt ember segítségét kérem?!
Egy látogató a honlapomról küldött egy üzenetet.Küldtem neki választ,szerintem 85%-ban jót mondtam,de biztosra akarok menni,nehogy tragédiához vezessen a dolog!Íme az email-amit kaptam. :
Tisztelt szerkesztö!elöször is gratulálok az oldalhoz nagyon jo odal,sok hasznos infoval.nekem mégis lenne egy kérdésem amivel még nem találkoztam.2hete vettem egy gyönyörü 8 hetes rotweiler kan kiskutyát.gyönyörü szép,nyugodt is.ugyanis az elsö naptol kezdve este nem sirt nem nyüszitett.kiegyensulyozott jo étvágyu.egyre bátrabb az udvaron,a kutya társai fellet uralkodik.minap az vettük észre ha csontot eszik a közelébe nem lehet meni morog és harapna.félek hogy agresziv lesz.ezek az elsö jelek?mit tegyek?mikor ezt tette megráztam a nyakán a bundáját és erélyesen rá szoltam.amugy sokat foglalkozom vele,játszunk,séta,futtatom.a segitségét kérném.hamarosan kisbabát szeretnénk és nem szeretném ha a gyerek veszélybe lenne.de viszont a kutyát is szeretném, nagyon szeretem.elöre is köszönöm a választ. TISZTELETTEL JUHOS GÁBOR
A válaszokat előre is köszönöm!!!!
Sajnálom a roti tulajdonost, ha ezt a választ kapja a kérdésére. A tenyésztőhöz kellett volna fordulnia a gondjával.
A válaszból süt az, hogy a rotitól tartani kell. A kutya gazdájában pontosan ez az érzés van jelen. Még hogy elaltatni, meg kiveszi a kezükből az ételt, meg elzárni....
Ha morog a csontért, a gazdáinak kell letisztázni vele hogy nincs joga hozzá. Nem rázással, hanem határozottan elvenni tőle. Ha pedig már egy ekkora kutyánál félnek, hogy harap, vigyék vissza és először egy cicát vegyenek magukhoz.
1: A kicsi kutya még csak 8 hetes..
2: A tulaj MAJD akar gyereket.
Mire a gyerek megszületik, a roti majdnem felnőtt lesz,remélhetőleg egy jólnevelt kutya.
Nem egy rottweileres családot ismerek, ahol a kutya békésen játszik a kisgyerekkel.Nincs elzárva a családtól. Megtanították neki, amit egy normális kutyának tudnia kell, bármilyen fajta .
Megjegyzem, nincs rotim.
22:44 Ha megsimizel egy kutyát, mert morgott mikor a közelébe mentél evés közben, azzal azt üzened neki: "Ezt várom el tőled, csináld legközelebb is". Ezzel rögzitettél benne egy nem kivánatos viselkedést, Gratulálok.
Kezdjük az elején. Kedves Juhos Gábor, szerencsésen szerzett egy szaporító által legyártott olcsó, ám de nagyon domináns rottweiler (keverék) kiskutyát. Határozottságáról, hozzáértésével kapcsolatban vannak kételyeim, ezért én mindenképp a kutyaiskolát beleírnám.
Amennyiben sokallja az árát, jobb ha a jövőben születendő gyerek a kutyával soha nem találkozik.
1. Kisgyerek mellé nem ajánlott roti, max, ha a gyerek már 10-12 éves. Persze vannak kivételek, egyet ismerek is.
2. Legalább két év korkülönbséget szoktak javasolni a kutya és a gyerek között.
3. Felügyelet nélkül nem hagyunk gyereket kutyával.
4. A rotik eléggé dominánsak, főleg a kanok, nem lehet úgy nyújkálni a szájában, mint például egy bullmasztiffnak.
5. A jutalomfalatos megoldás a legjobb, teszek egy jutalomfalatot egy tálkába, és egy másikat is egy másik tálkába. Amikor megette az egyiket, akkor elterelem a másikkal a figyelmét és elveszem az üres tálkát. Aztán egy harmadik jutalomfalatos tálkával terelem el a figyelmét, és így tovább, amíg a kutya meg nem szokja, hogy nem kell agresszívnek lennie, ha az ételt vagy a tálját elveszik előle.
6. Időt kell szánni a nevelésére, nem ütni-vágni kell a kutyát, mert azzal csak rontunk a helyzeten.
7. Egy ketrecbe zárva nem élet az élet egy kutyának sem, járjanak vele sokat sétálni, kérjék szakértő segítségét, például kutyaoviban/suliban. És következetesen neveljék, mert ha már ennyire nem jártak utána egy roti nevelésének, szükségleteinek, és jellemének, legalább most törjék magukat, hogy ne legyen semmi baj a jövőben.
Hát nagyon nagy hülyeségeket írtál szerintem.
Rutinos kutyasuliba járó vagyok.
1. Egyáltalán nem elfogadott, ha a kutya (tök mindegy, hogy kistestű, vagy nagytestű) bevédi a kajáját.
2. 8-10 hetes kutyának soha nem adunk csontot. Fél éves koráig semmi esetre sem.
3. Kutyasulit, fiatalon kutyaovit javasolok, hisz a kutya gazda viszonyt kell rendezni először és utána a kutya is engedelmes lesz.
4. Egy tipp. Mielőtt odaadja az ételt, mímelje a kutyagazdi, hogy eszik a kutya kajájából. Utána lerakja a tálat. Nem engedi oda a kutyát. Kicsit elijeszti tőle..ne konkrét ijesztésre gondoljatok, hanem olyan elzavarás félére. Csak akkor mehet oda a kajához, ha a gazdi erre engedélyt ad, bár ez egy 10 hetes kutyánál még szerintem nem kivitelezhető. Nem vagyok híve a fizikai bántalmazásnak, de egy 10 hetes kutya sem tud még nagyon harapni. Azt csinálnám, hogy mímelem az evés a tányérjából, utána lerakom elé. Miközben eszik, elkezdek turkálni a kajájában. Ha megmorog, rákoppintanék a fejére.
5. A roti simán lehet családi kutya, ha rendben van a kuty gazda viszony, kisgyerek mellett is simán tartható, ezért minél hamarabb (ha eléri azt a kort), irány egy nagyon jó kutyasuli.
6."ha a kutya további esetekben is agressziót mutat, esetleg rá akar támadni valakire, a legjobb amit tehet, hogy elaltatja"..na ekkora hülyeséget is rég hallottam..amint mondtam kutyasuli. Az agresszivítást ösztönkezeléssel és tanítással, sorrend helyreállításával meg lehet szüntetni.
7. Ha a viszonyuk rendezett lesz, a gyerekkel is simán össze lehet engedni, bár ugye mindenki tudja, hogy kutyát soha nem hagyunk felügyelet nélkül együtt egy gyerekkel!!!
Nem fikázni akartam, csak leírtam azokat a dolgokat, amikre az egyik legjobb kutyasuliban tanítottak és teljesen kézben tarthatóvá vált a kutyám, hisz megtanítottak engem, hogy hogy is kell csinálni ezt a kutyázást úgy, hogy teljes harmóniában, agressziótól mentesen tudjunk együtt élni és szófogadó legyen a kutyám.
Remélem segítettem!!
A kutyának kölyökkorától meg kell szoknia, hogy a főnök bármikor és bármilyen körülmények között elveheti a kaját tőle.
Már a 3 hetes gyerekeken kezdem gyakorolni, hogy belenyúlok a tányérjukba és kiveszek kaját. Olyan nincs, hogy a gazdára morog sem kajáért sem másért. Egyértelműen helytelen viselkedés az, hogy megengedjük neki, hogy védje tőlünk az ételét. Így egyéb más területeken is komoly dominanciaproblémák lesznek.
Azzal kezdem, nekünk is kan rotink volt. Alapvetően barátságos, kedves fajta, igaz kissé makacs, szóval tudom mit beszélek, jól ismerem ezt a fajtát.
Nos, hogy morog ez elég nagy baj. Főleg később. Viszont, ki lehet nevelni belőle.
A falkavezér bármikor hozzányúlhat az alárendeltje ételéhez ,tehát a kutyában minden helyzetben tudatosítani kell, hogy ki falkavezér.
Például: mindig a falkavezér eszik előbb, és aztán a kutya. Majd, lehet gyakorolni, Jan Fennel: Kutyapszichológia könyvében írt, gesztusevést.(sok más hasznos tanács mellet) Ez nagyon hasznos dolog, mímelni kell ,mintha enne a gazdi a kutya ételéből, aztán megtanítani, hogy kölyök nem csak úgy ráveti magát a kajára, akkor ehet, ha a főnök megengedi!
Ha pedig már nem lesz gond a kajával, akkor semmivel sem lesz gond, ha az ételéhet oda engedi a gazdáját, akkor tökéletesen elfogadta falkavezérnek.
Azért , a többiek sok fura dolgot írtak. Igaz ami igaz, a roti egy gazdás, de nincs ezzel gond, hisz minden falkában csak egy falkavezér van.
De ilyenek: bezárni ketrecbe? Dehogy kell bezárni.
Persze piszkálni sem kell, de ha a gazdáját bármikor engedje oda a kajájához!
Nem kell se elzárni, se elaltatni( komolyan, 8 hetes kiskutyáról van szó! Te jó isten!!!!!)
Kutyaiskolába nem árt vinni, főleg ha tapasztalatlan a gazdi ( mi nem vittük, de mi nem is voltunk kezdők) ahogy látom nem túl tapasztalt gazdiról van sz, tehát irány a kutyasuli, vagy kutyaovi, mert ahogy hallom már ilyen is van kölyköknek.
Kis gyerek+kutya nem a legjobb párosítás, a kutya féltékenykedni fog, de meglehet oldani. Nem szerencsés, de ha következetesen neveli a kutyáját, nem lesz gond.(És természetesen, kis gyerek soha nem hagyunk egyedül kutyával) A jól nevelt roti, szereti a gyerekeket.
Ütni-verni a rotit szigorúan tilos. Azt később megtorolja majd. Nem tűri az ilyen bánásmódot. Se láncot, se ketrecet, se az elzárást.
Erősen családcentrikus, nagyon sok törődést, sétát, játékot, tanítást igényel! Napi több órát!!!
Összegezve, nem egyszerű helyzet, de nem is bonyolult, pár egyszerűbb trükkel, remek felnőtt kutya lesz a kis ,,gazfickóból"
Az elzárást nem úgy értettem h egy nagyon kicsi elkerített rész,hanem pl az udvar fele vagy háromnegyede.Köszönöm a hasznos tanácsokat,nem tartottam még nagy testű kutyát soha,de most sokat segítettetek ezzel.
Még egyszer köszi,a kérdező nevében is! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!