Miért akarja a legtöbb ember rossz kutyának beállítani a rottweiler-t?
Amúgy tényleg a neveléstől függ. A mi utcánkban kettő is van, nem egyszer kiszöknek a kerítésen és az utcában kóborolnak, de nem bántanak senkit, pedig elég ijesztőek, jól kifejlett kan az egyik.
Mi kutyánk egy bordeaux-i dog szuka, négyéves, hasonló felépítésű, mint egy roti. Aki nem ismeri az fél tőle, pedig nem hamis és nem is harapott még meg senkit, csak egyesek szerint ijesztő a megjelenése. :)
Mert félnek tőlük. Sok ember nem elég, hogy nem neveli őket, de még kifejezetten azt szeretné, hogy agresszív legyen a kutyájuk. Engem egyszer akkor támadott meg egy ilyen kutya, amikor lovon ültem. (Terepen.) A kutya ott acsargott messziről a lóra, de a gazdája csak vigyorgott, és elengedte a pórázról a kutyát. Az nekirohant a lónak, és aztán a gazdája messziről - továbbra is vigyorogva - figyelte. Csakhogy a lovak meg tudják védeni magukat, és mivel nem engedtem a lónak, hogy meneküljön (mivel úgysem lett volna rá esélye), ezért fogta magát, és ráugrott a kutya lábára. Ekkor már a kutya "gazdája" is képes volt cselekedni.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy sokan azért ilyen kutyát vesznek, mert élvezik, ha az emberek félnek a kutyájuktól, vagy nem is tudom. De én is ismertem nem egy rotit, akik nagyon aranyosak voltak, mikor az idegen gyerekek ott nyúzták őket, akkor sem volt ellene egy szavuk sem. =) Sajnos azonban nem mindenki szeretné, hogy "aranyos" vagy "biztonságos" kutyája legyen.
nekem semmi bajom magával a fajtával, de egy dobihoz/rotihoz/amstaffhoz stb. sem megyek közel, mert ezek divatos ŐV kutyák.
amíg nem ismerem a kutyát és a gazdát, nincs pacsizás, mert sajnos boldog-boldogtalan tart ilyen kutyát...
(épp most kérdezett egy amstaffos, aki nem tudja behívni a kutyáját, és inkább póráz nélkül sétáltatja...)
szóval sokan egyszerűen gyerekként tekintenek a kutyájukra...
az ŐV kutyájukra...
elkényeztetik, a fejükre nő, és isten tudja, kivel lesz agresszív...
nekem közép-ázsiaim vannak, az kicsit vadabb, mint a roti... egy icipicit...
ezért imádom őket, de következetes is vagyok velük.
(tehát pl. nem az az imádat, hogy a tányéromból esznek...)
és csak és kizárólag pórázon sétáltatom őket, bármikor feltűnhet az erdő közepén is kiránduló, lovas stb, és akkor nincs az az isten, hogy be tudnám hívni a kutyáimat - nem azért, mert engedetlenek, hanem azért, mert ilyen a fajta. önállóan dönt arról, hogy kit kell megtámadni, és kit nem.
Ettől még én vagyok a falkavezér.
Szóval nekem semmi bajom a rotikkal, de agybajt kapok a hülye gazdáktól, akik a távolból kiáltoznak amikor rohan egy gyerek felé a kutyájuk, hogy "nem bááánt!"...
köszi a válaszokat :)
A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:14
az ilyen gazdikat vaslapáttal fejbe vágnám! :D
A válasz írója 70%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:19
régen anyuék (én még nem voltam meg) tartottak 2-3 középázsiait asszem. Apu nagyon imádja őket. Majd szeretne még 1-et :D
káj-os vagyok
nem csodálom, hogy szereti őket, nekem is ők a nagy szerelmeim.:)
ha megszereztem a diplomámat etológiából, szeretnék a tenyésztésükkel foglalkozni.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!