Mi a véleményetek az olyan tenyésztőkről, akiknek nem a tenyésztés a fő foglalkozásuk?
1. a tenyésztőknek van egy főállásuk, amiből megélnek.
2. rendesen,adószámmal tenyésztek, minden évben veszteséges, nem azért mert csalok a számokkal, hanem mert a kölség több mint a bevétel. Eltartom a nyugdíjas, már tenyésztésből kivont kutyáimat is, és a még nem tenyészérett kölyköket is. az adóbevallásom minden évben negatív
3. ne hozz el kutyát, amíg nincs benne a chip és nincs meg a törzskönyve. A törzskönyv 2-3 hét, ha rendesen az ellés után beadják, akkor 8 heteskorra meg kell érkeznie.
Ha később adják be, annakcsak 1 oka lehet variálnak az almokkal, törzskönyvvel és törzskönyv nélkülis adnak kutyákat (pedig a törzskönyv csak 5500 Ft)én nem lennék biztos benne, hogy abbólaz alombólkaptam kutyát, ami a papiron van.
Akkor elmondom ilyenkor mit csinálnak:
vár 6 hétig, hogy megtudja hány rendelése van kutyára. Hányra törzskönyvvel és hányra anélkül. Van egy "hivatalos alma" papiros szülőkkel és van egy "nem hivatalos" esetleg ismerősnél, papír nélkül.
Megnézik, hogy hány szuka, hány kan kell. Összeszedik. Teljesen mindegy, hogy pl. nála nem is volt szuka, kicserélik a másik alommal és csinálnak.
Ezért kell várnia a törzsköny igénylésével. én beadom, amikor a kutyák 1 hetesek és már biztos, hogy mindegyik egészséges. és lehet, hogy egy érdeklődőnek azt kell mondanom, hogy bocsánat, nincs több kanom.
Tehát várnak 6 hétig, akkor adják be a papirokat, amik így persze későn jönnek meg. Ha nem volt elég rendelésük törzskönyvesre (pl. csk 3 viszon ennél a fajtánál 7-8 az alomszám) akkor megkérik a 8 törzskönyvet és a fennmaradó 5-öt eladják jó pénzért szaporítónak.
Ezért kell meglátogatni az almot többször, megismerni a kölyköket, ezért hülye szöveg, a majd küldöm a törzskönyvet.
Figyelj én 3 hetes kornál elkőbb nem adnék be alombejelentőt,mert addig bármi lehet a kiskutyákkal(igaz utána is).
Ha ennyi idősen adja be a papírokat akkor is 8-10 hetes korukra megvannak a papírok.
Mi is fizettünk nagyon sokat egy kiskutyáért,se TK se szerződés se semmi nem volt,csak egy ócska oltási könyv(amit elvileg már ki sem lehetett volna adni) ebben 2db oltás a 11 hetes kiskutyának,meg a féreghajtások.
Hónapokkal később kaptuk meg a TK-et(állítólag elkeveredett az alombejelentő,amit akár el is hiszek,mert a kavarodások a MEOEnél óriásiak voltak) ,az átíráshoz szükséges papírokat( a chip benne volt a kutyában).
Mi szépen végigoltattuk a dokinkkal az oltási programot,úgy ahogy mi szoktuk,nem úgy ahogy a tenyésztő tanácsolta.
Mindezek ellenére nagyon rendezett,igényes környezetből nagyon jó vérvonalú kiskutyát kaptunk,aki már a szárnyait bontogatja kiállításokon,nem is eredménytelenül.
Szóval azért nem olyan egyszerű ez,nem minden fekete és fehér....
Figyu, én állítom, hogy tuti csalni akar, lehet, hogy csak elfelejtette leadni a papirokat.
A fedezés után le kelladni a fedeztetési jegyet, amivelbejelented, hogy miylen szülőktől vársz almot.Az ellés után le kell adni az alombejelentőt, akkor kell fizetni a törzskönyveket is.
Nem értem, hogy miért nem lehet leadni 1-2 hét alatt.
Leadod a kölykök neveit és max. 2-3 héten belül megkapod a törzskönyveket és a chippet.
Én ki se adnám a kutyát a kezemből chip nélkül. Azt pedig együtt kapod a törzskönyvvel
9.13-asnak
Hogy lehetett benne a kutyában a chip? Azt a fajtaklub adja ki a törzskönyvvel együtt.
Milyen chip volt akkor a kutyában?
Több helyen bevett szokás,hogy a kiskutyát bechippelteti a tenyésztő,hogy a gazdi elvihesse(mondjuk akár külföldre is). Aztán amikor a TK-ek megérkeznek a már meglévő chip számát ragasztják rá. Ilyen egyszerű.
Nem minden fajtánál küldi a klub a chipeket.
Az állatorvos egyenesen az Anivettől kapja a chipeket(tudtommal nem a klubtól).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!