Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ti elengeditek a kutyátokat?...

Ti elengeditek a kutyátokat? Nem féltek?

Figyelt kérdés

Már megint egy lelőtt kutyás cikket olvastam.

[link]

Egy nagyon kicsi faluban lakunk és többnyire csak kimegyünk egy mezőre vagy az erdőbe. Az utcán nem szeretem őket sétáltatni, mert nagyon megvadul a többi kutya és félek, hogy kiugranak, vagy valahogy kijönnek, így a lehető legrövidebb úton kimegyünk a földútra. Ott elengedem őket, mert az a mozgás, amit a pórázon mennének, édeskevés nekik. Visszahívhatóak, bár nem tökéletesen, mert van hogy kétszer kell nekik szólni, de ha nincs semmi olyan, ami elvonná a figyelmüket akkor visszajönnek egyszerre. Volt már, hogy találkoztunk fácánnal, de olyan is volt, hogy őz ugrott ki elénk. Egy 30 méteren kergették max, szóltam nekik kétszer erélyesebben és visszajöttek. Talán 40-50 méternyit engedem el őket magamtól. Vadászok természetesen itt is vannak és félek, hogy egyszer velünk is történik valami.

Amúgy a vadász nem csak akkor lőhetné ki, ha vadat kerget? Csak mert, amit belinkeltem ott nem volt ilyen. Meg nem kell meggyőződnie, hogy a közelben van-e a gazdája? Csak mert azért úgy nem veszélyes? Bármikor odafuthatok a kutyámhoz, és akkor még a végén engem lőnek le.

2017. febr. 14. 17:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%

Persze, hogy elengedem őket. Igazából pórázt nem is nagyon szoktam rájuk rakni, csak ha városba megyünk. Falun belül magam mellé rendelem őket, onnan nem mozdulhatnak ki, Behívhatóak mindig, le lehet tiltani a vadról őket, nem is mennek el tőlem, és nálunk szerencsére vadászok sem szoktak lenni.

Hivatalosan csak a vadat kergető kutyát lőhetik ki akkor, ha semmilyen más módon nem tudja leállítani a kutyát. Előtte a levegőbe kellene lőnie a vadásznak. De a vadászok valamiért nagyon csókosok, emellett összezárnak, így ha csak nem emberre lőnek senki nem veszi elő őket. Sokszor még azért sem kerülnek bajba. Mindent megúsznak.

2017. febr. 14. 17:37
 2/15 anonim ***** válasza:
16%
Hát a mi tacskóink futnak össze vissza,de a Kekszet elengedtem egyszer és futott össze vissza(pincesoron volt). Vissza jött amúgy
2017. febr. 14. 17:43
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Minden kutyának szüksége van a póráz nélküli kergetőzésre,futkározásra. Ahol én el szoktam engedni az egy ¼-ében elkerített magán terület vadászni pedig tilos. A tulajdonossal rendkívül jó a kapcsolatom.
2017. febr. 14. 17:45
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Kijelölt túristaútvonalon, láthatósági mellénnyel, villogó nyakörvvel igen. Sűrű erdős részre nem megyünk, inkább csak olyan területekre, ahol messzire ellátok. De nem is mennek nagyon messzire tőlem.

Még olyan helyeken engedem el őket, ahol nem vadászik senki, mert belterületen van egy nagy zöld terület. Itt szoktak a kutyák naponta bandázni.

2017. febr. 14. 17:52
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Rendszeresen elengedem őket, de csak reptéren, hisz ahogy a cikk is írta, a repterekre nem terjed ki a vadászok hatásköre, illetve az állattartási rendelet szerint is el lehet ott engedni őket.

Az első kutyámat 3 éven keresztül csak pórázon sétáltattam. Majdnem egy évbe telt a rehabilitációja, mert a pórázon sérül a kutyák közti kommunikáció. Nem véletlen, hogy minden hivatalos kutyás szervezet rendszeresen tépi a száját arról, hogy mennyire káros, hogy alig van olyan hely ahol el lehet engedni a kutyákat.

2017. febr. 14. 17:57
 6/15 Donald J. Trump ***** válasza:
10%

Elengedheted, csak akkor tisztában kell vele lenned, hogy lelőhetik, nekimehet a vaddisznó, kútba eshet, eltörhet a lába, kiszaladhat az autó elé. Ez ilyen sport, a hegymászó is tudja, hogy leeshet, meg a matador is, hogy felszarvazhatja a bika. A vadászok többségének is van kutyája - nem kell feleslegesen kelteni a feszültséget, hogy ők örömből lövik ki a jószágot meg összezárnak meg egyéb marhaságok.

Azon kéne inkább elgondolkozni, hogy miért normális még 2017-ben Magyarországon, hogy minden faluhelyen van fél tucat kóbor eb, városok környékén meg még ennél is több. Mert ha ezek nem lennének, akkor a vadászok sem rutinból húznák meg a ravaszt. Évi ~10.000 ebet kell kilőniük, ez a munkájuk része. Ezen ebek többsége gazdátlan, csak teng-leng a szabadban, chip sem nagyon van bennük (pedig ugye már az is mióta kötelező lenne). Szomorú, hogy néha belekeveredik egy-két sétáltatott példány is, de ez a nagy számok törvénye.

2017. febr. 14. 18:01
 7/15 anonim ***** válasza:
68%
Donald J. Trump, méltó vagy a nevedhez...pont ilyen szarember a valódi is.
2017. febr. 15. 03:01
 8/15 Donald J. Trump ***** válasza:
0%
Boldogan vállalom a szarember szerepet, s ez úton kívánom, hogy ilyen kóborkutyák tépjék szét mondjuk a gyermekedet, mert nem lőtte ki őket senki idejében. Sok olyan dolog van, amit senki sem szeret, de valakinek meg kell csinálnia. Ez is ilyen.
2017. febr. 15. 14:42
 9/15 anonim ***** válasza:
0%

Csak ki ne derüljön itt is, hogy az 50 méter 500 volt, mint a legutóbbi ilyen balhénál.

Egyébként igen, elengedem. Nem fogom az erdőben órákig madzagon ráncigálni a kutyát egy túrán egy ilyen kicsi kockázatú veszély miatt. Egyébként az ötven méter nem olyan kevés, a kutyám az esetek 95 százalékában 5-10 méteren belül van, az 50 az nagyjából az elképzelhető maximum, de olyan 25-nél már általában idegesít és szólok neki.

2017. febr. 15. 18:07
 10/15 anonim válasza:
Mi is olyan helyen élünk, ahol sok az erdő. Amelyikbe nem vadászhatnak, ott nyugodtan el tudjuk engedni szaglászni, kalandozni. Az olyan erdőbe viszont, ahol sokszor hallunk lövéseket, inkább nem megyünk. Legyél nagyon óvatos. Ha el is engeded, 10-15 méter tàvolságnál több, az már szeintem sok. Használhatsz flexi, vagy hosszabb textil pórázt is. majdnem ugyan ùgy tud ezek ellenére is szaladgálni.
2017. febr. 16. 20:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!